Заплахата от американски мита мобилизира италианските производители на пармезан

.
Берлин иска реакция
Германският министър на финансите Олаф Шолц поиска днес Европейският съюз да реагира "решително, но обмислено" на санкциите срещу европейски продукти, обявени от САЩ, предаде АФП.

"Ние ще реагираме решително, но обмислено на тази нова ситуация", каза министърът пред в. "Билд".

В един глобален свят търговските конфликти не са от полза за никого и последните месеци го показаха, допълни Шолц.

Германия, която е един от най-големите износители, поддържа тесни търговски връзки със САЩ, отбелязва АФП.
.
Щатите налагат мита на стоки от ЕС на 18 октомври
Съединените щати ще наложат мита на редица стоки от Европейския съюз на 18 октомври, обяви представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции.

Това стана, след като по-рано днес Световната търговска организация (СТО) разреши на САЩ да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 милиарда долара заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс (Airbus). Решението е пореден етап от стария конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг (Boeing).

Цитираният служител на офиса на американския търговски представител уточни, че Съединените щати ще наложат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Еърбъс в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Боинг, което включва европейски компоненти.

Администрацията на Тръмп публикува списък с европейски стоки, които може да бъдат взети на прицел. Сред тях са вината, сиренето, маслините и уискито.

САЩ няма да наложат мита от 100 процента върху стоки от ЕС, въпреки че решението на СТО им го позволява, за да оставят отворена вратата за намиране на решение, отбеляза служителят на офиса на американския търговски представител.

Президентът Тръмп нарече решението на Световната търговска организация "голяма победа за Съединените щати". Той си приписа заслугата за решението, въпреки че делото е заведено преди около 15 години, отбелязва ДПА.

"Всички тези страни ограбваха Съединените щати много години", каза американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с финландския си колега Саули Нинистьо.

Тръмп обаче не уточни какви мита ще наложи неговата администрация.

Финландският президент отказа да коментира директно темата. Нинистьо обаче нарече решението на СТО "доста тежко за Европа".

.
Тръмп приветства решението
Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства разрешението на Световната търговска организация (СТО) Вашингтон да наложи мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара, определяйки го като "хубавата победа", предаде Ройтерс.

Решението е по повод незаконно европейско субсидиране на Еърбъс (Airbus).

"САЩ спечелиха 7,5 милиарда долара награда от Световната търговска организация срещу ЕС, който с години третираше САЩ много зле в търговията заради митата, търговските бариери и други неща. Този случай, продължи с години, хубава победа", написа Тръмп в Туитър.

СТО разреши вчера на Вашингтон да наложи мита върху европейски стоки за близо 7,5 милиарда долара (6,8 милиарда евро) годишно. Това са наказателни мерки заради незаконно отпуснатите от ЕС субсидии за Еърбъс.

Администрацията на Тръмп публикува списък с европейски стоки, които могат да бъдат взети на прицел. Сред тях са вината, сиренето, маслините и уискито
.
.
.
.
Бизнес: други материали