Изсекли първия талер преди 500 години, а на гърба му имало лъв
Прародината на валутите е малкото миньорско градче Яхимов в Чехия
Българският лев и доларът имат общ корен, става ясно от репортаж на ВВС, посветен на малкия чешки град Яхимов, който наскоро бил обявен за част от културното наследство на ЮНЕСКО.
 
Юсаку Маедзава излита с ракета на Мъск през 2023 г.
Японският милиардер Юсаку Маедзава си търси „партньорка в живота“, която да го придружи при дебютния туристически полет на „Спейс Екс“ до Луната, предаде Би Би Си.
 
ФБР разследва дали е оригинал и как е попаднал зад Океана
Златен медальон на българския хан Омуртаг бе продаден на онлайн търг в САЩ за $47 500, съобщиха на сайта си от компания CNG, специализирана в нумизматичните аукциони.
.
Намериха първата средновековна синагога
Първата и единствена засега средновековна еврейска синагога е открита на хълма Трапезица във Велико Търново и е на път да се превърне в световна сензация.
.
Откриха фалшификати на Никола Манев
„Няма две години от кончината на баща ми, а вече се появиха фалшификати на негови платна, слава богу, засега не са съвършени, но фактът е много неприятен. Някой се опитва да печели върху гърба на човека, който през живота си никога и никого не е копирал“. Това се ожали галеристът Александър Манев, син на големия живописец Никола Манев, който почина през август 2018 г. броени часове преди да отпразнува 78-ия си рожден ден.
.
Владика дирижира хор в самолет
Видеоклип, на който е записан старозагорският митрополит Киприан да дирижира на борда на пътнически самолет от София за Москва през седмицата, буквално взриви социалните мрежи.
.
Маричков шпионирал Фидел Кастро с бинокъл
Рок легендата Кирил Маричков е шпионирал с бинокъл бившия кубински вожд Фидел Кастро и заради това е щял да бъде застрелян като млад.
.
Съседи обадиха комшия, че гледа отровни змии
Съседи подадоха сигнал срещу комшия, който гледал отровни змии в Асеновград.
.