Започва изграждането на газовото трасе, тръбите вече се разпределят по маршрута
Подписахме договора за строежа на "Балкански поток", а изграждането му започва още от утре. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в сряда, след подписването на контракта между „Булгартрансгаз" ЕАД и обединение от Саудитска Арабия "Консорциум Аркад" за изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.
 
СЕМ може да започнем мониторинг на радиото за плурализъм на мненията
Чист саботаж срещу правителството. Така премиерът Бойко Борисов определи спирането на сигнала на БНР. Повод за коментара му бе изказване по-рано през деня на президента Румен Радев, че свободата на словото е в криза, а държавата и медиите се управляват чрез „нечий телефон“, а не от институциите по установения ред.
 
Кандидатът за нов обвинител №1 Иван Гешев показва решителност за налагането на закона, а протестите срещу него са движени от „интереси на заден план“ и целят да настроят обществото срещу него, както и евентуално да обърнат нагласите за номинацията на част от членовете на ВСС. Това мнение изрази представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
.
45 000 проверили какво са източили хакерите от НАП
45 000 души са проверили досега какви данни са им били източени при хакерската атака срещу НАП. Това показват данните на приходната агенция, която преди две седмици стартира платформа за проверка. Достъпът до нея се осъществява само с ПИК или е-подпис.
.
Дават техническия директор на БНР на прокуратурата
Техническият директор на БНР Пламен Костов ще бъде проверяван от Софийската градска прокуратура за евентуално извършено престъпление по служба в качеството му на длъжностно лице.
.
“Информационно обслужване“ може да поеме защитата от хакери
“Информационно обслужване” може да поеме гарантирането на киберсигурността. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов във вторник, който заедно с премиера бе на откриването на нов завод с швейцарска инвестиция в Петрич.
.
Методи Лалов аут от Темида с две забележки
Скандалният съдия Методи Лалов, който напира да влиза в политиката, вече е вън от съдебната власт, като на изпроводяк получи две „забележки” за работата си. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което сложи край на сагата, продължила над месец, и му даде зелена светлина да се впусне в политиката.
.
2565
Точно 2565 вида бюлетини ще бъдат отпечатани за местния вот тази есен. ЦИК вече обяви обществена поръчка за изработката и доставката на бюлетините за изборите на 27 октомври, като по закон това трябва да се извърши от печатницата на БНБ, към която е изпратена и показа за участие.
.
Бившият член на ВСС Ясен Тодоров е повишен в Националната следствена служба
Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров бе назначен от Прокурорската колегия в Националната следствена служба (НСлС). Бившият кадровик бе класиран първи в конкурса за повишаване на петте свободни места, обявен от ресорната колегия към кадровия орган в началото на 2018 година.
.
.
Имена
Кубрат Пулев е №1 на IBF за септември

 
Професионалният ни боксьор Кубрат Пулев е номер 1 в ранглистата на IBF за месец септември. Кобрата е задължителен претендент за световната титла в международната федерация. На практика, в класацията не влиза шампионът Анди Руис, който ще проведе първата защита на коланите си срещу Антъни Джошуа. Реваншът ще е на 7 декември в Саудитска Арабия. Българинът ще излезе в мача за световната титла на IBF срещу победителя от двубоя между Джошуа и Руис до края на май 2020 г. 

Проф. Мариана Мурджева е новият ректор на МУ-Пловдив 

 
Проф. д-р Марианa Мурджева е новият ректор на Медицинския университет в Пловдив. Тя спечели балотажа срещу директорът на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов, като разликата при гласуването бе само един глас – 141 срещу 140 гласа.
До балотаж се стигна, след като при първото гласуване на делегатите проф. Мурджева събра 108 гласа, а проф. Карен Джамбазов – 88. Другите двама кандидати - проф. Илия Баташки и  проф. Николай Бояджиев отпаднаха, след като събраха съответно 16 и 71 гласа.
Проф. д-р Мурджева има две специалности - микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор е по международно сътрудничество и проектна дейност в МУ-Пловдив два мандата. Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.