Останалите партии обаче са против промени в правилата в рамките на този парламент
Празен стол ще остава в Народното събрание, ако депутат, избран по мажоритарната система, бъде назначен за министър. Това предвиждат поправките в изборния кодекс, внесени в четвъртък от ГЕРБ за въвеждане на 100% мажоритарен вот в два тура с 240 еднмомандатни района в страната. Единствено при тази хипотеза обаче ще остава празнo място в парламента, като при всеки друг случай на предсрочно прекратяване на депутатски мандат, ще се организират частични избори.
 
Българите се оплакват на омбудсмана най-много за нарушените си права на потребители
Гражданите се оплакват най-много пред омбудсмана за нарушените им права на потребители, като за 2016 г. жалбите от този тип са 3128. Сред тях пък най-много са оплакванията срещу топлофикациите - 882 и срещу мобилните оператори - 531. Това показва годишната статистика за работата на институцията през миналата година, която омбудсманът Мая Манолова представи лично. Данните показват още, че електроразпределителните дружества също често газят правата ни и ни късат нервите, като жалбите срещу тях са 502, срещу ВиК - 422, а срещу банки - 314. Често гражданите са се жалвали за нарушени социални права, такива на собственост и други. Миналата година са постъпили 10 640 жалби и сигнали, което е рекордно за институцията изобщо до момента, отчете Манолова.
 
Остро осъждаме крадците, които посягат върху собствеността на хората, заяви митрополит Антоний
Църквата обявява война на ало-мафията. След като бъде получена благословията на патриарха, до всички енорийски свещеници и манастири ще бъде спусната заповед, в която се препоръчва на поповете, особено в малките населени места, да предупреждават възрастните хора за схемите на телефонните измамници. Това е най-новата идея, която в момента се обсъжда в синода. Жертвите на ало-мафията са 99% пенсионери, които въпреки усилията на МВР и медиите, продължават да се доверяват на „Майор Деянов”, „Доктор Иванов” и „Агент Петров”.
.
Без въпроси за зубрене в изпита на Алма матер
Въпросите в приемния изпит по български език и литература в Алма матер няма да бъдат свързани с пасивно запаметени знания, а ще проверяват уменията на децата да боравят с езика. Това съобщи деканът на Факултета по славянски филологии в Софийския университет доц. Бойко Пенчев. СУ сменя формата на изпитите по български език и литература и история. Вместо разработка на тема кандидат-студентите ще решават тест от две части. Втората ще бъде създаване на текст и тя е задължителна, за да бъде взет изпитът. Така например ако младеж реши тестовата част, но не напише есе, той получава двойка и губи правото да участва в класирането за прием в Софийския университет.
.
До 15 години затвор за трафиканти
До 15 години затвор се увеличава санкцията за трафикантите, решиха депутатите, приемайки на първо четене промените в Наказателния кодекс. Наказанието ще се прилага в случаи, когато става въпрос за нелегално прекарване през границата на непълнолетни лица, при проявено насилие или ако се окаже, че трафикантът е длъжностно лице. Завишен ще бъде минималният праг на санкцията за каналджиите на бежанци от 3 на 5 години затвор. Паричните глоби също ще бъдат вдигнати и ще станат между 15 000 и 25 000 лв.
.
Потребителските спорове ще се решават извън арбитражните съдилища
Потребителските спорове да се разрешават извън арбитражните съдилища, реши окончателно парламентът с приетите на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс. Така предварителните арбитражни клаузи в договорите на потребителите с различни компании ще се считат за нищожни.
.
Да помним бомбардировките над София
На 10 януари се навършват 73 години от бомбардировките над София по време на Втората световна война, при които са убити 750 души, а над 700 са ранени. Главната цел е България да бъде извадена от войната и от коалицията на Тристранния пакт. Чърчил смята, че трябва да бъде всята паника сред българското население и то да бъде настроено срещу тогавашните управляващи, които взели страната на Германия. Бомбардировката е извършена от около 400 американски бомбардировачи и изтребители от височина 7000 метра.
.
Депутатите отказаха рестарт на „Белене”
Парламентът отхвърли в сряда предложението за рестарт на проекта за АЕЦ “Белене”, внесено от депутати от БСП. Според идеята на левицата мораториумът върху строителството, трябваше да отпадне. Министерският съвет пък трябвало да осигури реализацията на проекта, за да защити националния интерес, аргументираха се червените депутати. Според БСП страната ни се нуждае от нови енергийни мощности. Друго предложение на социалистите предвиждаше на всеки три месеца министърът на енергетиката да информира Народното събрание за изпълнението на проекта.
.
Кметът на Пловдив в афера за 1 млн. лева
Кметът на Пловдив Иван Тотев е ощетил общината с 1 млн. лева от строежа на зоопарка под тепетата. Градоначалникът е обвинен в престъпление по служба, тъй като е предоставил строителството на фирма „Запрянови 03” в нарушение на Закона за обществените поръчки и по този начин е набавил облага за дружеството от 1 млн. лева. От прокуратурата обясниха, че процедурата за изграждане на „Зоокът” е била проведена през 2016 г. като пряко договаряне с изпълнителя. Това е станало без да има одобрен идеен инвестиционен проект и не е била одобрена количествено-стойностна сметка по проекта.
.
Пускат Ценко Чоков в домашен арест, обвинението протестира
Специализираната прокуратура поиска от Апелативния специализиран наказателен съд да отмени определението на Специализирания наказателен съд от 9 януари 2017 г., с което мерките за неотклонение на обвиняемите Ценко Чоков и сина му Мартин Чоков бяха изменени от „Задържане под стража” в „Домашен арест”. Това съобщиха от прокуратурата в сряда. Според наблюдаващия делото прокурор е неприемлив доводът, че с предявяването на материалите по делото на Ценко и Мартин Чокови, седем месеца след като са им повдигнати обвиненията, е намаляла опасността да извършат нови престъпления.
.
Проверяват голия директор
Софийската районна прокуратура е възложила извършването на проверка, по повод разпространени в мрежата нецензурни снимки на директор на столично училище. Това става ясно от разпространено официално съобщение от държавното обвинение. Случаят стана популярен, след като в интернет страницата на 51-о СОУ „Елисавета Багряна” в София се появиха нецензурните фотоси, които са на директора на учебното заведение Асен Александров. Самият той обясни, че те отчасти са автентични.
.
Още новини
На кратко
.
Цитат на седмицата
 
Престъпността не е мечка, да вдигнеш пушка да я убиеш

Ген. Румен Миланов, бивш директор на КАТ, НСБОП, НСО и БОРКОР, в интервю за в. „Труд”

ИМЕНА
 
Ушев остава председател на Спецсъда

Досегашният председател на Специализирания наказателен съд Георги Ушев остава негов ръководител. Единодушно с 13 гласа “за” той бе преизбран за втори мандат от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Ушев бе и единственият кандидат за поста, като преди избора си получи и подкрепата на Общото събрание на съда. Ушев похвали работата на колегите си пред съдебните кадровици и отчете, че през 2016 г. в съда са постъпили 6580 дела, като на всеки съдия се падали около 356.

 
Предлагат вицеадмирал Емил Ефтимов да оглави временно отбраната

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще е временно изпълняващ длъжността началник на отбраната до назначаването на титуляр. Той ще седне на овакантения от ген. Константин Попов пост за срок, не по-дълъг от една година. Това предложи правителството в оставка. В края на декември лично премиерът Бойко Борисов забрани на министъра на отбраната Николай Ненчев да предлага нов началник на отбраната. Според Борисов новият президент трябва да реши кой да е начело на отбраната.