Повдигнаха 7 обвинения срещу бизнесмена Васил Божков
В петък го задържаха в ОАЕ

Васил Божков
.
Приеха на първо четене промените в Закона за хазарта

Лотарийните игри с изключението на томболи, бинго, кено и други подобни, ще се организират само и единствено от държавното предприятие „Български спортен тотализатор”. Това приеха на първо четене депутатите в парламента с промените в Закона за хазарта, внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той бе подкрепен от 116 депутати, 2-ма бяха против, а 68 гласуваха "въздържал се".

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети. Данъчните ставки да се изравнят, пише още в промените.

Новият законопроект гласи още, че  органите за управление на тотото ще се назначават от министъра на финансите и на спорта, като мотивът на вносителя е, че по този начин по-добре ще се гарантира финансовата им отговорност. В мотивите си вносителите се позовават и на законово уреденото правило, че от приходите за хазарта трябва да се заделя за спорт.

.
2700 артефакта на Божков били извън закона
2700 артефакти от колекцията обвиняемия бизнесмен Васил Божков са извън закона. Това обясни културният министър Боил Банов на брифинг в Министерството на културата. „Колекция от 2700 предмета, собственост на фондацията на Божков, не е идентифицирана и регистрирана, но формално нарушение няма.

Причината е, че собственикът на "Нове холдинг" е подал заявление за регистрация през 2010 г. и отказал да заплати необходимата такса“, обясни културният министър. Той посочи, че таксата е в размер от 30 лева на артефакт. Това означава, че за да узакони колекцията си Божков е трябвало да плати 81 000 лв. Краен срок за завършване на регистрацията обаче няма. През 2009 г. Божков е приключил процедурата за други 212 артефакта, за които е платил такса от 6360 лв. за регистрация, стана ясно още от думите на културния министър.

Поводът за брифинга на Банов пък бяха реплики на Божков, който в момента е издирван като лидер на престъпна група, че изнасят антиките му в найлонови пликчета.

„Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички. Има си специални процедури, например за картина първо отива реставратор. Процедурата за изнасяне е една и съща както в България, така и във Франция и САЩ“, обясни министърът.

Той посочи, че след като пристигнат в Министерството на културатаq картините и антиките ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия. "Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство, обясни министърът.

„Готови сме да станем собственици на всички незаконни картини, а нашето становище е ако може всички криминални типове да ги приберат в затворите”, отговори Банов на въпрос готово ли е министерството на културата да стане собственик на колекцията на Божков. Той посочи, че всичко, което стане собственост на министерството, ще бъде изложено в музей.

Повод за реакции на институциите стана позиция на фондация "Тракия" на Васил Божков, разпространена в медиите, в която се посочва, че разследващите се опитали да изнесат безценни предмети, които са на хиляди години, в чували, което може да ги повреди. Твърденията на фондацията предизвикаха председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов да излезе с коментар пред медиите, в който поиска "колбасарското отношение и самодейността да отстъпи на активността на институциите". Той изтъкна, че тези ценности са регистрирани в страната и в този смисъл това са български културни ценности.

Изземването на артефакти бе коментирано и от говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която заяви, че предметите, които са обект на изземване, се изземват по законно установения ред в присъствието на най-добрите експерти на територията на България.

„Това е една хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързани с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували, те се изземват по предвидения от закона ред в присъствието, повтарям, на най-добрите експерти. Повтарям, тъй като вчера (в четвъртък, бел. ред.) бях цензурирана“, заяви още Милева. Тя допълни, че законно установеният ред за изземване на подобни културни ценности е предвиден в НПК.

„Няма такова нещо предметите да се хвърлят в черни чували, както излезе в медии. Няма да коментирам постановлението на прокуратурата. Вчера бях цензурирана, беше цензуриран говорителят на главния прокурор, беше цензурирана прокуратурата. Повтарям, че прокуратурата знае срещу кого се е изправила. Знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити и то чрез вас, медиите. Повтарям, чрез вас, медиите“, категорична бе Милева. Тя отказа да коментира и твърденията на бившия съдружник на Божков Цветомир Найденов, че срещу бизнесмена има подадени жалби за изнасилване.

„В интерес на разследването този въпрос няма да го коментираме, нямаме разрешение от наблюдаващите прокурори“, обясни Милева.

.
Бившият му съдружник Цветомир Найденов: Заплаши да ме ликвидира
Бившият съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов заяви в интервю за Нова телевизия, че заедно с брат си е бил заплашван с ликвидиране от Божков.

Той се оплака от медийно затъмнение от страна на bTV и "Дневник", на които разказал надлъж и нашир, че е заплашен с убийство от хазартния бос. Те обаче си замълчали.

