Пълзящ преврат
Николай Малинов помагал на Решетников и Малофеев да ни превърнат в сателит на Русия. Банкерът беглец Цветан Василев финансирал мероприятието с над милиард

.
САЩ подкрепят България в опитите й да защити суверенитета си

 
Официално изявление по случая с шпионската афера пуснаха САЩ. В него става ясно, че Щатите подкрепят България в това да защити суверенитета си от злонамерено влияние. 
„Ние знаем за разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж“. Това съобщи във Фейсбук посолството на САЩ в София. 
„Съединените щати изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злокачествено влияние“, пише още в съобщението.
.
ГЕРБ пита за срещата на Нинова с Решетников

 
„Всички имаме интерес България да отблъсне тази поредна кибератака срещу себе си, да се доверим на тези хора, които са призвани да пазят националната сигурност, и да изчакаме всичко спокойно да приключи. Ние можем да кажем, че повече от две години виси един въпрос: Имало ли е среща на г-жа Нинова (бел.р., председателя на БСП Корнелия Нинова) с г-н Решетников. Това са въпроси, които тепърва ще получават отговор“. С тези думи депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски коментира обвинението срещу Николай Малинов и разкритията на разследващите, както и последвалия коментар от БСП, че това било провокация и опит за отвличане на вниманието от „скандали, предизвикани от правителството“. Гърневски посочи, че в конкретния случай всеки трябва да запази чувството за национална отговорност и всеки има интерес случаят да бъде разплетен. Колегата му Тома Биков пък посочи, че обвиненията са изключително сериозни и „няма как да бъдат направени, без зад тях да стоят сериозни доказателства“. 
Разкритията бяха коментирани и от президента Румен Радев, който ги окачестви като „безсилие на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната“ и „паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящето“. В отговор на въпрос за думите на Решетников отпреди няколко години, че с Нинова са обсъждали името му, преди да бъде номиниран от БСП за президент, той заяви: „Очаквам неоспорими факти по обвиненията за шпионаж. Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни инсинуации са обида най-вече към тези хора“. 

.
Кражбата на „Дунарит” изплува в шпионския скандал

Цялата схема по кражбата на „Дунарит” от престъпния тандем Цветан Василев - Емилиан Гебрев изплува от шпионския скандал, тресящ държавата вече трети ден.

Едностраничната докладна, озаглавена „Придобиване на контрол върху Дунарит АД от ЕМКО ЕООД”, лъсна сред документите, иззети от прокуратурата в хода на разследването, по което обвиняем е русофил №1 Николай Малинов. Десет страници от тях държавното обвинение публикува в четвъртък, 12 септември.

Към момента Малинов е единственият обвиняем по делото за шпионаж в полза на две организации на руския олигарх Константин Малофеев и генерала от КГБ Леонид Решетников. Последните двама руснаци са със забрана да влизат у нас за 10 г. Излезлите дотук документи обаче потвърждават, че в заверата участие са имали и Цветан Василев и Емилиан Гебрев. Самият скандал избухна в началото на седмицата, когато лъсна, че Малинов е помагал на Малофеев и Решетников да реализират план, условно озаглавен „Проект България”, чиято крайна цел е била да се промени геополитическата ориентация на страната от прозападна към сателит на Русия чрез овладяване на стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния сектор у нас и сформиране на партия. За целта била постигната уговорка банкерът-беглец Цветан Василев да прехвърли на Малофеев активи за над половин милиард евро, срещу което той да получи протекциите на приближения до Кремъл руски олигарх, а Малинов – финансиране на грандоманския проект за манипулиране на цялото българско общество.

След като политици от левия сектор в един тон с медии, финансирани от Василев и ортаците му подсъдими олигарси у нас, обявиха акцията и обвиненията за шпионаж за своеволие, неподкрепено от конкретни данни, вчера прокуратурата разпространи част от доказателствата, събрани при обиските в началото на седмицата. Оттам посочиха, че данните се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор, самите обиски са били проведени след предварително разрешение от Специализирания наказателен съд, а в своята цялост данните ще бъдат представени пред съда, когато приключи досъдебното производство. „На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи ПРБ ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите”, посочиха от държавното обвинение. Разпратените копия на доказателства са в обем от общо 10 страници, представляващи 4 документа. Единият от тях е вече споменатата схема за задкулисна кражба на „Дунарит”. Документът е от 17 февруари 2016 г. и в него са описани основните стъпки, чрез които ЕМКО да придобие основния пакет акции във военния завод.

