Тригодишен оздравителен план в медицинското заведение тръгва от април
Оздравителният план в болница “Пирогов” започва да действа от април, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Това ще продължи три години, като МЗ ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана. Не се предвиждат съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи. Заложените в плана мерки включват предимно оптимизиране на незаети бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата, както и елиминиране на дублиращи се дейности.
 
Нито една стотинка не е излизала от трезора без знанието на Цветан Василев
Дори икономът на Българския Мадоф Цветан Василев е вземал пари на ръка от касата на източената Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите на 53-годишната Юлия Илиева, която в продължение на 20 години е работила като касиер за мустакатия аферист. Жената беше разпитана в края на миналата седмица като свидетел пред Софийския градски съд по делото за укриване на данъци срещу журналистката Соня Колтуклиева. Според прокуратурата тя е получила хонорар от 90 000 лева от Василев, като пропуснала да ги декларира и не платила данък върху тях.
 
30 хил. терористи на Стария континент
Над 5000 души от страни членки на ЕС се бият в редиците на „Ислямска държава”. Това отчете шефът на Европол Роб Уейнрайт в понеделник след срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол. В редица европейски общества има радикализирани групи, посочи той. Може би над 30 000 са терористите в Европа по данни на службите за сигурност. Уейнрайт все пак подчерта, че не всички от тези хора смятат да извършат терористичен акт. „Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава”, уточни Уейнрайт пред bTV.
.
Борисов възмутен от сливането на присъди
Правителството обмисля да промени режима за кумулиране на присъди, при което няколко вида наказания се сливат и осъжданият лежи за най-тежкото. Това става ясно в рамките на обсъждането на корекции в наказателното законодателство между премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета на редовното правителствено заседание. Други нови текстове са на път да приравнят противозаконното отнемане на автомобил с кражба и да сложат край на саботирането на обществени поръчки от обжалвания. Премиерът даде да се разбере, че е възмутен от възможността няколко присъди да се сливат, и вече е разговарял с министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев. „В България законът е такъв, че ако направиш 10 еднакви кражби, те съдят за една от тях.
.
Надзирателите със заплати колкото на полицаите
Възнагражденията на надзирателите в затворите и на съдебната охрана ще се изравнят с тези на работещите в МВР. Исканията на протестиращите служители от главните дирекции “Изпълнение на наказанията” и „Охрана” към Министерство на правосъдието ще бъдат изпълнени с отпусканите от кабинета 15 млн. лв. Допълнителните за системата средства идват след среща между премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и синдикатите на протестиращите. Около 6,1 млн. лв. ще бъдат за изравняване на базата - за специфичните условия на труд, със задна дата, считано от 1 януари 2018 г., уточни Цачева след редовното правителствено заседание в сряда.
.
Учителската професия вече не е привлекателна за младите хора
Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в учителската професия. Това каза в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос за очаквания недостиг на учители и големия брой такива в предпенсионна възраст. По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението и той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. Министър Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, в момента е 1080 лева.
.
Афганистанци, сирийци и иракчани напират за убежище у нас
Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан - 1050 души. За последните 15 г. от Афганистан убежище са поискали 25 000 души. Това сочат данни от анализ на Евростат за броя на кандидатите за убежище за първи път в страните на ЕС през 2017 г. На втора позиция по брой кандидати за убежище за първи път са били граждани от Ирак - 955, а на трета позиция са били сирийците - 940 души, отчита европейската статистика, цитирана от БТА. За първите два месеца на тази година у нас са потърсили убежище общо 224 души, като най-голям е бил броят на сирийците - 150, следвани от представителите на Ирак - 35 и на Афганистан - 20. Статут на бежанец са получили около 60 души, хуманитарен статут - 98, а отказ е бил даден на около 180 лица.
.
На кратко
.
ИМЕНА
 
Синтия Никсън иска да е губернатор на Ню Йорк   

Актрисата и активистка Синтия Никсън, позната с ролята на адвокатката Миранда Хобс в хитовата телевизионна поредица „Сексът и градът” и филмовите екранизации, ще се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк, съобщиха световните информационни агенции. Оповестявайки началото на кампанията си в Туитър, 51-годишната Никсън заяви, че сред водещите й каузи са подобряване на здравеопазването и „разбитата” системата на метрото. „Дойде ни до гуша от политици, които ги е грижа повече за медийните заглавия и властта, отколкото за хората”, казва Синтия Никсън. Актрисата ще се бори за номинация от Демократическата партия през септември с настоящия губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Изборите за нов щатски губернатор ще бъдат през ноември.

Президентът на Перу хвърли оставка  

Президентът на Перу Педро Пабло Кучински подаде оставка малко преди гласуване в парламента за негов импийчмънт, което той вероятно щеше да загуби, предаде ДПА. В телевизионно обръщение 79-годишният Кучински заяви, че е направил всичко по силите си въпреки постоянни атаки от опозиционната партия „Народна сила”, която по думите му е създала „обстановка, в която е невъзможно да се управлява”. Натискът над Кучински нарасна, след като четирима от 14-те депутати на собствената му партия го призоваха да се оттегли. Парламентът щеше за втори път слез декември да гласува за импийчмънт на президента заради връзките му с корумпираната бразилска строителна компания „Одебрехт”.

Цитат на седмицата
 
Във Фейсбук не се спазват някои основни принципи като например принципът от реалния живот: „ако искам да отида в магазин, ще проверя кога му е работното време”.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет