10 000 напират към местната власт в големите градове
1461 са кандидатите в София, във Варна ще мерят сили над 870, в Благоевград 600 души влизат в надпреварата. ГЕРБ залага на досегашни кметове, БСП праща депутати към общините, ДПС в битка за 10 областни центрове

В графиката са представени кандидатите, подкрепени или издигнати от първите три по големина парламентарни сили.
.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев: Предстоящите избори ще са най-тежките досега

Александър Андреев
Предстоящите местни избори у нас ще са най-тежките досега. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той уточни, че се очаква отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг.
Според него и ЦИК ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.
"Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави", обобщи Андреев.
Междувременно ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания: "В рамките на нашата компетентност е, когато мониторингът, който осъществява СЕМ, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е необходимо да се наложи определена санкция. В голяма част от случаите, в които сме сезирани от граждани и от неправителствени организации за такива нарушения, ги разглеждаме, изискваме материалите по отношение на печатни и онлайн новинарски доставчици, на онлайн новинарски услуги, на медии, за да можем да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на ОИК, тоест регионален обхват, тогава те, след като бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е установено".
Андреев пък подчерта, че санкциите са предвидени в Изборния кодекс – между 2500 и 5000 лева, но се повишават при повторно нарушение.

.
.
.