Успешно ще е първично предлагане при набран капитал от поне 500 хил. лева
Общо 30 малки и средни компании (МСП) ще излязат на фондовата ни борса с европейска субсидия. Стартира официално процедурата за набиране на проектни предложение по ваучерната схема за емитиране на ценни книжа. Първата фаза на програмата е с бюджет от 1,5 млн. лева, които ще стигнат за финансиране на 30 компании с по 50 хил. лева. Парите от т.нар. ваучери са безвъзмездни, но за да ги получат фирмите първо трябва да проведат „опростена” обществена поръчка, с която да изберат борсов посредник. Едва след това компаниите могат да подадат документи за листване на дружеството на Българска фондова борса. Успешно ще се счита първичното публично предлагане (IPO) на компанията, ако събере капитал от поне 500 хил. лева. Тогава ще й бъде изплатена сумата от 50 хил. лева.
 
До декември събират офертите за изпълнител на шосето
Стартират нови обществените поръчки за избор на изпълнител на пътя между Мездра и Ботевград. Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Индикативната му стойност е близо 302 млн. лв. без ДДС. За първи път при изпълнението на тези обществени поръчки ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък. Целта е бъдещите изпълнители да работят максимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в кратък срок.
 
Новите ставки може да решат проблема с изоставените автомобили
- Г-жо Георгиева, тече активен дебат по предложенията на финансовото министерство за новите ставки на данък МПС. Какво е вашето виждане за постигането на екологични ефекти чрез данъчна политика? - Сдружението е неправителствена организация, в която членуват всички 265 общини. Нашата основна задача е да защитаваме интересите на местните власти пред централната власт. За нас като организация е важно да има ефект от политиката, а не дали ще се случи с промяна в екологичното или в данъчното законодателство.
.
Европейските инвестиции не трябва да са жертва на политически игри
Запазване сегашните нива на европейските инвестиции в регионите е моята червена линия, като преговарящ по регламента за кохезионната политика през 2021-2027 година. Най-същественото в доклада, на който аз и колегата ми от Германия сме съавтори, е увеличение на кохезионния бюджет с 41,6 млрд. евро, до общо 372,2 млрд. евро. Това прави 12 на сто над предложението на Европейската комисия. По този начин средствата остават на нивото от настоящия програмен период, отчитайки и инфлацията.
.
Над €2 млрд. приходи от международен туризъм
Посещенията на чужди туристи у нас са донесли над 2 млрд. евро приходи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Отбелязаният ръст е в размер от 8.1%. За активния период на летен туризъм отчетеният растеж е 3.6%, като само за месеците юни-юли приходите са над 1,2 млрд. евро. През лятото са ни посетили над 4,48 млн. чуждестранни туристи, потърсили отдих в страната. „Тези проценти показват изключително добра устойчивост за летния туристически сезон”, коментира Ангелкова пред БНТ.
.
Африканско решение за световен проблем
Принс Джабеа, на 15 години, мачка пластмасова бутилка, сякаш стъпква хлебарка, след това използвайки петата на другия си крак маха рязко капачката, която изхвърча във въздуха. Той не представя най-новия модерен уличен танц в Дуала, търговската столица на Камерун, а участва в една от най-големите програми в страната за рециклиране на пластмаса, целяща да превърне отпадъка в нещо полезно, като същевременно се почиства околната среда.
.
Топ 10. Криптомилионери
За повечето хора криптовалутите са изключително мъглява територия. Трудно е да се разбере, но наглед абсурдната виртуална търговия с виртуални пари създава съвсем реални милиардери. Подходите, гарантиращи богатство са два, единият е да купиш евтино криптовалута при нейното създаване и да продадеш при първото значително поскъпване, а другият е да участваш в създаването на самата валута. Има и трети вид играчи, които спекулативно скачат от валута на валута. Forbes подреди първите десет играчи, с уговорката, че богатството на всеки от тях е много динамична величина и се променя ежедневно.
.
.
Бизнесбрифинг Санират 2100 къщи в Северна България с евтини кредити

С кредит от 10 хил. лева от еврофондовете и банка ще санират къщи в Северна България. Общата сума евросубсидия, която се очаква ще бъде отпусната, е 21 млн. лева. Около 2100 собственици на еднофамилни къщи в региона ще могат да станат по ефективни в пестенето на енергия. Програмата се очаква да започне от следващата година. Европейските пари идват от оперативна програма „Региони в растеж”.

На 44-о място сме по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия. В класацията участват 157 страни. На първо място е Сингапур. Страните от Южна Азия и Европа заемат най-високите места.
 

Пускат отново конкурса за безплатен нет в общините

Порталът на инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU вече е активен и предстои да бъде обявен конкурс за финансиране от Европейската комисия. В тази връзка, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията   се обърна към регистрираните до този момент 227 български общини да проверят своите профили и документи. Останалите 38 общини в България също могат да се регистрират за участие в конкурса. Предвижда се срокът за кандидатстване да бъде кратък, вероятно в рамките на три дни.

Вторият кандидат за концесията на Летище Пловдив няма да обжалва прекратяването й

Обединението „Консорциум Летище Пловдив", в което влизат компаниите ПИМК и Тракия икономическа зона, няма да обжалва прекратяването на процедурата за концесията на аеропорта. Мотивите на пловдивските дружества са, че ако обжалват процедурата, то може да блокират за поне две години новия конкурс, който беше анонсиран от Министерството на транспорта, съобщи в прессъобщение консорциумът.
 
20 000 с доходи от 100 бона за година

Малко над 20 000 души са спечелили между 90 и 106 хил. лева през изминалата година, cтaвa яcнo oт oтгoвop нa финансовият министър Bлaдиcлaв Гopaнoв дo дeпyтaтa oт опозицията Жeльo Бoйчeв. 15 523 бългapcки гpaждaни ca дeклapиpaли пpиxoди oт нaд 106 800 лeвa зa кaлeндapнaтa 2017 гoдинa. Te ca зaплaтили близo 450 xил. дaнък въpxy дoxoдитe cи. Cyмитe включвaт дoxoди oт paбoтнa зaплaтa, нaeми, xoнopapи, нo нe и oт cключeни cдeлки c aкции и дялoвe oт взaимни фoндoвe. Дpyги 4 506 бългapи ca дeклapиpaли, чe ca пoлyчили мeждy 90 xил. и 106 800 лв., кaтo ca зaплaтили 44 xил. дaнъци. Oщe пoчти 7 000 ca oтчeли дoxoди дo 74 xил. лв.