Президентът Радев връчва мандат за съставяне на кабинет другата седмица
Новите 240 депутати се заклеха в сряда, а точно в 10 часа сутринта удари първият звънец, който даде старта на 44-тото НС. Засеаданието откри доайенът в този парламент - журналистът Тома Томов от групата на БСП, който върна мислено депутатите в историческата местност Оборище, където по думите му е започнало възкресението на българската държава. По-късно Томов предаде щафетата на председателството на Димитър Главчев от ГЕРБ, който бе избран за шеф на НС със 157 гласа “за” и 81 “въздържал се”. Други кандидатури за поста нямаше. При първото си изказване от трибуната като преседател на НС Главчев изведе като приоритетни сферите образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. „Вярвам, че ключовата дума в работата на този парламент ще бъде обединението”, каза той.
 
След този срок наказанието не трябва да се плаща
Глобите, наложени като административното наказание, не са дължими, ако са изтекли 2 години от налагането им. Това е записано в тълкувателно решение на Върховния административен съд. Решението е взето от Общо събрание на съдиите от I и II колегии на ВАС в съдебно заседание. С него се слага край на противоречивата съдебна практика, според която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е 2-годишна, а други прилагат 5-годишна давност. Глобата като вид административно наказание предполага срочност на изпълнението, за да се реализира своевременно административно-наказателната отговорност и да има превантивен ефект.
 
Дават 1200 лв. на младши експерт без опит в МОН
Конкурси за назначаването на 100 чиновници в централната администрация е обявило отиващото си служебно правителство на Огнян Герджиков. Само след около две седмици се очаква то да предаде щафетата на новия кабинет „Борисов 3”, за който ГЕРБ и „Обединени патриоти” вече подписаха управленска програма и предстои да наредят министерските кресла. Въпреки оставащото кратко време на сегашната власт само в министерствата са отворени 26 свободни позиции, още толкова има в изпълнителните агенции, а в куп други държавни структури са обявени още 47 места, става ясно от Административния регистър към МС.
.
Само 3 вертолета за Гергьовден
Само три вертолета ще има на военния парад този Гергьовден. Ми-17 ще вее знамето, а два кугъра ще го ескортират. Те ще прелетят на 100 метра над земята, за да могат хората да ги видят. За да се компенсира липсата на бойни машини, танкове, БТР-и и други армейски машини, генералите са решили на жълтите павета да набиват крак 800 рейнджъри. Военният парад ще струва на МО около 100 000 лв.
.
Визите за Канада падат частично от 1 май
Част от българите ще могат да пътуват без визи до Канада след по-малко от 2 седмици, съобщиха от посолството на северноамериканската страна в Букурещ, което отговаря за Румъния и България. Предварителното отпадане на ограничението от 1 май ще важи за граждани на двете страни, които са имали канадска виза през последните 10 г. или в момента притежават неимигрантска виза за САЩ. Ако отговарят на тези условия, те ще могат да кандидатстват онлайн за eTA - електронно разрешително за пътуване, валидно за 5 г. То ще е нужно и на всеки пътуващ със самолет към Канада след пълното отпадане на визовия режим за българи и румънци след 1 декември.
.
ЕК с жълт картон за парите ни за наука
Предупреждение за риск от загуба на средства за наука отправи Европейската комисия (ЕК). Това става ясно от писмо от ЕК до Министерството на образованието и науката, в което се прави преглед на състоянието на приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР). Става дума за парите, свързани с изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентности.
.
Мога да бъда гласът на 1,8 млрд. души
За първи път позицията пратеник на ООН за младежите е въведена през 2012 година от бившия генерален секретар Бан Ки-мун, като резултат от нуждата младите хора да бъдат разпознати като важна част от вземането на решения и от факта, че в момента младежите в световен мащаб наброяват 1,8 млрд. души. Бан Ки-мун включва в своя 5-годишен план да работи за млади хора. Това е една предпоставка те да заемат по-централно място в политиките в международен план.
.
Закриват 5 партии заради нередовни сметки
Пет партии ще бъдат заличени заради това, че са забравили да се отчетат за две поредни години. Това става ясно от съобщение на Сметната палата за подадените финансови отчети от партиите за 2016 година. От палатата посочват, че ще уведомят прокуратурата за направеното нарушение от „Български земеделски съюз”, „Гражданска сила”, „Движение за благоденствие и възход”, „КОЙ - компетентност, отговорност и истина” и „Национално патриотично обединение”, след което съгласно Закона за политическите партии Софийският градски съд трябва да постанови разпускането им по искане на държавното обвинение.
.
Порязаха грантаджийски мераци за двоен аршин в Темида
Съдийската колегия на ВСС отряза мераците на членовете си Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за двоен аршин в Темида. Целта на грантаджиите в съдебната власт беше да се изиска европроверка на административните ни съдилища, като в същото време подобна такава в останалите съдилища да се извършва от ВКС. Целта - чрез своите лостове в най-важния БГ съд и връзките си със скандалния еврочиновник Юри Тавание, в полза на менторите си олигарси, групичката да сложи юзда на съдебната власт.
.
22-ма терористи изгонени през 2016 г.
Общо 22-ма души, съпричастни към терористична дейност, са били експулсирани, отнето им е правото да пребивават у нас или им е забранено да влизат отново на наша територия през 2016 г. Годишният доклад на ДАНС, публикуван във вторник, отчита относително намаляване на миграционния натиск, но запазване високите му стойности. Чрез него е възможно да проникнат членове на терористични структури, отбелязва документът. И докато терористичната заплаха за Европа нараства, няма конкретни и достоверни данни за подобна опасност у нас.
.
На кратко
.
Цитат на седмицата
 
Друго си е да правиш бизнес от нулата. По-точно от шест-седем нули

Христо Раянов, писател

ИМЕНА
 
Назначават постоянен командир на пехотата  

Служебният кабинет предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на бригаден генерал Михаил Попов за командир на Сухопътни войски. Той е зам.-командир на пехотата и от месец изпълнява временно длъжността командир, след като генерал-лейтенант Андрей Боцев бе назначен за началник на отбраната. Попов е предложен и за удостояване със звание генерал-майор, а за негов заместник - Валери Цолов, досегашен началник на щаба на пехотата.

 

Шефката на Скотланд ярд ходи с колежка

Новоназначената шефка на британската полиция обяви открито, че има хомосексуална връзка със своя колежка, предаде в. „Дейли мейл”. 56-годишната Кресида Дик е първата дама, оглавила полицейските служби. „Най-силната институция в страната трябва да има доверието на всички в страната”, заяви Дик пред медиите и уточни, че е „малко по-различна” от някои свои колеги, но е отминало времето, в което полицейските служители трябва да отговарят на стереотипа на мачовците.