Топ 10
Опасни диети
.
1. Просто гладуване

Снимка: thoughtcatalog.com
Няма начин да не сте чували от разни „разбирачи“, че с просто гладуване се свалят най-ефективно килограмите. Обикновено се започва като се пропуска едно ядене, после две и т.н. Истината е много по-различна. Простото гладуване представлява метаболитен шок за организма, а изкуственият дефицит на хранителни вещества просто ви смазва отвътре. Този режим достига до тънката граница с анорексията. Колкото по-дълго продължавате, толкова по-трудно ще се върнете към нормалния живот. Не са малко хората, които така и не успяват да го направят.

.
2. Грапав език

Снимка: abcnews.go.com
Диетите по принцип са мъчение, но този подход буквално е такъв. На върха на езика се зашива малко парче от грапава материя. В резултат на това приемането дори една хапка твърда храна се превръща в изключително болезнено преживяване. Гладуващият е принуден да приема само и единствено течна храна. Доказано е със сигурност, че по този начин няма да отслабнете, но пък ще си причините безумна болка.

.
3. Кленовата диета

Снимка: webmd.com
Кленов сироп плюс джинджифил плюс лимонов сок и се лишавате от 5-6 килограма за няма и седмица. И тук истината е различна. Не само, че гладувате, но в редките моменти на хранения пиете нещо, което много наподобява киселина. Йо-йо ефетктът при този режим е направо унищожителен. Накратко, не само, че няма да отслабнете, но ще си докарате гастрит.

.
4. Кучешка/котешка тения

Снимка: today.com
Наистина има хора, които го правят. Идеята е да погълнеш жива тения, която да достигне до тънките черва, където се закрепва и си живее, като изяжда всичко, което вие изяждате. На теория всичко е точно. На практика вероятността да умрете е доста голяма. Този тип червеи достигат до 10 метра и съществуването им в човешкия организъм отключва всевъзможни инфекции.

.
5. Топчета памук

Снимка: abcnews.go.com
Механизмът на тази диета е много прост. Хапвате си топчета памук, които накисвате във вода или сок. Мозъкът ви си мисли, че ядете, а вие всъщност си гладувате. Интересно, но съвсем не толкова ефективно. На първо място не е чак толкова просто да излъжете мозъка си, а на второ – присъствието на топчетата в червата ви ги превръща в истински магнит за всякакви остатъци от храна. Инфекцията, придружена от ужасни болки, ви е гарантирана.

.
6. Стомашен пръстен

Снимка: medicinenet.com
По същество това си е коремна операция. В резултат на гастропластиката се поставя силиконов пръстен, който не позволява приемането на голямо количество храна. Всичко това обаче върви в комбинация със строг хранителен режим, който трябва да се съблюдава. Процедурата със сигурност носи много висок риск за живота.

.
7. Приятелска лъжица

Снимка: elitedaily.com
При този режим се препоръчва единственият прибор, който да ползвате, да бъде лъжица. Логиката е, че така ще се храните единствено със супи. Реалността обаче е различна. Първите няколко дни се придържате към супи и попари, докато не ви писне и не „откриете“, че течния шоколад и сладоледа също се ядат с лъжици.

.
8. Инжекция урина

Снимка: .livescience.com
В случая се инжектира не каква да е урина, а такава на бременна жена. Целта е да се заблуди мозъкът, че човекът е бременен с идеята, че урината съдържа характерния за бременни жени хормон хорионик гонадотропин. Ако мозъкът се заблуди, че е налице бременност, той ускорява метаболизма, а с това и изгарянето на калориите. Естествено мозъкът не се лъже толкова лесно, но затова пък болезнените и застрашаващи живота инфекции са гарантирани.

.
9. Зелева супа

Снимка: webmd.com
Тази диета беше изключително популярна на Запад през 90-те години на миналия век и все още е популярна в България. Режимът е измислен през Втората световна война, но не за отслабване, а за профилактика срещу скорбут. При диетата със зелева супа човек приема около хиляда калории дневно при средно необходими около две хиляди. Резултатът е, че човек през цялото време се чувства обезсилен и почти непрекъснато му се спи.

.
10. Доза инсулин

Снимка: ncbi.nlm.nih.gov
Някои отчаяни от наднорменото тегло хора прибягват до инжектиране на инсулин без да имат необходимост от него. Идеята е той екстремно да намали захарта в тялото и по този начин да предизвика отслабване. На практика обаче руската рулетка с инсулина може съвсем лесно да отключи диабет и последиците да бъдат много сериозни.

.
.
.
.
Класация: други материали