Половината елеватори поддържани нелегално
Половината асансьори у нас се поддържат нелегално. Това твърди председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков. Според него често подобна поддръжка е формална. По думите му има фирми в бранша без лиценз за поддръжка, защото не могат да отговорят на определените изисквания. „Даже не може да се каже, че са фирми. На ордер пишат, че са взели петдесетте лева за абонамента, колкото да може касиерката да се отчете пред общото събрание на входа.На такива техници не може да се търси отговорност,защото те нямат договор с етажната собственост.
 
Регистърът остава само добро пожелание и никой не знае къде, колко, на каква възраст и в какво състояние е техниката
Народът има точно определение за нещо, оставено без грижи и това е орташката кобила. Подобно е състоянието и на асансьорите у нас. Според експерти по-голямата част от тях работят на магия. В същото време в някои големи градове местните обичат да се хвалят с подемници, монтирани от преди войната, които още работят.
 
Във високите стари ЕПК блокове положението е най-лошо
Масово асансьорите у нас са по-стари от 30 години и не се поддържат нормално. Проблемът с тежкото състояние на голяма част от тях се корени още в началото на 90-те години. От тогава всички стари асансьори дълго време бяха оставени от етажните собствености на самотек. Решиха, че това е нещо чуждо и спряха да се грижат изобщо за подемниците.
.