Заради борбата им за българщината в Македония
УДБА разстрелва петима наши студенти
Престъплението излиза наяве години по-късно

Историята на Борислав Белев, Стефан Топчев, Георги Костуранов, Мирчо Пецев и Георги Яръмов става публично достояние едва след разпадането на Югославия.
.
Струмишката петорка увековечена зад Океана
Преди повече от половин век в град Ървингтън, щата Ню Джърси, българи - емигранти от Вардарско, основават дружество „Струмишката петорка”, като част от Македонската патриотична организация (МПО). Десетилетия наред те са рупор срещу всеки опит на сърбоманите да фалшифицират многовековната история на българите в Македония.
.
Сънародниците ни в Скопие недоволни от законови промени
Българският културен клуб - Скопие протестира остро срещу законодателната инициатива на Собранието на Република Северна Македония, за вписването на българите в страната в графата "други" в конституцията на страната. 
Според организацията това внушава, че македонските българи, подобно на словенците, унгарците, поляците, балканските египтяни, хърватите, черногорците, арменците, гърците и руснаците, са лица дошли от България или другаде, и не отчита факта, че са живяли в Македония и преди това. В позицията си ръководителят на БККС Лазар Младенов настоява, че не чувстват национални, а схоластични различия (по отношение на интерпретацията на историята) спрямо тези техни съграждани, които се чувстват етнонационално като македонци. 
Българският културен клуб - Скопие предлага денят, в който е учредена Българската екзархия, да се чества като празник на българите в югозападната ни съседка и се отбелязва съвместно от България и Северна Македония.

.
.
.
.
Летопис: други материали