Топ 10
Най-лошите плажове
.
1. Трибюлейшън бийч, Австралия

Снимка: weather.com
Трибюлейшън се намира в Северен Куинсланд, Австралия. Крортът разполага с просторни плажове, обсипани със златист, фин пясък. Но във всеки рай има клопка, а тук те са няколко. Водата буквално гъмжи от медузи, храсталаците до пясъка са пълни с отровни змии и крокодили, а тук е домът и на касоуарите – гигантски птици, подобни на ему, които могат да откъснат парче месо от човек ако е раздразнена.

.
2. Коста дел Сол

Снимка: dailystar.co.uk
Много, много слънце,евтин престой и безкрайни забавления. Така накратко може да бъде описан един о най-популярните испански курорти. Има обаче и подробности, които се премълчават. Силните ветрове и вълнението на морего правят къпането опасна игра. Много от плажовете са без спасители. Ако в България този година имаше една жертва на удавяне, то в Коста дел Сол, те са десетки и то всяка година.

.
3. Уест Енд Бийч, Бахамите

Снимка: surfeuropemag.com
Нищо не би трябвало да провали почивката ви, ако се успели да се доберете до Бахамите. Най-известният плаж е на Големия остров, водата е кристално чиста, а пясъкът е като коприна. Съвсем малка подробност е, че тук е регистрирана най-голямата в света популация на тигрови акули. Характерно за тях е, че нападат дори в плитчините.

.
4. Скелетън Бийч, Намибия

Снимка: cnn.com
Човек може да се зачуди какво е дало това мрачно име на този плаж. От въздуха той изглежда перфектно – синя вода и златист пясък. Отблизо обаче картинката е различна. Купчините скелети и разлагащи се трупове са кошмарни. По неизвестна засега причина тук е мястото, където най-много китове се самоубиват, като засядат в плитчините. Теченията са кошмарни дори за опитни плувци, а част от скелетите не са на риби. Има и човешки.

.
5. Ламу Бийч, Кения

Снимка: traveller.com.au
С тюркоазената си вода и ситния пясък, това без съмнение беше най-предпочитаният плаж в Кения. Но това се промени драматично през последните години. Причината е в свързаните с „Ислямска държава“ терористични групировки, които върлуват в съседна Сомалия. Набезите на въоръжени до зъби главорези са ежедневие, а десетки туристи са отвличани за откуп направо от плажа. 

.
6. Копакабана, Бразилия

Снимка: telegraph.co.uk
Със сигурност няма по-популярен плаж на света. Ситен пясък, зашеметяваща вода и убийствено изобилие на мулатки с оскъдни бански. Или поне така изглежда във филмите и телевизионните реклами. Вероятността тук да бъдете обран е почти стопроцентова. Кражбите и обирите на Копакабана са толкова много, че полицията не смогва физически да реагира на всички сигнали.

.
7. Ютакив, Норвегия

Снимка: traveller.com.au
Казват, че това е най-романтичният плаж на света. Много малко неща могат да се сравнят с красотата на Ютакив на фона на среднощното слънце. Не, няма грешка – плажът е толкова на север, че половината от годината е нощ, а другата – ден. Температурата на водата е много ниска и може да падне до стойности, близки до нулата за секунди. Дори опитни плувци не смеят да влизат във водата тук.

.
8. Манаус Бийч, Бразилия

Снимка: telegraph.co.uk
Той е изключително екзотичен и много красив. Особена характерна черта на Манаус е, че се намира на брега на река Амазонка. На първо четене това е голям плюс, но по внимателно вглеждане разкрива редица недостатъци. Ако случайно ви хрумне да влезете във водата, ще трябва да сте в непосредствен контакт с местната фауна, която включва пирани, анаконди, електрически змиорки и още куп отровни гаднки.

.
9. Брум Бийч, Австралия

Снимка: kimberleyaustralia.com
Брум Бийч е разкошно място в западна Австралия. Плажът е чист и подреден, а мнагобройни спасители бдят над туристите. Неспасяема може да бъде само срещата с ирукаджи. Това е медуза, която незнайно защо си е харесала този плаж и опарването й може да бъде дори смъртоносно. Отровата й е толкова силна, че някои от жертвите умират преди да стигнат до брега. За последните пет години има регистрирани 159 атаки на ирукаджи.
.
10. Шитовая Бухта, Русия

Снимка: inspirich.com
Според мнозина експерти тук е просто перфектно място за сърф. Има обаче редица недостатъци. В близост се намира пристанище на руските военно-морски сили, което означава, че туристите се нуждаят от цяла купчина разрешителни, за да дойдат тук. В добавка към това, тук е мястото, където се съхраняват бракуваните атомни подводници. Радиацията от старите реактори е близка до смъртоностни стойности.

.
.
.
.
Класация: други материали