"Аз и брат ми бяхме заплашени с ликвидиране лично от Васил Божков. Това се случи на 12 юни в неговия офис. И той, и ние имаме записи. Дали сме ги на прокуратурата. Получих доказателства за това октомври, проверих го и подадох сигналите", разказа Найденов.

В началото на декември той подал сигнала в прокуратурата и се срещнал с шефа на новините в bTV Венелин Петков и водещия на сутрешния им блок Антон Хекимян. След дългия разговор не последвало нищо в ефира.

Междувременно от "Дневник" и "Капитал" също взели интервю от Найденов - говорил цели 5 часа. След това и този разговор не видял бял свят. По думите на Найденов, най-вероятно двете медии са били заплашени от самия Божков, че ще им спре рекламите на хазартните игри.

"Някаква невидима сила ги спира да кажат нещо. Според мен това е свързано с рекламните договори - медиите не искат да ги загубят", коментира Найденов. И добави, че Божков се е обаждал на баща му и заявил, че ще спре "медийните помии" срещу себе си. "Да подадеш такъв сигнал е нещо супер опасно. В момента сам съм си осигурил охраната", каза още Найденов.

"Не познавам никой от властите, но искам да ги поздравя за куража", каза Найденов. Той уточни, че разпитите са започнали преди около десет дни. От изказването му стана ясно още, че оборотите на Божков били замазани. От 2015 година няма нито един съществен отчет.

"Октомври месец получих доказателство за това", каза той по повод укриването на такси от облагането на частните игри. "Проверих го, видях, че тези неща, които съм чувал през годините, са факт, и подадох сигнали. С Васил Божков сме били съдружници само в "Еврофутбол", уточни той.

"Този господин е сериен изнасилвач, има стотици изнасилвания на жени, които са публична тайна и никой не говори за това. Нощни заведения, коли, офиси“, заяви още Найденов.

.
Шефовете на агитките с протоколи от МВР

Шефовете на големите агитки с фенове на ФК „Левски“ са разписали в полицията предупредителни протоколи, че няма да участват в безредици и да предизвикват улично напрежение.

В петък десетки фенове на „Левски” се събраха на протест пред парламента. Те поискаха яснота за бъдещето на сините. Демонстрацията идва, след като стана ясно, че срещу собственика на клуба - Васил Божков, са повдигнати седем обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група.
.
Божков: Не мога да си обясня защо държавата изведнъж тръгна да ме напада
Това са твърдения, нито нито са доказани. Това е пропаганда. Това заяви пред Нова телевизия бизнесменът Васил Божков във връзка с обвиненията срещу него. Божков не уточни къде се намира в момента.

"Самолетът не е на „Нове холдинг” и кой ви каза, че аз съм пътувал в този самолет. На разположение съм. Къде съм не е най-важното", обясни той и отрече информацията да се намира в Дубай.

"Не мисля, че трябва мълча при тази злостна атака срещу мене. Не съм заплашвал с убийство и не съм предлагал пари на никого", обясни Божков. Той допълни, че не може да си обясни какво се е случило и защо изведнъж държавата го е нападнала. това било заради обвинението на някои хора, които определи като"психично болни".

"Ако ме задържат в чужбина, местният съд решава дали да ме върне или не. не му прави чест на г-н Гешев да ме сравнява с някакви криминални типове", каза още Божков.

Той коментира и конфискуването на картините му. Според него това било ограбване. Никой не знаел как да ги съхранява.

"Обвиненията, че съм изнасилвач са пълни глупости. „Подобно нещо не заслужава да бъде коментирано. За първи път чувам, че три момичета са подали жалби срещу мен. Това е смешно“, каза Божков.

.
Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев: Правилно е решението на Горанов за контрол над хазарта

„Трябва да оставим органите да си свършат работата, за да видим каква е истината. И друг път сме казвали от ДПС и не сме участвали в приемането на законопроекта на Валери Симеонов, че всеки опит да се наложи ред в законодателството на хазарта среща някаква съпротива и обвинения в лобизъм. Това не носи дивиденти на нито една политическа сила. Хазартът се нуждае от две неща - много ясна законова регулация и много строг контрол. Нито контролът е бил достатъчно силен, нито регулацията е била силна“. Това заяви вчера пред Нова тв зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той коментира и информацията за предлаган подкуп в размер на 3.6 милиона лева годишно на член на Комисията по хазарта. "И двете суми са колосални. Органът, който регулира хазарта, е Комисията по хазарта. Мисля, че министър Горанов правилно се ориентира да промени контрола. Трябва да бъде променен. Правилно е решението на Горанов, да го направи едноличен. Нека да видим какво ще излезе от разследването, къде е вината", каза Цонев . Мен ако питате законодателството е ясно, има различни режими на облагане, добави той.

