За да отърве от наказание кандидат-депутат от „Да, България“ на Христо Иванов
Калпакчиев гази закона и конституцията с присъда
Отказва да приложи нормативната уредба, оспорва правото на депутатите да решат що е то престъпление

Съдията Калин Калпакчиев
.
ВКС изтегли с 16 дни решението за Полфрийман

 
Заместничката на шефа на ВКС Лозан Панов – Галина Захарова, изтегли с 16 дни решението на съда дали да бъде върнато за ново разглеждане делото за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. То беше предварително насрочено за 23 октомври, но Захарова е насрочила нова дата – за 7 октомври, съобщиха вчера от ВКС. От мотивите към разпореждането става ясно, че причината за по-ранната дата била да не се нарушава правото за свободно придвижване на австралиеца. „Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните“, е написала Захарова.
Разпоредено е незабавно да се уведомят страните: Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов.
.
Съдийската колегия поряза ССБ, Панов брани съюза и шефа му

 
Съдийската колегия на ВСС прие само за сведение становището на Съюза на съдиите в България (ССБ) относно позициите на съдийската колегия по скандала с Джок Полфрийман. Веднага след излизането на присъдата, която буквално взриви обществено недоволство, съдиите във ВСС приеха позиция, в която подчертаха, че е нарушен балансът между право и справедливост. В отговор от ССБ излязоха със становище срещу кадровиците, което бе внесено като последна точка в дневния ред на вчерашното заседание, а преди старта му шефът на ВКС Лозан Панов се разграничи пред журналисти от останалите членове на колегията. „Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно и с първата и с втората позиция“, заяви той и я нападна, че не е бранила независимостта на съдебната власт и на магистратите. „Съдийската колегия не е взела отношение към съдебния акт, но не можем да допуснем ескалация на напрежение сред правораздавателните органи“, обясни Даниела Марчева. „Не сме казали нищо по съществото на съдебния акт“, заяви и Цветинка Пашкунова. Панов обаче попита защо и как съдийската колегия е изпратила Калин Калпакчиев и Весислава Иванова на Инспектората към ВСС, като в отговор Пашкунова поясни, че е постъпил сигнал от младежкото ВМРО, в който са били изложени факти за зависимости на членове на съдебния състав. Именно затова е бил сезиран компетентният орган - ИВСС. „Никакво решение не сме взели, с което да превишим правата си”, посочи тя.  Имова пък заяви: „Съдебната власт не е привилегия на отделния съдия, а на обществото, което да изисква независим безпристрастен съд. Българските граждани имат право на това. Ние защитихме независимата съдебна власт. Който смята, че не съм права, да си оттегли подписа от тези позиции”. 

.
ГЕРБ променя НПК заради казуса с австралиеца
ГЕРБ предлагат промени в НПК след казуса „Полфрийман“. Трима депутати от партията вече са внесли измененията в деловодството на НС. В тях се предлага делата за предсрочно условно освобождаване на затворници да подлежат на възобновяване с решение на ВКС. Идеята е определенията за условно предсрочно освобождаване да подлежат на проверка по реда на възобновяване на наказателните дела при "особено съществени нарушения на закона", е записано в мотивите на закона. Промените са внесени дни преди ВКС да реши дали да уважи протеста на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса с Джок Полфрийман и неговото предсрочно освобождаване. Заради изтеглянето на датата за решението във ВКС обаче едва ли ще бъдат приети преди произнасянето на съда. Междувременно пред ТВ Европа премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от идеята на ВМРО прокуратурата да закрие Българския хелзинкски комитет (БХК) заради намесата им в съдебната система по същия казус. По думите на Борисов ГЕРБ не е обмисляла и не смята да предлага забрана на неправителствени организации. "Аз винаги съм бил за свободата на словото и за свободата на изразяване на различни позиции. Неправителственият сектор е изключително важен като коректив. Нямаме такива предложения", заяви Борисов. 

.
Ексобвинител №1:

 
Изводът на съдия Калин Калпакчиев, че осъденият Джок Полфрийман се е поправил, е необоснован и не почива на представените доказателства. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев пред БНТ.
"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ – защото по своето съдържание решението противоречи на закона“, обясни Филчев реакцията на обществото срещу условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.
Бившият обвинител разказа как Полфрийман e бил поканен от бившия правосъден министър Христо Иванов да напише поправки в наказателните закони, от които после той самият се възползвал, за да излезе предсрочно. Това, по думите на Филчев, било "сценка", която се разигравала пред обществото.
По думите на бившия главен прокурор в тази грозна сцена искат да ни убедят, че решението на съда е справедливо. Филчев призна, че той е сбъркал със съдия Калин Калпакчиев. Той припомни, че през 2005 г. тогавашният председател на Апелативния съд Евгени Стайков направил предложение в повишаване на Калпакчиев от районен съдия в апелативен съдия. Филчев тогава възразил, но неговият заместник го помолил да прескочи едно стъпало и все пак Калпакчиев да бъде повишен.
Според бившия главен прокурор адвокатите могат да си говорят каквото поискат в защита на Полфрийман. Той обаче знае какво е да бъдеш съдия, какво уважение трябва да има към магистратите, които трябва да спазват закона. "Решението за освобождаването на Джок Полфрийман е дълбоко необосновано и постановено от незаконен състав", повтори бившият главен прокурор.
"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.
.
.
.