Новият коронавирус пропълзял със змии
Предава се по въздушен път и инфектира предимно горните дихателни и стомашно-чревни пътища на бозайници и птици

newatlas.com
Крайтът (Bungarus multicinctus), известен още като тайвански крайт или китайски крайт, е силно отровен вид змия, срещана в голяма част от централен и южен Китай и Югоизточна Азия.
.
Пренесъл се върху хората на 17 декември

Биолози от китайската Академия на науките сравниха различията в генома на различни образци на коронавируса 2019 - nCoV и установиха, че патогенът е проникнал за пръв път при хората на 17 декември миналата година или в близките до тази дата дни, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследванията бяха публикувани в електронната научна библиотека "БайоАрксив".

"Геномите се оказаха доста сходни един с друг и не се разпространяват особено бързо, което говори за това, че взривът на разпространението тепърва се очаква. Според нашите разчети то започва 32 дни преди вземането на последния образец 2019 - nCoV, което се случи на 18 януари", пишат изследователите.

Биолозите се надяват анализът на образците да им помогне да разберат как вирусът се е изменял в след въвеждането на карантината в Ухан и други китайски градове, където имаше бум на заболеваемостта. Това е изключително важно за разработване на следващи мерки за борба с коронавируса.
.
$9 милиарда отпусна Китайското финансово министерство за борба срещу разпространението на коронавируса

Китайското финансово министерство и китайската Национална комисия по здравеопазването отпуснаха близо девет милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Броят на починалите от вируса достигна днес 81 души. Правителството взе решение за удължаване на ваканцията по случай лунната Нова година, а голям брой големи компании спряха работа или наредиха на служителите си да работят от вкъщи.

.
Български пощи бавят пратките от Китай

Китайският пощенски оператор е започнал дезинфекция на пратките заради коронавируса и това ще доведе до забавяне на доставките им, съобщиха от пресцентъра на „Български пощи“ ЕАД.

За международни пратки, предназначени за провинция Хубей (пощенски кодове 430000-449999), пощенският оператор ще се свързва с получателите по телефон за уточняване на предпочитанията им за доставка. Пратката може да бъде временно съхранявана в пощенски служби, да бъде предоставена от пощенска служба, предадена до доставъчни шкафове или чрез други методи, при които няма осъществяване на директен контакт между служител и клиент. Тези стъпки ще доведат до забавяне на обработката и доставката на входящите международни пратки, като в някои случаи няма да бъде възможно да се представи писмено доказателство за доставката.

Пощенският оператор в Макао, Китай, от своя страна уведомява, че с цел намаляване до минимум на разпространението на новия коронавирус правителството на Макао е освободило от работа на 30 и 31 януари 2020 г. всички държавни служители. Пощенските услуги ще бъдат преустановени през тези два дни.

.
Бизнесмен заразил 11 британци с коронавируса

Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус във Великобритания се удвои, след като четирима са влезли в контакт с мъж, който е заразоносител, предаде Скай Нюз.

Става въпрос за британски бизнесмен, който прихванал вируса в Сингапур и бил диагностициран в английския курорт Брайтън. Той заразил петима свои сънародници, включително и 9-годишно дете, с които бил заедно на хижа във Френските Алпи. Те са настанени в болница във Франция, като състоянието им не е тежко. Друг британец, който се срещнал с бизнесмена в същия алпийски курорт, бил потвърден като носител на коронавируса в Майорка в неделя. Съпругата и двете му дъщери обаче дали отрицателен резултат при тестването. По-късно бизнесменът отлетял на 28 януари с нискотарифна авиокомпания от Женева за Великобритания. След това той заразил още четирима британци, които са настанени в лондонски болници. Британското министерство на здравеопазването обяви вчера, че разпространяването и предаването на новия коронавирус е "сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве".

Междувременно китайският президент Си Дзинпин заяви, че правителството ще предотврати масови уволнения на фона на епидемията от коронавируса, нанесла тежък удар на икономика номер две в света, предаде Ройтерс. Си се появява на публично място за първи път от началото на епидемията. Китайският държавен глава до голяма степен странеше от светлината на прожекторите в този период, докато премиерът Ли Къцян, който посети град Ухан, оглави правителствената борба с кризата, отбелязва агенцията. Си Дзинпин инспектира усилията на общинските работници в Пекин по овладяване на вируса, посети местна болница за пациенти с коронавирус и разговаря чрез видеовръзка с военномедицински персонал в Ухан. Общински работник премери температурата на президента, който носеше маска. Вирусът, отнел живота на над 900 души, принуди Пекин да удължи почивните дни около новогодишните празници в производствените центрове и да наложи строг контрол над населението в големите градове, изтъкна Ройтерс.

.
.
.
.
Здраве: други материали