.
Ексшефът на Комисията по хазарта прибирал по 10 000 лева рушвет от Божков

Бившият шеф на Комисията по хазарта Онгемир Митев е човекът, който е прибирал по 10 000 лева рушвет от Васил Божков. Това стана ясно в Спецсъда, който взе решение да остави Митев зад решетките. Срещу подкупа Митев е създал привилегировано отношение към фирмите на Васил Божков спрямо тези на конкуренцията. Съдия Виржиния Петрова прие, че Митев е част от организираната престъпна група с лидер Васил Божков и е допринесъл за ощетяването на държавата с 559 милиона лева, тъй като не е упражнил контрол върху събирането на държавната такса. Основни свидетели са братята Боян и Цветомир Найденови, които разкрили, че Митев е бил много близък с Божков и другите членове на групата.

.
Започна описването на колекцията от културни ценности

Бгнес

Прокурори и експерти влязоха в понеделник, 3 февруари, в офиса на "Нове холдинг", за да описват вещи от колекцията на Васил Божков. Засега е ясно, че се оценяват картини и артефакти от дома на бизнесмена. Миналата седмица говорителят на главния прокурор Сийка Милева увери, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България.

"Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни", каза и министърът на културата Боил Банов.

Категорично към момента няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Васил Божков, каза пред БНТ Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.

"В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", съобщи Трайков.

Трайков каза, че са изнесени няколко картини и в момента са в Националната художествена галерия за експертизи. "Нищо друго не е изнесено", подчерта той.

.
Призоваха пострадали граждани да сигнализират в прокуратурата и МВР

Специализираната прокуратура е отделила в две досъдебни производства данните за извършени престъпления от страна на хазартния бос Васил Божков. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение. В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния - убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство.

То е за участие на Васил Божков в организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент.

По първото разследване бизнесменът е привлечен като обвиняем като ръководител на престъпна група за престъпления свързани с неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари, принуда,  подбудителство към престъпление по служба и др., извършвани в периода от 2014 година насам. От държавното обвинение съобщиха, че са изискани досъдебни производства от други прокуратури, касаещи конкретни случаи, свързани с разследване на убийства и опити за такива, както и че се извършва анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания. Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, относима към разкриването на престъпната дейност на групата, да сигнализират на телефони 02 982 8998; 02 9828590, като анонимността им е гарантирана.

Миналата сряда главният прокурор Иван Гешев съобщи, че хазартния бос е привлечен като обвиняем за различни тежки престъпления. Самият Васил Божков бе обявен за издирване, включително и от Интерпол, след като стана ясно, че е извън пределите на България. В петък късно вечерта по време на акция, свързана със залавянето на значителна пратка кокаин, Иван Гешев съобщи, че по неофициална информация хазартният бос е задържан в Обединените арабски емирства. Ден по-късно по дипломатически канали информацията за залавянето на Божков се потвърди. Все още няма окончателен отговор кога властите в  ОАЕ ще екстрадират Божков. Главният прокурор Иван Гешев заяви: "Ще направим всичко възможно да си приберем поредния български олигарх". В понеделник експерти от Министерството на културата и МВР влязоха в офисите на „Нове холдинг“ на улица „Московска“ в столицата, за да описват уникалната колекция на Божков от културно-исторически ценности. За нуждите на досъдебното производство бяха иззети като веществени доказателствени средства и бронираният му „Mercedes Maybach”, още един брониран автомобил „BMW”, както и 4 джипа модел Х5 от същата марка.
.
Затвориха луксозен ресторант на ортака на Божков

Прокурори, полицаи и данъчни влязоха в луксозния ресторант „Грозд“ на бул. „Цар Освободител“ в София. Оборотното заведение е собственост на Александър Тумпаров, който е част от престъпната група на хазартния бос Васил Божков. Тумпаров бе заловен в понеделник, след като потърси медицинска помощ в елитна столична болница. Той е на свобода под рекордната гаранция от 1,5 млн. лева, която му бе наложена веднага с прокурорско постановление поради влошеното му здравословно състояние. Освен на ресторант „Грозд“, Тумпаров е управител на казиното в хотел „ИнтерКонтинентал“ и е член на надзорния съвет на ПФК „Левски“. От заведението му, в което се събира редовно голяма част от столичния хайлайф, бяха иззети папки с документи. Разследващите вътре проверяваха всички стени и тавана със специален уред, подобен на металотърсач, заради съмнения, че има вградени подслушвателни устройства. Божков и групата му са обвинени за неплатени над 550 млн. лв. данъци и такси от лотарийни билети. Хазартният бос бе заловен в ОАЕ заедно със съдружника си и президент на ПФК „Левски“ Георги Попов. На летището във Виена бе спипан четвъртият от групата – Борис Бекяров, а у нас в ареста е бившият шеф на хазарта Огнемир Митев. Под домашен арест във вторник бяха пуснати и членовете на Комисията по хазарта Пламен Георгиев и Тодор Марков.

.
.
.
.
Власт: други материали