Топ 10
Най-големите фалити в света
.
1494 г. , Банката на Медичите

 
В края на XV в. икономистите отбелязват общ спад на банковата активност в Централна и Южна Европа. Дълго време Банката на Медичите е сред най-влиятелните институции. До 1434 г. над половината от приходите на банката идват от папата, а рентабилността й позволява на известната фамилия Медичи неофициално да поеме контрол над Флорентинската република. Пукнатината в трезора започва да се отваря през 1464 г., но истинската криза настъпва след смъртта на Лоренцо Медичи през 1492 г. Две години по-късно мастодонтът рухва, а активите на банката, които, както се вижда, са били малка част от нейните пасиви, са били иззети от вложителите й.

.
1853 г., South Sea Company

 
Английската South Sea Company, която продавала роби и стоки на испанските колонии в Америка, започва дейността си през 1711 г. като начин за управляване на националния дълг. Много наивни инвеститори наливат средства в компанията, което води до създаването на балон, който в крайна сметка се пука. Много от ръководителите в компанията участват в търговия с вътрешна информация и корупционни сделки. Дейността на South Sea Company води до мащабен икономически срив, заради който известният учен Исак Нютон губи цяло състояние.

.
1911 г., Standard Oil

 
Джон Д. Рокфелер основава Standard Oil през 1870 г. и се превръща в милиардер. Стига се до момент, в който компанията контролира 90% от петролните рафинерии в страната. Но през 1911 г. Върховният съд на САЩ се произнася, че Standard Oil нарушава антимонополните закони и я раздробява на 34 отделни компании.

.
1983 г., Carrian

 
Джордж Тан Сун-джин - бивш председател на Carrian Group, поема управлението на холдинговата компания през 1979 г. и успява да я превърне в огромна империя само за две години. Но през 1983 г. Carrian Investments подава заявление за фалит, в резултат на една от най-големите счетоводни измами в историята. Това слага началото на разследване, по време на което е убит одитор на компанията, а неин съветник се самоубива.

.
1991 г., Pan American World Airways

 
В миналото това е най-големият международен авиопревозвач. Легендарната американска компания фалира и преустановява дейност в резултат на спад в пътуванията, поскъпването на горивата по време на кризата в Персийския залив и терористичната атака в Шотландия две години по-рано, при която загиват 270 души. Фалитът води до загубата на 7500 работни места в САЩ.

.
1997 г., Woolworths

 
Фаталната година за компанията е 1997-а, когато тя обявява, че ще закрие 400 магазина в САЩ. По този начин са закрити 9200 работни места. Отначало всичко е цветя и рози – компанията развива концепцията за магазините, в които стоките струват по 1 долар, което насърчава хората да влизат и да разглеждат, дори и ако нямат нужда от нещо конкретно. Веригата обаче се разраства прекалено бързо, като отваря нов магазин на всеки 17 дни във Великобритания през 20-те години на миналия век. Това води до нейния фалит, тъй като тя отчита оперативна загуба в размер на 24 млн. долара през 1997 г. През същата година Woolworths, в крайна сметка, затваря останалите си 400 магазина в САЩ, а британското й подразделение става част от Kingfisher.

.
2001 г. Enron

 
На некролога на енергийния гигант Enron e записана дата 2 декември 2001 г. Enron фалира с активи за 65,5 млрд. долара, а главният изпълнителен директор Джефри Скилинг и председателят на Управителния съвет са осъдени на 24 години затвор. През 2007 г. дружеството променя името си на Enron Creditors Recovery. Скилинг изтърпя 13 години от присъдата си и бе освободен.

.
2008 г., Lehman Brothers

 
Датата на фалита Lehman Brothers е 15 септември 2008 г. Инвестиционната банка със 159-годишна история е най-голямата жертва на тежката кредитна криза от 2007 г., която постепенно прерасна в сегашната световна икономическа рецесия. Към датата на своя фалит Lehman Brothers разполага с активи за 691 млрд. долара и дългове за около 613 млрд. Долара. Нейният колапс предизвиква паника на фондовите пазари и е последван от спасяването на застрахователната компания AIG.

.
2008 г., Washington Mutual

 
Второто място в класацията на CNBC за най-големите фалити в корпоративната история на САЩ държи друга банка – спестовната Washington Mutual, която е една от ранните жертви на кризата на пазара на недвижимо имущество и високорисковите ипотечни заеми. В стремежа си да се превърне в една от най-големите банкови институции в САЩ Washington Mutual натрупва лоши ипотечни и потребителски заеми за колосални суми, които влошават значително финансовото й състояние. Дата на фалита: 26 септември 2008 г.

.
2019 г., Thomas Cook

 
Британският туроператор със 178-годишна история обяви фалит, след като не успя да си осигури спешно 200 млн. паунда, (249 млн. долара), които да предостави на своите кредитори. Фалитът доведе до хаос за пътуващите с „Томас Кук“ (Thomas Cook) по света. 

.
.
.
.
Класация: други материали