Рубладжийската пропагандна машина в страната е стъпила на три пилона
Малофеев и Решетников: Планът България
Цветан Василев и Николай Малинов подготвяли настъплението им още в края на 2014 - началото на 2015 г.

.
От Крим, през намесата в US изборите, до опита за преврат в Черна гора

Игор Стрелков - Гиркин

Името на Малофеев, който заедно с ортака си Решетников вече има десетгодишна забрана за влизане в България, влезе в световния информационен обмен покрай анексирането на Крим. Той бе включен на челни места в санкционните списъци на САЩ и ЕС за финансиране на украинските сепаратисти. Един от лидерите им – Игор Стрелков-Гиркин, е бивш шеф на охраната на корпорацията на Малофеев. Наскоро той бе обвинен заедно с още трима агенти на руското ГРУ като поръчител на свалянето на малайзийския „Боинг“. След Крим името на Малофеев в комплект с това на Решетников нашумяха и като основни двигатели на провалилия се опит за преврат в Черна гора в края на 2016 г., чиято цел е била да предотврати влизането на държавата в НАТО през 2017 г. След краха на комплота Решетников се прости с поста си на председател на Руския институт за стратегически изследвания. Той обаче продължава да е част от две неправителствени организации, считани за основни рупори на тандема между олигарха и генерала от ГРУ при опитите им за намеса във вътрешните работи на държавите по света. Едната е ноторно известното вече общество „Двуглав орел“, а другата – тинк-танкът „Катехон“. Той е създаден през 2015 г., като медии в САЩ, сред които и „Ню Йорк таймс“, директно обвиниха въпросния аналитичен център за руската намеса в изборите в Щатите. Отделно Малофеев е учредител на фондация „Св. Василий Велики“, която под маската на благотворителни и културни мероприятия спонсорира събития, част от руската пропаганда.

.
Държавата купува „Дунарит“ по модела на „Авионамс“, ако се стигне до публичен търг

Николай Малинов

Ако се стигне до предлагането на „Дунарит“ на публичен търг, държавата ще го изкупи, както направи с „Авионамс“.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, като допълни: „Държавата със сигурност ще го изкупи. Гарантирам го на 100%. Толкова ми омръзнаха аферите около този важен стратегически и работещ завод, че и отгоре ще дадем на търга и ще си го купим. Докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане“.

Борисов заяви това, помолен за коментар на поредното интервю на оръжейния търговец и ортак на банкера беглец Цветан Василев – Емилиан Гебрев, както и изплуването на името на завода от шпионския скандал. Обвиняем по него е бившият соцдепутат и председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, който бе подведен под отговорност, че е помагал на руския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников да наложат контрол над стратегически компании в медийния и телекомуникационния сектор и дори да създадат партия у нас, за да преобърнат геополитическата ориентация на страната. За целта Цветан Василев прехвърлил активи за над половин милиард, макар те да са били финансирани от КТБ, а сред фирмите, върху които Малофеев трябвало да установи контрол, бил и военният завод.

Междувременно икономическият министър Емил Караниколов заяви в интервю за bTV, че ако се стигне до ситуация като тази при „Авионамс“, който бе придобит, след като ЧСИ го обяви на публичен търг, за да бъдат покрити задълженията на предприятието към КТБ, държавата със сигурност ще участва в състезанието. За да не бъде придобито отново предприятието от офшорка, държава от неизвестно лице, обясни Караниколов. Той опроверга твърденията на Гебрев, че бил собственик на фирмата през компанията си ЕМКО, като посочи, че и към момента „Дунарит“ се води собственост на офшорка, зад която се говори, че стои Цветан Василев. Караниколов обясни също, че има над 50 дела за собствеността на завода, както и за прихващания и задължения, като по думите му огромна част от жалбите най-вероятно са подавани „с цел да изтекат давностни срокове“. Посочи също, че в същия ден, в който „Дунарит“ изплатил на ДКК 50 млн. лева за задължението си към КТБ, заводът подал жалба, че не дължал тези пари. Така допълнително блокирал процеса по изясняване на собствеността и задълженията на „Дунарит“. Опроверга и друга лъжа на Гебрев – че му пречели на работата, като посочи, че военнопромишленият комплекс се справя чудесно и разрешените сделки за миналата година са били за над 1 млрд., а за първите шест месеца на тази – за над половин милиард.

.
Премиерът Борисов: Не сме влошили отношенията си с Русия

Не сме влошили отношенията си с Русия. Това коментира премиерът Бойко Борисов в МС по време на брифинг с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който е в България за съвместната българо-руска комисия.

В момента България и Русия имат точни, прагматични и много делови отношения от взаимна изгода, заяви Борисов и увери, че шпионският скандал не е повлиял на отношенията между двете страни.

Премиерът дори цитира руския посланик Юрий Исаков, който му обяснил: "Аз имам един началник - министър Лавров. Не познавам нито Решетников, нито Малофеев".

Като пример за добрите отношения Борисов даде договора за строеж на т.нар. Балкански поток и желанието на Русия да участва в строежа на АЕЦ "Белене".

Самият шпионски скандал избухна миналата седмица, когато шефът на движение "Русофили" Николай Малинов се сдоби с обвинение за шпионаж, а бившият генерал Леонид Решетников и руският бизнесмен Константин Малофеев получиха забрана да влизат в страната за срок от 10 години.

.
.
.