Парфюмът на Клеопатра
Учените го нарекоха „Шанел № 5” на Древен Египет. Смесвали мира, зехтин, кардамон и канела, пазят рецептата в тайна. Владетелката въвела модата на екстеншъните, вземала къдрици от робини

Картина на сър Лорънс Алма-Тадема
Срещата на Антоний с Клеопатра
.
Тайните на фараонката
Дали наистина е била убийца, голяма прелъстителка и съпруга на брат си? Много са легендите за живота на най-известната жена в историята на света - египетската владетелка Клеопатра VII от династията на Птоломеите. Пълното й име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава " Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си." Тя е последната египетска фараонка (от 69 до 30 г. пр. Хр.), от векове минава за божествена красавица, фатална жена и любовница на Юлий Цезар и Марк Антоний. Необикновената й история вдъхновява писатели като Шекспир и философи като Плутарх, както и Холивуд.  Плутарх пише, че не била изключителна красавица. Имала е обаче неотразим чар, умеела е да води разговор така, че е омайвала събеседниците си с остроумието и духа си. Говорела седем езика. Особено прославен е носът й: нови изследвания на черепа на предполагаемата й сестра Арсиноя показват, че носът й е с класическа форма, смятана днес за симетрична и естетична. Според легендата Клеопатра правела бани с магарешко мляко. По нейно време то било един вид козметично средство. Клеопатра влиза не само в политически съюз с новата сила Рим. Знае се само, че става любовница на Юлий Цезар и му ражда син. След смъртта на Цезар Клеопатра завладява и сърцето на Марк Антоний и има от него три деца. Връзката им започва през 42 пр. Хр., когато Марк Антоний призовал Клеопатра да се срещне с него в Тарс, за да засвидетелства своята лоялност. Клеопатра пристига много пищно, обсипана със златни накити, а роклята й била прозрачна.
Във всеки случай не е имала скрупули. Разчиства сметки включително с членове на семейството си. След смъртта на Юлий Цезар не се поколебава да отстрани сестра си Арсиноя, но не се знае как точно. По нейна заповед на Александрийското пристанище е издигнат пищен храм в памет на Цезар. Преди време бяха разкрити останки от основите на храма. Най-убедително се е наложила версията, че Клеопатра се самоубива със Свещената кобра, нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. 

.
.
.
.
Досиета Х: други материали