Схемата е задействана, след като вече са се провалили първите два опита за кражба на завода заедно с други активи, финансирани от КТБ в полза на Малофеев и с помощта на Василев. Първият бе през пролетта на 2015 г., когато бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт Пиер Луврие (отново приближен на руския олигарх) се опита да открадне от масата на несъстоятелността на КТБ „Дунарит”, „Авионамс”, БТК, НУРТС, ”Фърст диджитал” и ГАРБ с твърденията, че ги била откупила от Василев. А вторият бе през есента на същата година, когато на хоризонта излезе друг приближен на Малофеев – Дмитрий Косарев, който също се опита да сложи ръка на част от тези активи. След неговия провал бе задействана друга схема, основни действащи лица в която вече бяха българи – ТМН на Иван Езерски и ЕМКО на Емилиан Гебрев.

Документът, разпространен вчера, показва ясно как престъпната група е възнамерявала да сложи ръка на „Дунарит”, като изрично е записано, че в края на цялата операция, включваща увеличение на капитала на „Дунарит” с абсолютно фиктивни врътки, ЕМКО трябва да притежава 88% от военния завод, а ТМН да бъде „мажоритарен хирографарен кредитор (бел.р. - ползващ се от обезпечението на цялото имущество на длъжника)” на фирмата-майка на предприятието – Хедж. Само два дни по-късно схемата вече е пусната в обращение - ЕМКО заявява в КЗК концентрация с „Дунарит”.

Схемата де факто не само потвърждава разкритията, правени през годините от изданията на „Телеграф медиа” за това как Василев и Гебрев се опитват да откраднат военния завод и го точат незаконно вече три години, но разбива на пух и прах лъжите и на двамата, редовно разпространявани от тях чрез ефира на удобни тв предавания. Поредното такова представление бе вчера, когато оръжейният търговец, отново в сутрешния блок на bTV, където по традиция се изявява, пак се опита да се изкара собственик на „Дунарит”, както и че бил отровен, защото искал да го закупи. Старо твърдение, опровергавано десетки пъти, както впрочем и от разпространения документ, който датира 9 месеца след опита за отравяне (за лъжите на Гебрев виж карето вляво).

Доказателствата опровергават и твърденията на обвиняемия по аферата – Николай Малинов, който в интервю, отново за същия сутрешен блок, се опита да заяви, че бил стратег и не се занимавал с пари. Сред разпространените документи е цитираната вече от прокуратурата докладна записка от председателя на „Русофили” до Малофеев, в която подробно е описан „План България” и иска финансови средства за реализирането му.

България трябва да бъде държава, която гради своето бъдеще с Русия. Русия е по-силна от нас и ние на свой ред си даваме сметка, че без нея няма да оцелеем... Наша основна цел е геополитическата преориентация на България на основата на православието, славянската култура и традиции, които неизменно ни обединяват с Русия”, пише Малинов, като изброява 5 точки за постигането на тази цел. Първата е действия в неправителствения сектор чрез НД „Русофили”, втората – създаване и поддържане на интернет сайтове, третата – създаване на аналитично-политически център (тинк-танк), четвъртата – създаване на собствен телевизионен канал, а петата – на русофилска партия на основата на оглавяваното от него движение. Изрично е посочено, че за целта трябва да се установи контрол върху БТК (Виваком) със съдействие на „Внешторгбанк” и намиране на инвеститор, чрез който тя да „остане под руски контрол”, а също върху „Дунарит”, „Авионамс” (бел.р. - „Авионамс” е откупена от държавата в началото на 2016 г., което потвърждава, че докладната е от 2015 г.) и групата на TV7 (каналите TV7, News7 и Super7). Предлага се и Малофеев да направи инвестиции в сектора на земеделието и преработвателни предприятия на стойност до 120 млн. евро. Към докладната записка има три приложения, като второто започва с думите: „С цел създаване на адекватна икономическа основа за дейността ни, ние предприехме действия по безвъзмездно предаване на активи на сума, по-голяма от половин милиард евро от страна на бившия банкер Цветан Василев към бизнесмена Константин Малофеев. Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава със своята мощ ще се намесва във владението и ползването им”. Както можем да се досетим, в текста няма и дума, че всички тези активи са финансирани с кредити от фалираната от Цветан Василев КТБ и бидейки такива са част от масата на несъстоятелността на банката и съответно средство за разплащане с ужилените вложители в нея.

Става ясно също, че Малинов се е свързал с Малофеев не само по препоръка на Решетников, но и по съвет на Игор Шогалев (бел.р. - не е уточнено дали става въпрос за бившия министър на информацията и комуникационните технологии на Русия).

Прелюбопитен е и четвъртият документ, разпратен от прокуратурата – той е подписан от самия Цветан Василев, представил се за „собственик на КТБ Груп”. Той представлява оферта, с която банкерът-беглец предлага „продажба на активи на КТБ Груп”, сред които БТК и НУРТС, без да уточнява, че те не са негова собственост, а на фалирания трезор.

