ДПС внесе обещаните промени в закона за НСО
Депутатите и членовете на семействата от властта ще плащат за държавните гардове
Обещаните промени в закона за НСО бяха внесени от ДПС. Според тях само президент, председател на Народното събрание и премиер ще се ползват с безплатна охрана. Вносители на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите от движението Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.
 
Пилотите ни започнаха обучение за новите изтребители, минават през цедка
През декември е започнало производството на първите изтребители F-16 от последното супермодерно поколение Block 70 по заявките от други държави, сред които е и България.
 
Управляващите със заявка да си изкарат мандата, ДПС прогнозира парламентарна криза
В първото заседание на Народното събрание през новата 2020 година, председателите на парламентарни групи по традиция излязоха с декларации от името на групата.
.
Военните, които работят при специфични условия на труд, с нови възнаграждения
Предстои промяна на наредбата за допълнителните възнаграждения при специфични условия при изпълнение на военната служба. След влизането й в сила повече пари към основната заплата ще получават водолазите за присвоена/потвърдена квалификация.
.
В София ще има зони без автомобили за по-чист въздух
В София ще се обособят зони без автомобили или т. нар. нискоемисионни зони. Това предвижда Столична община като една от мерките в новата Програма за подобряване на качеството на въздуха в столицата.
.
Главният прокурор Иван Гешев: България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук
България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук или в тоалетна чиния. Видях карта на пътя на боклука от Италия, която проверяваме... Това каза главният прокурор Иван Гешев. За първи път обвинител №1 свърза името на подалия оставка екоминистър Нено Димов с вкарването на италианския боклук у нас.
.
216 256 безработни постъпили на работа със съдействието на бюрата по труда
Със съдействието на бюрата по труда през 2019 г. 216 256 безработни са постъпили на работа, показват данните на Агенцията по заетостта. 89,3% от тях са се реализирали на първичния пазар на труда.
.
20 000 младежи до 18 може да получат безплатна карта за пътуване в ЕС
Европейската комисия съобщи, че се очаква още близо 20 000 младежи на 18-годишна възраст да получат безплатна карта за пътуване в ЕС тази година.
.
Около 13 хиляди души остават извън обхвата на Закона за личната помощ
Около 13 хиляди души остават извън обхвата на Закона за личната помощ, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в парламента и увери, че се работи по решаването на проблема.
.
„ДПС ще подкрепи този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия“, заяви Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС, след среща с представители на БСП, на която беше обсъден вотът на недоверие, внесен от левицата.
.
Холдинг ще управлява държавните ВиК дружества
Правителството взе решение за създаване на ВиК холдинг, който да обедини всички системи в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд. лева. Капиталът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 г. и ще бъдат преведени в бюджета на МРРБ.
.
Нено Димов остава окончателно в ареста
Апелативният спецсъд остави бившия министър на околната среда и водите Нено Димов окончателно в ареста.
.
ДПС за принципа на уседналост: Да не се отнемат правата на гражданите по време на избори
„За ДПС е важно да не се нарушава конституцията и да не се отнемат правата на гражданите по време на избори“. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите, свикани от президента Румен Радев, за промени в изборното законодателство.
.
US Посолството у нас: България и САЩ са по-силни заедно и в бизнеса
Българските компании разшириха партньорството си с водещи американски технологични фирми, написаха от посолството на САЩ във фейсбук. България и САЩ са по-силни заедно и в бизнеса! , пишат още от дипломатическата мисия.
.
Прокуратурата обяви Проверяват незаконен боклук на пристанище Варна
Хиляди тонове незаконен боклук са засечени на пристанище Варна. Акцията по проверка на кораб с контейнери започна след сигнал, че се прави опит да се внесат нелегални отпадъци от Италия.
.
Сачева възлага анализ на Закона за личната помощ
Социалният министър Деница Сачева възлага анализ на пропуските на Закона за личната помощ.
.
Изплатиха 46 млн. лв. забавени заплати
46,4 млн. лв. забавени заплати на работници са били изплатени през последните три години, след като са се намесили инспектори по труда, съобщи ГИТ.
.
НАП запечата китайски магазин и ресторант
Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“, сочи списък на ТД на НАП – Пловдив, сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“, под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.
.
Режат наполовина дните за болничен
Нов лимит на дните за болничен предлага държавата, за да спре злоупотребите. Мерките са изложени в анализа на правителството на причините за нарастване на обезщетенията. Една от тях предвижда да се намали наполовина срокът, за който личните лекари ни изписват първи болничен. Джипито ще дава без прекъсване една седмица, вместо две.
.
Вода за Перник от „Белмекен” през София
Перник ще получава вода от язовир "Белмекен" през софийската ВиК инфраструктура. Този вариант за изход от водната криза беше избран от правителството. Това стана ясно след извънредна среща на министрите с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет в събота.
.
Херо Мустафа към Ангелкова: Имате впечатляващи резултати в туризма
Посланикът на САЩ Херо Мустафа е поздравила България за резултатите в туризма и е изразила готовност за още по-активно сътрудничество в отрасъла. Това съобщиха от Министерството на туризма, където се проведе среща между посланик Мустафа и ресорния министър Николина Ангелкова.
.
Спират една от инсталациите на ТЕЦ „Бобов дол“
Една от инсталациите на ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде спряна, тъй като не разполага с всички разрешителни от екоминистерството, съобщи министърът на околната среда Емил Димитров.
.
Кабинетът набеляза мерки за боклука от Италия
Правителството е набелязало мерки за проблема с италианския боклук. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.
.
Пробно преброяване правят във Велинград
Община Велинград е включена в пробно преброяване на населението, съобщиха от местната кметска администрация.
.
Нов мост строят до пристанище Варна
Мост от кръстовището на ул. „Девня“ с бул. „Република“ ще води директно тежките камиони до пристанище Варна.
.
Чиновници усвояват езика на тялото
Чиновници усвояваха езика на тялото в мащабно обучение на държавни служители миналата седмица, съобщиха участници в курса. Кръстосаните ръце създават физическа преграда, която показва, че не сте отворени към предложенията, идващи от другите хора. Това е един от уроците, свързан с езика на тялото, който са усвоили представители на ключови ведомства.
.
Борисов нареди промяна в закона след убийството в Галиче
Спешни законови промени е възложил премиерът Бойко Борисов след убийството в Галиче на 18-годишната Андреа. Това стана ясно след срещата в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с бащата на Андреа Асен Руменов.
.
Иван Гешев посочи заместниците си
Главният прокурор Иван Гешев посочи заместниците си. Това става ясно от дневния ред на първото за годината заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, насрочено за 22 януари, сряда.
.