“Информационно обслужване“ може да поеме защитата от хакери
Предлагат по-високо заплащане за специалистите по киберсигурност и по-високи наказания за този вид престъпления

Снимка: Бойко Кичуков
Финансовият министър Владислав Горанов призна, че има вариант държавната фирма „Информационно обслужване“ да поеме грижата за киберсигурността в държавата.
.
Иван Гешев: Очаквам атаката срещу мен да продължи

 
Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви пред Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. „Ще бъдат активирани много сигнали. Ще се атакува независимо кой е кандидатът“, каза още Гешев. Той бе поканен да присъства на заседание на Етичната комисия, на която бе обсъден и гласуван единодушно докладът за него. 
„Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества да заеме поста главен прокурор. Има необходимата подготовка, спазва изискванията на Етичния кодекс на магистратите. Не е накърнявал общественото доверие и независимостта на съдебната власт“, гласят заключенията на доклада. Гешев е "колегиален, толерантен и диалогичен", е становището и на ресорната комисия към ВКП, както и на много от колегите му прокурори и следователи. Отзивите за неговите нравствени качества и от страна на Инспектората на ВСС също са положителни. 
"Демонстрира уважение към правото и не допуска привилегироване и дискриминации в каквото и да било отношение. Проявява обективност и безпристрастност, с което създава отлична атмосфера в структурите, които е ръководил. Не е известно да се е възползвал от служебното си положение. Демонстрира лоялност и с поведението си е пример за морал и почтеност", гласи още докладът на комисията.
В документа, освен позитивните констатации, са включени и сигналите на част от противниците на номинацията на Иван Гешев. В сигналите им се съдържат интерпретации на реплика на Иван Гешев в интервю за БНТ, според които той "не отговаря на изискванията за главен прокурор, защото не признава разделението на властите". 
„Едно мое изречение е извадено от контекста и това беше очаквано. Каквото и да бях казал в това интервю, нещо щеше да бъде извадено. Държавната власт произтича от народа и се осъществява от 3 независими власти, които се намират във взаимна връзка и си сътрудничат. Трябва да се изграждат мостове, а не да се издигат стени“, заяви пред кадровиците на Темида Гешев. 

.
.
.
.
Власт: други материали