.
Лъжите на оръжейния бос

В поредно интервю в очевидно удобния за него (и други олигархични играчи и пионки) ефир на сутрешния блок на bTV, оръжейният търговец и ортак на банкера-беглец Цветан Василев – Емилиян Гебрев, отново произнесе цял куп лъжи. Ето едни от най-големите, както и фактите, които ги опровергават.

  1. Преди 20 дни съд бил постановил и указал на Търговския регистър да впише увеличението на капитала на „Дунарит“, чрез което той се опитва още от 2016 г. да се узакони като собственик. Търговският регистър обаче не си изпълнявал задълженията заради натиск (Гебрев не казва чий).

Фактите: Истината е, че Търговският регистър не вписва въпросното увеличение по изключително проста причина – това би било нарушение на закона. Вчера Блиц публикува информация, придружена от документ, според която още през август 2017 г. държавата, в лицето на КПКОНПИ, е спряла с окончателен съдебен акт тези опити за заграбване на русенското предприятие. Искът, заведен от комисията, е за отнемане в полза на държавата на присвоени от Цветан Василев активи за над 2,2 милиарда лева, сред които попада и „Дунарит“.

  1. Предполагаемият опит за отравяне на Гебрев бил свързан с искането му да придобие „Дунарит“.

Фактите: Това е лъжа, лансирана от оръжейния търговец при почти всяко негово интервю и опровергавана също толкова пъти, в това число и от документа, иззет от прокуратурата при обиските по шпионския скандал. Датата на документа е 17 февруари 2016 г., когато и за първи път в схемите за кражба на „Дунарит“ се появява Емилиян Гебрев. Той самият е хоспитализиран в болница със симптоми на отравяне 10 месеца по-рано – през април 2015 г. По това време главно действащо лице в опитите за прилапване на „Дунарит“ е подставеното лице на Цветан Василев и на покровителя му Малофеев – Пиер Луврие. А самият Гебрев има апетити към друго военно предприятие – НИТИ.

.
Протестите финансирани с пари от „Дунарит“

Русенският военен завод „Дунарит“, който все още е под контрола на Цветан Василев чрез оръжейния търговец и негова марионетка Емилиян Гебрев, е осигурил финансирането на протестите в София. Това става ясно от сигнала на русенеца Йордан Бонев, който бе внесен в прокуратурата.

Българския Мадоф отдавна използва предприятието за касичка, с която се разплаща за охолния си начин на живот в Белград и за медийните си балони, а сега и за да буни протести.Бонев съобщава в сигнала си, че се подготвя заговор за сваляне на правителството, щедро финансиран от укриващия се от правосъдието банкер-беглец Цветан Василев и подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев. Осигурени са били 400 000 лв., които са платени за протести на 10 и 12 септември на организации като „Правосъдие за всеки“ и „БОЕЦ“, както и на рекетьорите от сайта „Биволъ“. Бонев придружава сигнала си със скрийншотове на чат, както и с аудио- и видеозаписи между осъдената за подкуп от 75 000 евро бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и баща му Венцислав Ангелов – Чикагото. Самият Бонев признава, че първоначално е бил част от разговора, но се е разочаровал.

Иванчева се главозамая, помисли се за лидер и започна да върти телефони като диктатор. Държеше ми сметка защо съм закъснял с 15 минути, а аз събирах през това време подписка за нея“, разкри Бонев. Иванчева вчера бе поканила медии на брифинг, в който да обясни, че сигналът срещу нея е фалшив, но изненадващо не се появи. По-късно бе сгащена от журналисти в сградата на Специализирания съд, където се появи, водейки две кучета, докато в една от залите течеше дело срещу хакера от „ТАД Груп“ Иван Тодоров. Иванчева обясни отсъствието си от брифинга с хранително отравяне, което получила рано сутринта, и побърза да се скрие от журналистите. Не се появи и на насрочения за 15 часа протест на спонсорираното от Цветан Василев видинско НПО „БОЕЦ“ пред Съдебната палата. След сигнала до прокуратурата за подготвяния преврат някак изненадващо там нямаше и поддръжници на Иванчева, носещи плакати с нейния лик, както и хора от протестърския кръг „Правосъдие за всеки“. Липсваха марионетки, като Атанас Атанасов и Христо Иванов, които два дни по-рано бяха в първите редици, но скандалният съдия Методи Лалов отново бе редом с татуираните платени гамени.

