Продавачите на българската независима борса от трима ще станат близо 100
Сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България предлагат от ГЕРБ с промени в Закона за енергетиката. Това стана ясно от думите на депутата и бивш министър на икономиката Делян Добрев пред БНР. Заедно с работодателските организации сме разписали редица конкретни мерки, а също така си поставихме и определени срокове за изпълнението им, обясни Добрев. Надявам се до дни да имаме конкретните текстове, които да внесем в парламента. „Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени”, прогнозира бившият икономически министър.
 
Евродепутатите ще гласуват измененията до средата на годината
При пътуване в страните от Европейския съюз водещо да бъде изминатото разстояние вместо таксата време. Промени, наречени „автомобилен пакет”, предвиждат изменения при таксуването при пътуване на територията на Съюза. С гласуването им от евродепутатите до средата на годината може да се наложи нов принцип на плащане - замърсителят и ползвателят плащат. „Нека уточним, че когато става дума за „евровинетка”, която ще гласуваме през пролетта в Европейския парламент, не става въпрос за винетка, която ще важи за Европейския съюз. Това ще остане в прерогативите на отделните държави-членки сами да избират колко да струва пътната такса. Така ще се постигне уеднаквяване, хармонизация на методологията, по която се ценообразуват”, коментира въвеждането на новите правила евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков.
 
Предпочитат Южното Черноморие заради по-ниските цени
Около 38% от чиновниците в Русия, решили да инвестират в апартамент зад граница, основно за да го дават под наем, биха предпочели България, сочат анкети на руските сайтове за недвижими имоти. Пред нас в същата категория е единствено Черна гора, получила 42% от предпочитанията на участвалите в запитването. След нас обаче са Австрия, Франция и Гърция.
.
Необходими са регулации срещу бъдещи кризи
Рeзките колебания на световните финансови пазари напоследък не са притеснителни на фона на силния икономически ръст. Необходимо е обаче въвеждането на регулации за предотвратяване на бъдещи кризи, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, предаде Investing.com. Според нея следващата финансова криза няма да дойде от банковия или застрахователния сектор, а от икономически дейности, които не са обект на регулации – пазара на криптовалути или сенчестото банкиране, например, съобщи Bloomberg.
.
Храните с етикет за страната производител
Страната на произход задължително ще трябва да се отбелязва на етикета на продукта. Това е съобщил говорител на Европейската комисия, цитиран от euractiv.com по повод объркването дали това изискване има задължителен или доброволен характер. През януари ЕК излезе с проект за публично обсъждане на регламент за посочване страната на произход, но настъпи объркване със заглавието на документа, в който присъства думата „доброволно” означаване. Говорителят на ЕС посочва, че от текста става ясно, че означаването на етикета на страната на произход ще е задължително, но посочва, че към момента това е просто проект на предложение.
.
Всяка четвърта жп гара с нова билетна система
Държавната железница въвежда поетапно във всички гари нова система за издаване на билети. Трети месец новата техника работи на 50 места, а до края на март е предвидено броят им да нарасне до около 80 гари, съобщиха от БДЖ. Така при близо 300 железопътни гари у нас на всяка четвърта ще може да се купят от новите карти за пътуване. В сметката не попадат 384 спирки в жп мрежата ни.
.
Безработните в ЕС намаляват
Заетостта в ЕС е продължила да расте по-силно от очакваното през третото тримесечие на 2017 г., подкрепена от траен икономически растеж, а безработицата е спаднала още повече. Това сочи най-новият тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа, представен от Европейската комисия (ЕК). Заетостта в ЕС е нараснала с 1,7% спрямо година по-рано. Това означава, че още 4 милиона души, като 2,7 милиона от тях - в еврозоната, са започнали работа. Постоянните работни места и заетостта на пълно работно време са допринесли най-много за това увеличение. Между третото тримесечие на 2016 г. и 2017 г. броят на наетите на работа с постоянни договори е нараснал с 2,8 милиона души. Това увеличение е три пъти по-голямо от увеличението на броя на временните договори, които са 900 000. Броят на работещите на пълно работно време е нараснал с около 3 милиона души до 181 милиона души, а броят на работещите на непълно работно време се е увеличил с около 300 000 - до 42,7 милиона души.
.
Московиси: С банковата тайна в Европа е свършено
В Европа вече не съществува банкова тайна, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. С банковата тайна в Европа е свършено, каза Московиси в ефира на телевизия „Франс 2”. Ако някои има сметка в Швейцария благодарение на обмена на информация ние веднага ще разберем, подчерта еврокомисарят. Той отбеляза, че банкова тайна няма от момента на подписване на конвенцията между ЕС и Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора и Монако. Много се гордея с това, каза той.
.
Alibaba дава $866 млн. за дял от Easyhome
Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba ще плати 5,45 млрд. юана, което се равнява на 866 млн. долара, за дял от 15% в китайската верига за стоки за дома Easyhome. По този начин Alibaba ще разшири инвестициите си във физически магазини, предаде Ройтерс. Инвестицията подчертава стратегията на компанията за търговия на дребно, която цели да получи максимална полза от дейността както в интернет, така и извън мрежата, отбелязва в съобщение Alibaba.
.
Рекорден брой туристи са посетили Мароко
Рекорден брой туристи - 11,35 милиона са посетили Мароко през 2017г., което е увеличение с 10% спрямо предходната година. Освен това за първи път е преминат символичният праг от 11 милиона посетители, предаде АФП. Това увеличение идва от основните пазари за кралството - Франция, Испания и Германия, а нарастването на туристите от нововъзникващите пазарни икономики като Китай и Бразилия е още по-силно, се уточнява в комюнике на министерството на туризма на Мароко.
.
Emirates плаща 16 млрд. долара за 36 самолета Airbus
Авиокомпания Emirates от Обединените арабски емирства сключи договор с европейската самолетостроителна корпорация Airbus за покупка на 36 самолета А 380 за 16 млрд. долара. Това съобщи телевизия „Ал Арабия”, цитирана от ТАСС. По информация на медията новият договор официално утвърждава меморандума за разбирателство, договорен от страните през януари, в който се предвиждаше покупка на 20 машини с възможност за увеличаване на поръчката с още 16.
.
Миниатюрните домове са хит
Малките къщи се превърнаха в световна тенденция. Само защото са малки обаче, това не означава, че са евтини. В лондонския квартал Уандсуърт жилище, което е широко едва 2,3 м, се продава за около 1,4 млн. долара. С малките си размери жилището е с близо 60 см по-тясно от вагоните в лондонското метро.
.
Пазарът в Швейцария още се успокоява
Индексът на швейцарската банка UBS, който показва риска от балон на пазара на имоти в страната, се понижава за второ поредно тримесечие за последните три месеца на 2017 г., предава Ройтерс. Цените се считат за балансирани, когато индексът достигне 0. Стойности между 0 и 1 показват бум, между 1 и 2 се считат за рискови, а над 2 – за балон, пояснява информационната агенция.
.
Борба за нови клиенти в Швеция
Цените на жилищата в Швеция отчетоха най-големия си спад в последните десет години, но банките продължават да се борят за парче от пая, съобщава Bloomberg. Swedbank AB, най-голямата банка за ипотечни кредити в Швеция, увеличава обемите в опит да защити своето парче от индустрията на жилищните кредити в страната, оценявана на 3,12 трилиона крони (392 млрд. долара). В същото време конкуренцията не показва признаци на успокоение на фона навлизането на нови играчи на пазара, а нишовите играчи удвояват залога.
.
Изнасяме вина за Северна Корея, Бразилия и Куба
Насажденията в страната с винени лозя са 60 418 хектара. Това са действително засадени площи. Новите лозя, откакто сме приети в Европейския съюз от 2017 г. до този момент, са се увеличили с 10 965 хектара. Всяка година, общо взето, увеличаваме с около 10-12 хиляди декара нови лозови насаждения своите площи. Това е или като изкореняваме стари такива, които са вече нерентабилни, неконкурентоспособни, и на тяхно място засаждаме нови насаждения, или площи, на които за първи път се засаждат с лозя.
.
Топ 6 на хотелите през 2018-а
Изборът на хотел обикновено е сред най-досадните подробности, които уточняваме при организацията на екскурзия. Няма ли да е забавно разнообразие обаче, ако съобразим желаната от нас дестинация предварително според мястото, в което ще ни се наложи да отседнем. Съвсем скоро популярният туристически сайт TripAdvisor ще раздаде традиционните си награди за най-добрите хотели, които всеки самоуважаващ се пътешественик трябва да посети . Предлагаме на вниманието ви бърз преглед на отличниците в класацията тази година, както и на забележителностите, които можете да разгледате на терен, докато не отмаряте в хотелската си стая.
.
Още новини
.
Бизнесбрифинг Средната заплата се увеличава с 5,6%

