Конституционното право на адвокатска защита е запазено, увери шефът на правната комисия Данаил Кирилов
Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от промените в Наказателния кодекс (НК). Депутатите приеха отново оспорените разпоредби със 137 гласа “за” и 43 “против”. В подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха само народните представители от “БСП за България”. С промените в НК се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването за задържане на конкретно лице. Това се допуска, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическита неприкосновеност на други лица или когато е наложително предприемането на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство.
 
Гаражът до Националния стадион ще е със 193 места, отваря през август
Столичани и гостите на София ще могат да спират колите си безплатно в бъдещия подземен паркинг до Националния стадион „Васил Левски”, ако ползват метрото. Той ще бъде изграден до средата на август и ще разполага със 193 паркоместа, съобщи директорът на Центъра за градска мобилност Християн Петров, след като посети съоръжението. То се намира на гърба на метростанция „Васил Левски”, точно срещу сградата на Националното радио, на площ от около 10 000 кв. м. Строителството му започва следващия месец и ще струва малко над 2 млн. лева. Буферният паркинг ще предлага услугата „Паркирай и пътувай”.
 
Изнасилвачи, убийци и домашни насилници не получават държавна амнистия
Само 11 осъдени затворници са помилвани от началото на мандата на вицепрезидента Илияна Йотова през 2017 г., съобщи тя на работна среща с Комисията по помилването към президента. С указ от 23 януари 2017 г. президентът Румен Радев възложи на вицепрезидента да упражнява неговите правомощия да помилва. Комисията по помилването е помощен експертен съвещателен орган, който подпомага упражняването на правото на помилване. Структурата, съставът и правилата за работа на комисията са определени с указ на президента. Тя се състои от председател и петима членове - психолог, лекар, професор по наказателно право, професор криминолог и юрист. След влизането в сила на еврорегламента за защита на личните данни през май 2018 г. самоличността на членовете на комисията не е публично достояние.
.
Прокурорите във ВСС с план за съдебна независимост
Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет ще има свой механизъм, процедура за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на магистрат. Това решиха единодушно с 11 гласа „за” и нито един „против” кадровиците на Темида на заседание. Те определиха работна група за изготвянето на проект за този механизъм, който ще бъде разгледан, обсъден и приет от прокурорската колегия. В работната група влизат главният прокурор Сотир Цацаров и съдебните кадровици Калина Чапкънова, Даниела Машева и Пламена Цветанова. В началото на заседанието на прокурорската колегия Цацаров припомни, че на 23 октомври 2018 г. съдийската колегия прие Стандарти за независимостта на съдебната власт, които обаче не бяха поставени за обсъждане от пленума на ВСС.
.
И ВАС поиска промяна на договора за концесията в Пирин
След като прокуратурата предложи на МС в началото на юни 2018 г. да промени договора за концесия на ски зоната в Банско, 5-членен състав на Върховния административен съд отмени окончателно промените в плана за управление на Национален парк „Пирин”. Делото бе образувано по жалби на МС и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна, след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли 2018 г., че с промените в плана за управление на парка са нарушени разпоредби от българското и международното право.
.
2019-а ще е годината на метрото
За София 2019-а ще бъде годината на метрото. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред БНТ. „Само преди 10 години метрото имаше10 км, а до края на тази година ще са 48 км”, изтъкна тя. Предвижда се през септември да бъде пуснат първият етап от третия лъч от „Красно село” до Паметника на Патриарх Евтимий в центъра, а през декември и следващата отсечка – от Попа до бул. „Владимир Вазов” в кв. „Хаджи Димитър”. Според Фандъкова все още е рано да се коментира дали ще се кандидатира за нов мандат на предстоящите кметски избори. Ще реша това, когато успеем да напреднем с работата след няколко месеца, посочи тя.
.
Документите за гражданство вече се подават онлайн
Министерството на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи и провеждане на интервю за гражданство, съобщиха от ведомството. От 2 януари кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път дата и час, по техен избор, за подаване на молби и провеждане на интервю в дирекция "Българско гражданство". В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички документи, се състои и интервюто с кандидатите. Така се преодолявала старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година, уточниха от правосъдното министерство.
.
Бул. „Константин Величков” се напука, оправят го при хубаво време
Първото споделено трасе за автобуси и трамваи в София по бул. “Константин Величков”, което бе асфалтирано през есента на миналата година, е деформирано. Това стана ясно от снимки на организацията „Спаси София” публикувани във Фейсбук. На тях се вижда, че в участъка между булевардите „Иван Ев. Гешов” и „Александър Стамболийски” пътната настилка е напукана.
.
Ремонтират основно спортна зала „Добротица” в Добрич
Лекоатлетическата зала в Добрич ще се реновира основно за 369 762,36 лева, стана ясно в понеделник. „Българският спорт дължи много на тази зала, тъй като години наред тя обезпечаваше всички нужди на лекоатлетите за зимната подготовка. След като през миналата година приключи ремонтът на “Асикс Арена”, сега вече може да започнем да реконструираме и тази зала. Аз имам много сантименти тук, защото тук съм се състезавал и съм тренирал”, каза спортният министър Красен Кралев.
.
Олигарси посягат към списание „Форбс”
Олигарсите Огнян Донев и Сашо Дончев протегнаха ръка към списанието Forbеs България в опит да го превърнат в поредната брънка от добре смазаната си медийна машина и да перат имидж чрез влиятелното американско издание. Компания на групичката прави собственикът на „Уолтопия” Ивайло Пенчев, който беше спонсор на Христо Иванов - провалилия се правосъден министър и сламен лидер на бутиковата партия „Да, България”, добила гражданственост като „Дай, България”. Желанието им да овладеят авторитетното списание, което се издава и у нас, излезе наяве в началото на тази година. Тогава стана ясно, че дългогодишният издател на Forbеs в България - „Атика Ева”, част от „Нова броудкастинг груп”, е загубила лиценза си.
.
.
ИМЕНА
 
Марк Дейвис става шеф на ЕБВР за България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) определи нов директор за България. Това е Марк Дейвис, който ще заеме поста си на 1 април. Дейвис ще наблюдава българските проекти на банката от офиса - в Букурещ, като ще отговаря и за Румъния. Той сменя Матео Патроне, който ще оглави офиса за Източна Европа и Кавказ, съобщиха от банката. До момента ЕБВР е инвестирала почти 8,3 млрд евро в Румъния до този момент. Други 3,9 млрд евро са вложене в България, от които €185 млн миналата година.

 
Деница Николова оглавява българо-македонски форум

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще съпредседателства Шестото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по програмата за трансгранично сътрудничество България - Македония 2014-2020 г. Форумът ще се състои в град Берово,  Македония. На събитието ще се отчете изпълнението на Програмата и ще бъде представен цялостният є напредък, включително предстоящите дейности и събития за изпълнение през 2019 г.