Единствени с мегафон в ръка на стълбите на Съдебната палата се изправиха разследваният за нападение над журналист „боец“ на БГ Мадоф Георги Георгиев, „биволът“ Димитър Стоянов и професионалният протестър и безделник Манол Глишев. Шепата пригласящи им протестъри обаче бяха подкрепени от откровено платена агитка – 200 мускулести и татуирани момчета от Перник. Отново бяха докарани видински роми, присъстваха и батките от Бургас, които преди два дни бяха в компанията на дъщерята на Митьо Очите Станислава и издигнаха плакат с надпис „Свобода за Димитър Желязков“. На площада пред Съдебната палата дойдоха и 10 мъже и жени с вид на клошари, които размахваха метли и бяха видимо пияни. Агитките, батките и клошарите ведно с протестърите викаха с цяло гърло: „Гешев в затвор!“, „Оставка“ и "Мафия". Част от ромите признаха, че са дошли с автобуси и са им били осигурени сандвичи за през деня. Запитани дали са получили пари и по колко, препратиха: „Питайте организатора“. Георгиев, естествено, се разграничи.

.
Офшорка държи „Дунарит"д

В момента собственик на "Дунарит" е една офшорка. Говори се, че зад нея стои Цветан Василев. Това заяви пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов. Ако оръжейният завод стигне до частен съдебен изпълнител, държавата ще влезе в търга, подчерта Караниколов.

 

"Няма забрана офшорка да стои зад такова дружество. Но основният въпрос е кой стои зад нея и дали няма да има последваща продажба и да го придобие някой друг с нечисти интереси към българския военно-промешлен комплекс. Защото през дълг срещу собственост, срещу всички тези претенции, които има „Дунарит”, някой неизвестен, отново офшорка, може да го придобие“, коментира министърът. 

„Затова държавата влезе. Когато някой иска да придобие едно предприятие, трябва да си направи много сериозен анализ. Ако в момента "Дунарит" излезе в публична продан, държавата ще направи всичко възможно да го придобие. Изчакваме да приключат съдебните решения за предприятието. Има над 50 дела по тази партида“, уточни Караниколов. „Това, което се разбрахме с Емилиян Гебрев, е, че няма да пречим на "Дунарит" да работи, а съдът ще реши“, поясни икономическият министър. На въпрос кой прибира парите от дейността на "Дунарит", Каранилов отбеляза, че трябва да се попитат тези, които управляват дружеството. „Ако се стигне до публичен търг за „Дунарит“, със сигурност държавата ще го изкупи. Гарантирам, го на 100 %. Толкова ми омръзнаха аферите около този важен, стратегически и работещ завод, че и отгоре ще дадем на търга и ще си го купим. Ще бъде на 100 % само държавен. Това мога да гарантирам. Докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане“, обяви по-късно през деня министър-председателят Бойко Борисов.Цялата схема около кражбата на „Дунарит“ от престъпния тандем Цветан Василев – Емилиян Гебрев изплува от шпионския скандал, който от началото на седмицата тресе държавата. Сред документите, иззети от прокуратурата в хода на разследването се открои докладна записка на руски език, част от която е и страница от документ, озаглавен „Придобиване на контрол върху „Дунарит“ от ЕМКО“. Документът е от 17 февруари 2016 г. и в него са описани основните стъпки, чрез които ЕМКО да придобие основния пакет акции във военния завод. Схемата е задействана след като вече са се провалили първите два опита за кражба на предприятието заедно с други активи, финансирани от КТБ в полза на руския ортодоксален олигарх Константин Малофеев и с помощта на българския Мадоф, който се крие в Белград.

Банда

 

Първият опит бе през пролетта на 2015 г., когато бандата за 1 евро на белгиеца с московски паспорт Пиер Луврие (отново приближен на руския олигарх б.а.) се опита да открадне от масата на несъстоятелността на КТБ „Дунарит“, „Авионамс“, „БТК“, НУРТС, „Фърст диджитал“ и ГАРБ с твърденията, че ги била откупила от Василев. А вторият опит бе през есента на същата година, когато на хоризонта излезе друг приближен на Малофеев – Дмитрий Косарев, който също се опита да сложи ръка на част от тези активи. След неговия провал бързо бе задействана друга схема, основни действащи лица в която вече бяха българи – ТМН на Иван Езерски и ЕМКО на Емилиян Гебрев. Документът, разпространен в четвъртък от прокуратурата, показва ясно как престъпната група е възнамерявала да сложи ръка на „Дунарит“, като изрично е записано, че в края на цялата операция, включваща увеличение на капитала на „Дунарит“ с абсолютно фиктивни врътки, ЕМКО трябва да притежава 88% от военния завод, а ТМН да бъде мажоритарен хирографарен кредитор (ползващ се от обезпечението на цялото имущество на длъжника б.а) на фирмата майка на предприятието – Хедж. Само два дни по-късно схемата вече е пусната в обръщение – ЕМКО заявява в КЗК концепция с „Дунарит“.

 

.
.
.