И на 40+ може да изглеждате като старци, ако се придвижвате като костенурка
Има млади хора, които изглеждат изхабени и износени. Наблюдавайки ги как се придвижват в гръб, никой не би им дал годините. Свлечени рамена, бавна походка – те изглеждат като някакви старци. И това изобщо не е безобидно явление. Скоростта, с която ходим, може да предскаже риска от тежки заболявания, включително деменция, десетилетия преди да се появят симптомите, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли мейл".
 
На вратата се звъни и звънецът подкарва мелодията на британския национален химн "God Save the Queen". Принц Хари отваря и пред него се изправя певецът Ед Шийран. И двамата са с рижи коси и бради, пише Ройтерс.
 
Завеждащият на акушеро-гинекологичното отделение в пазарджишката държавна областна болница д-р Илиян Траянов получи специалната награда от инициативата „Добрата дума лекува“ на Българския лекарски съюз. Това съобщиха от съсловната организация.
.
Едно от пет български деца е с повишено телесно тегло
Едно от пет български деца е засегнато от проблема с повишаване на телесното тегло. Тенденцията за затлъстяване сред момчетата и момичетата е значима - при около 5 до 7 процента, а повишаването на телесното тегло достига до 25 процента от децата.
.
Още новини
.
Термометър
Алкохолът по време на бременността крие риск от диабет за бебето

 
Учени от университета на Куинсланд установиха, че дори малката консумация на алкохол по време на бременността може да увеличи риска от диабет за бебето, съобщава в. "Мирър". Независимо какъв е специалният повод - честване на сватба или рожден ден, някои бременни изпиват една-две чаши шампанско. Макар на пръв потлед това да изглежда безвредно, резултатите от ново изследване сочат тъкмо обратното. В рамките на изследването с плъхове специалистите имитирали консумация на алкохол по специални поводи по време на бременността и проследили ефекта върху потомството. Резултатите показали, че когато концентрацията на алкохола в кръвта на майката е дори само 0,05 процента, малките й от мъжки пол са с по-високи от нормалните нива на инсулин и в резултат почти са станали диабетици. Колкото и да е странно, ефектът е наблюдаван единствено у потомството от мъжки пол. Макар причината за това да е неизвестна, учените отбелязват, че по време на бременността плацентата може да се приспособи по различен начин към пренаталния стрес в зависимост от това дали фетусът е от мъжки или женски пол. Това може да повлияе върху растежа и развитието. Все пак ще са нужни нови изследвания, които да потвърдат, че констатираното с гризачите се отнася и за хората.

Полените предизвикват спад в тежките престъпления

 
Полените са истински кошмар за страдащите от алергии хора. Те обаче са манна небесна за полицията, защото предизвикват спад в тежките престъпления, съобщава сайтът Детройт фрий прес. Изданието цитира проучване на учени от университета Уейн Стейт в Детройт. Били анализирани данни от 16 американски мегаполиса и концентрацията на полени в тях. При по-високи нива се отчитал 4-процентен спад на тежките криминални престъпления. Учените обясняват феномена с факта, че хората предпочитат да си останат вкъщи в дни на високи концентрации на полени в околната среда. Оттук и по-ограничени възможности за извършване на криминални деяния. Освен това през споменатите периоди хората се чувстват изморени и са по-малко склонни към агресивни действия. Умората може да обясни и обстоятелството, че тя намалява насладата, която някои криминални изпитват при извършване на престъпления.

Чревните бактерии у родените със секцио деца са различни

 
Вагиналнто родените бебета се снабдяват с повечето от чревните си бактерии от майките си, но това не се отнася за родените с цезарово сечение, у които повечето бактерии са свързани с болничната среда. Не е ясно какво въздействие може да има това различие върху бъдещето здраве на децата. Получените резултати не разубеждават жените да раждат със секцио, но отвориха прозорец към малко познат стадий от развитието на имунната система, поясниха авторите на изследването.
"Първите седмици от живота са от съществено значение за развитието на бебешката имунна система, но знаем малко за този стадий - заяви един от ръководителите на изследването Питър Брокълхърст от университета в Бирмингам, Англия. - Ще следим здравословното състояние на тези бебета, докато растат, за да установим дали ранните различия в чревния микробиом водят до здравни проблеми."
В изследването участвали специалисти от Лондонския университетски колеж, лондонския институт "Уелкъм Сангър" и университета в Бирмингам. Те прибегнали до дешифриране на ДНК, за да анализират 1600 проби от чревни бактерии от 175 майки и почти 600 бебета. В пробите от майки и бебета на 4, 7 и 21 дни били установени най-значими различия между двата метода - у вагинално родените бебета имало повече свързани със здравето бактерии, отколкото у родените със секцио деца. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".