Епикур ни учи как да превърнем удоволствието в добродетел
В разгара на лятото, когато всички залитат по леки четива, които ни разтоварват по време на отпуската – любовни романи и криминалета, ще направим един леко необичаен ход и ще се настроим за кратко на философска вълна. Няма начин да не признаем дълбокия смисъл в някои от посочените по-долу цитати. Може и да сме ги виждали видоизменени като мъдри мисли на наши съвременници.
 
Чешката детска книга "Чифтоядците" на Павел Шрут излиза на български език с логото на издателство "Изида". Книгата дава отговор на въпроса защо все търсим втория чорап от чифта, който носим.
 
Расте интересът към родната книжна продукция, влогърите бият маститите писатели по продажби
Близо 730 000 общ тираж завъртяха българските автори през изминалата година. Това показват данните на Националния статистически институт за 2018-а. Тиражите на книгите на мастити писатели като Георги Господинов, Милен Русков и Владимир Зарев, колкото и да са впечатляващи за малкия роден пазар, обаче не могат да се мерят с тези на млади автори, които оперират в дигиталния свят – геймъри, блогъри, влогъри с канали в YouTube...
.
Влогърът - новият жив класик
Бюти и модни трикове, вкусни рецепти и съвети за тийнейджърите, комбинирани с лични истории и спомени - това са „сюжетните“ линии на новите български автори, които си пробиват път към издателските върхове и тиражите според наблюденията на Националния статистически институт върху книгоиздаването у нас.
.
Драма, любов и ново начало
И все пак, нека не подценяваме книгите, които огряват душата като слънчев лъч и ни карат да летим в копнежите и желанията си. Точно тези емоции намираме в романа „Италианско лято” на Сю Муркрофт (издателство „Сиела“). Това е една топла история за обич, приятелство и неочаквана любов, които сполитат тези, които смеят да започнат наново.
.
Талисманът на Опра Уинфри
Опра Уинфри - първата жена, станала милиардерка от работата си в телевизия, има един незаменим талисман. 65-годишната тв легенда от градчето Косцюшко в щата Мисисипи не се разделя с книгата „Знам защо пее птицата в клетка” – първата биография на прочутата писателка и борец за граждански права Мая Анджелоу. Опра я прочита, когато е на петнайсет и оттогава не е спирала да превърта историите в нея.
.
Синдром на залеза
С лишено от грациозност сумтене Фейт Дарлинг стовари часовника слон на предната веранда по цялата дължина на къщата. Оправи широкополата си шапка, вирна брадичка срещу топлия ветрец рано сутринта, слезе по стълбите на верандата и повика симпатичните и услужливи съседски момчета.
.