Правителството със спешни мерки срещу коронавируса
Въоръжават граничарите с термометри
„България Ер“ отменя полетите до Милано, жертвите в Италия станаха 7

.
Туристи отказват резервации

Българи масово отказват планирани и дори вече платени екскурзии до Италия заради епидемията от коронавирус. Някои от туроператорите вече връщат парите за планираните ваканции, но други отказват. Без проблеми се компенсират туристите, които трябва да посетят области, където достъпът е блокиран. Други фирми обаче смятат, че ситуацията е форсмажорна и затова не следва да връщат направените вече разходи. Повечето туроператори предпочитат да откажат туровете и да се разберат със своите партньори от Италия и авиокомпаниите, вместо да изнервят допълнително своите клиенти и да ги загубят впоследствие като лоялни потребители. В същото време обаче други туроператори и агенти отказват да дадат обратно на своите клиенти платени депозити за ваканции, които трябва да се осъществят през май и юни, тъй като дотогава вирусът може да бъде овладян или при най-лошия сценарий кризата да се разрасне и да блокира всякакви пътувания. Туроператорите се притесняват и от масова психоза и отказ от всякакви воаяжи, което може да доведе до вълна от фалити на компаниите, които не могат да издържат трудностите, породени от отлива на туристи.

.
Наша бадминтонистка изпусна състезание в Милано

Заради създалата се ситуация и случаите на заболели от коронавирус в италианската област Ломбардия са отменени или прекратени всички спортни прояви в северната част на Ботуша. В това число попадна и провеждащият се в Милано турнир за младежи и девойки под 19 г. Участие в “Италия Джуниор 2020” имаше състезателката от „Бадминтон – скуош клуб Пазарджик“ Гергана Павлова. Така единственият вариант за пазарджишката състезателка Гергана Павлова и за другата състезателка Таня Иванова е да се приберат благополучно, а на по-късен етап ще се разбере дали ще получат точки за Световната ранглиста от турнира.

Китайските лекари са регистрирали 195 случая на повторно заразяване с нов коронавирус в Ухан (централна провинция Хубей). Тези данни са предоставени в доклад, публикуван в понеделник от Държавния комитет по хигиена и здравеопазване на Китай. В документ не се уточнява каква може да е причината за подобни случаи. Междувременно според South China Morning Post на 22 февруари властите на Ухан наложиха задължителна допълнителна 14-дневна карантина за всички възстановени пациенти, след като инфекцията отново беше открита в изследванията на някои от тях.
.
Николай Петев Николов от Кастильоне д’Ада: В зоната под карантина има най-голям глад за цигари

Николай (крайният вдясно)с майка си Мариана и баща си Петьо

Николай Петев Николов живее от две години със семейството си на централната улица на градчето Кастильоне д‘Ада, от където са едни от първите заразени с коронавирус италианци. За съжаление от намиращото се недалеч от Лоди градче е и починалият вчера в Милано от коронавирус осемдесетгодишен мъж – жертва №6 на опасната болест. Николай е на 32 години, родом е от Плевен, завършил е музикална педагогика във Велико Търново. В момента следва заедно с майка си Мариана курс за усъвършенстване на италиански език. Баща му е шофьор на ТИР и работи за италианска фирма.

- Николай, какво значи да живееш под карантина, как се отразява тя на семейството ти?

- Моето семейство не я усети веднага тази карантина. Уведомиха ни за първия заболял от коронавирус в града ни в петък сутринта, до вечерта болните станаха петима – шестима, но това много-много не ни стресна. Притеснихме се малко в събота, когато обявиха, че ще ни блокират напълно по домовете, а ние трябваше да отидем до Лоди с майка ми, за да докараме вкъщи баща ми, който се връщаше от курс във Франция. Но отидохме до там без проблеми, а на връщане всички заедно напазарувахме провизии в един супермаркет. Сега имаме ядене и цигари поне за една седмица, пък после ще видим.

- Защо?

- По-нататък не знаем как ще се развива ситуацията, никой не ти казва нищо. В Кастильоне д’Ада е затворено всичко, има един отворен супермаркет на няколко километра, но там вече почти нищо не се намира – няма плодове, зеленчуци, вода, препарати за стерилизация, брашно. Пускат само по десетима човека и опашките са страхотни, въпреки призивите хората да не се събират по много на едно място. В Кастильоне пък най-много народ се трупаше до вчера пред автомата за цигари, но той се счупи и сега пушачите са принудени да ходят до други съседни селища. Даже днес един изглежда по-страхлив комшия от съседния двор попита баща ми няма ли да ходи за цигари, за да вземел и за него, но татко му отговори къде на шега, къде на истина, че спазвал инструкциите и нямало да излиза навън.

- Чувства ли се паника при вас?

- Не бих казал. Ако има паника, то тя е само заради яденето, витрините навсякъде са празни. Освен това колкото и да е жестоко, но причиненият от коронавирус грип коси само много възрастни хора. Няма психоза, независимо че по улиците почти няма движение. Минават най-много линейки, тъй като хората и при най-малкото съмнение викат лекарски екипи по домовете си. Такива са разпоредбите.

- Имате ли някаква информация за това колко време ще продължи карантината, кога магазините ще отворят?

- Не, няма никаква официална информация и това не е много добре. По радиото и телевизията говорят непрекъснато за коронавирус, води се строга статистика за всеки нов заразен, но никой не отваря дума за това как я карат хората в селищата под карантина. Какво им е нужно, как да се борят със скуката, с изпълненото с малко тревожно очакване ежедневие.

- Вие как прекарвате времето си?

- Слушаме радио, гледаме телевизия, аз съм през повечето време пред компютъра, вечер сядаме на маса с няколко близки семейства от входа, не излизаме никъде. Имаме доста силен социален живот и никак не е приятно да стоим в изолация. Но да се надяваме да не е за дълго.

- Пожелавам ви го от сърце!
.
.
.
.
Власт: други материали