Тръмп заяви: Има "смислени" преговори с Китай

.
Юанът с нов над 11-годишен минимум
Китайският юан в понеделник потъна до най-ниска стойност спрямо долара от над 11 години на вътрешния пазар и до исторически минимум в международната търговия, след като петъчната ескалация на търговската война между САЩ и Китай разклати доверието на инвеститорите, предаде Ройтерс.

Един долар се разменяше за 7,1500 юана, което е най-слаб курс за китайската валута от началото на 2008 година.

На международния пазар курсът отбеляза исторически минимум от 7,187 юана, възстановявайки се впоследствие до 7,1624 юана - с 0,4 на сто надолу за деня, след оптимистичните коментари на американския президент Доналд Тръмп за търговско споразумение с Китай.

Още миналата седмицата китайската валута отбеляза няколко 11-годишни минимуми на фона на безпокойството около задълбочаването на търговската война между Пекин и Вашингтон. Валутата се срина въпреки подкрепата от големи държавни банки, оказана на пазарите.

Ескалацията на търговската война САЩ-Китай тласна силно надолу и котировките на фондовата борса в Хонконг, където водещият индекс днес се срина с над 3 на сто - най-голям спад за последните няколко месеца. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС//ЦМ/
.
.
.
.
Свят: други материали