Медицинските сестри са намалели с 15 000
Младите лекари бягат в големите градове

Кризата за медицински сестри у нас се задълбочава.
.
Първа помощ за пострадали при протестите в Сантяго

Снимка: mercopress.com
Над 100 лекари и медицински сестри кръстосват ули;ците на Сантяго, за да помагат на пострадали при протестите.
Над сто лекари и медицински сестри излизат по улиците на чилийската столица, за да оказват медицинска помощ на пострадалите в започналите преди седмици демонстрации, предаде Ройтерс.
Инициативата "Здравеопазване за улиците" е възникнала почти спонтанно, казват нейни участници, тъй като нуждата от спешна медицинска помощ на място е станала очевидна. "Досега се помогнали на най-малко 500 човека, но това са ограничените ни възможности", каза пред Ройтерс д-р Хуан Виягра.
Групата е съсредоточила усилията си в района на площад "Италия" в Сантяго, където стават най-многолюдните протести в страната. На съседните улички и по тротоарите медиците складират медикаменти, откарват ранените на безопасни места и им помагат, колкото могат.
Протестите в Сантяго, започнали заради повишаване на цените на билетите за метро, бързо прераснаха в безредици, грабежи и палежи и накрая в масови призиви за край на социалната несправедливост и неравенство. Ескалираха сблъсъците с полицията и армията, като по официални данни досега има над 20 убити и близо 2000 ранени демонстранти, предаде Ройтерс.

.
.
.