Институтът ще продължи да работи, ще го подкрепим, коментира образователният министър Красимир Вълчев
Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде частично изваден от структурата на Българската академия на науките. Това реши на заседанието си в понеделник Общото събрание на БАН. Решението обаче предизвика нова вълна спорове. Въпросът, който е належащ за решаване, е какво ще се случи с имуществото на НИМХ след частичния развод с Академията. Частичното изваждане на института от Академията включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН. Извеждането ще е в нова структура, която ще бъде създадена от Министерски съвет или ще бъде в рамките на Министерството на образованието и науката.
 
Парламентът прие доклада на прокуратурата, главният прокурор призова да не се политизира случаят „Своге”
Необходими са изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционни престъпления. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, който беше в Народното събрание в сряда за разглеждането на докладите за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2016 и 2017 г. По думите му такъв законопроект е бил внесен преди време, но е предизвикал сериозни дискусии по отношение на т.нар. корупция в частния сектор.
 
Шефът на ВКС не дойде в НС за отчета на съдилищата
Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бойкотира Народното събрание и не се яви в пленарна зала за разглеждането на двата годишни доклада за дейността на съдилищата - за 2016 и 2017 г. „За пореден път се демонстрира явно неуважение”, каза депутаттът от ДПС Хамид Хамид и поиска точката да бъде отложена, а самият Панов да бъде извикан в залата. “На председателски съвет е изпратил съобщение, че има важна среща. За какви важни срещи говорим, когато този човек трябва да е тук и да отговаря на въпроси и докладва за дейността на съдилищата”, каза Хамид.
.
Парламентът отложи рокадите в кабинета
Парламентът отложи в четвъртък гласуването на рокадите в кабинета, а точката отпадна от дневния ред. Шефката на НС Цвета Караянчева обясни, че до този момент в деловодството не е внесен указ на президента Румен Радев, с който освобождава Младен Маринов като главен секретар на МВР. Затова депутатите гласуваха със 121 гласа “за” точката да отпадне. 23-има бяха против, а 32-ма се въздържаха. „Ако указът бъде внесен в рамките на днешния ден, гласуването отново ще бъде включено в дневния ред”, уточни Цвета Караянчева.
.
Борисов: Заводите ни правят независими от еврофондовете
Инвестициите в нови производствени мощности, а не във ВЕИ и соларни паркове, повишават БВП и правят страната ни по-независима от европейските фондове. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на френски завод за производство на врати, електрически шкафове и компоненти за световни самолетостроителни компании край Пловдив. “Завод след завод се строи. И сигурен съм, че вече не може да се ориентирате в Индустриалната зона кой завод къде е от десетките, които се направиха. Имаме рекордно ниска за всички времена безработица - 5,5%.
.
Стига лични нападки
Призовавам синоптиците към разум и да спрат с личните нападки, да си подадат ръка и да подпишат декларация. Да започнем да работим за извеждане на института от БАН. Това заяви в сряда в ресорната комисия в НС министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Рискуваме следващата седмица да нямаме прогноза за времето. Готов съм да бъда медиатор в този процес, но преди всичко те трябва да проявят разум, обяви министър Вълчев.
.
СДС дари архив колкото 10-етажна сграда
От СДС предадоха на Държавна агенция “Архиви” всичките си документи от 1989 до 2009 година. Папките, поставени една върху друга, са с обща дължина 33 линейни метра, което се равнява на височината на 10-етажен блок. Те ще бъдат дигитализирани и ще бъдат достъпни в читалнята на архива след Нова година. От агенцията проявили интерес към историята на синята партия още преди години. След единодушно решение на партийното ръководство във вторник председателят Румен Христов предаде на шефа на държавния архив доц. д-р Михаил Груев описа на архива. В следващите дни от 4-тия етаж на централата на “Раковски” 134 ще бъде пренесен целият масив. Снимките и видеозаписите засега ще останат в малкото помещение, тъй като не са обработени, но по-нататък и те ще бъдат предадени за съхранение.
.
Още трима задържани по делото Арабаджиеви
Трима души са били арестувани във вторник, заподозрени за това, че са част от престъпна група за данъчни измами по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. Те са били задържани, след като катаджии спрели колата им за проверка, съобщиха от прокуратурата. При полицейска проверка на джип с трима пътника, у двама от тях са намерени хартиени пликове. В автомобила били открити и 500 хил. лева в брой. По случая незабавно е уведомена Специализирана прокуратура. По неотложност процесуално-следствените действия са възложени на ОДМВР-Бургас. В кулоарите на парламента в сряда главният прокурор Сотир Цацаров потвърди за случая.
.
София брои над 116 млн. лв. за поддръжка на улици
София ще даде над 116 млн. лв. без ДДС през следващите четири години за поддръжка на улици и тротоари. Това стана ясно от обществена поръчка, обявена от Столичната община. Сегашните договори на фирмите, извършващи текущи ремонти в столицата, изтичат през 2019 г. От “Московска” 33 търсят седем фирми, които да се заемат с поддръжката на улиците. Избраните строители ще трябва да се грижат за пътните настилки, мостовете, пешеходни надлези, ще отговарят и за необходимите текущи кръпки по улиците и тротоарите. Районите, които фирмите изпълнители ще работят, са разделени в седем зони.
.
Още бронзови къщи на мястото на мавзолея
Нови художествени инсталации от типа на Бронзовата къща ще има на мястото на бившия Мавзолей на Георги Димитров в центъра на София догодина. Общинският съвет гласува предложение за отпускане на 100 000 лева за финансиране изграждането на произведения на съвременните визуални изкуства на площадката на Мавзолея през 2019 г. Самата Бронзова къща, чието монтиране се превърна в истинска сага и на няколко пъти бе отлагано, ще остане там до Нова година. След демонтирането на Бронзовата къща с осветлението за нея ще бъдат осветявани и бъдещите художествени инсталации, които се появят на нейно място.
.
.
ИМЕНА
 

Орден за посланик Лйерка Алайбег
Посланикът на Хърватия у нас Лйерка Алайбег бе удостоена с орден „Мадарски конник – първа степен”. Президентът Румен Радев награди дипломата за нейния принос за задълбочаване на политическото, икономическото и културното сътрудничество между България и Хърватия. По-късно в Гербовата зала на „Дондуков” 2 държавният глава удостои бригаден генерал Светослав Даскалов, о.р. генерал-лейтенант Галимир Пехливанов и о.р. генерал-лейтенант Пламен Атанасов с орден „За военна заслуга – първа степен”.

 

Художник грабна наградата „Добри Чинтулов”

74-годишният художник, сценограф и режисьор на оперни постановки Иван Савов е тазгодишният носител на наградата „Добри Чинтулов”. Това стана ясно след тайно гласуване от членовете на обществената комисия в Сливен. Творецът е възпитаник на местната гимназия по приложни изкуства, а в биографията си има над 200 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. Той бе предпочетен измежду общо 7 имена на заслужили творци и общественици.