През четвъртото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата e 1095 лв. и се увеличава спрямо третото тримесечие на 2017 г. с 5,6%, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование” - с 19,2%, „Операции с недвижими имоти” - със 7,7% и „Други дейности” - с 6,2 на сто. Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2017 г. е 1084 лв., за ноември - 1078 лв., и за декември - 1123 лева. Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2017 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” - 2448 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1808 лева, „Финансови и застрахователни дейности” - 1 783 лева. Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 647 лева, „Други дейности” - 789 лева, „Строителство” - 847 лева.

ЧЕЗ отложи продажбата на бизнеса си у нас

ЧЕЗ груп отложи решението си за продажба на бизнеса си в България. Това съобщи чешкото издание  nasdq.com, цитирано от  publics.bg. Причината е, че търсейки по-висока цена, Комитетът по продажбите е възложил нова, трета оценка на активите в нашата страна. ЧЕЗ груп продаде ТЕЦ „Варна” на фирмата „Сигда”, чийто собственик е синът на бившия транспортен министър Данаил Папазов. За закупуване на ЧЕЗ Електроразпределение , ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Трейд кандидатстваха пазарджишката „Инерком груп”, Христо Ковачки, „Фючър енерджи” и IPCL, чешката „Енерго-Про” и консорциум  между „Приста Ойл” на братя Бобокови и турската STFA Yatirin.

 

Гърция приватизира 5% от телекома ОТЕ

Гръцката държавна приватизационна агенция заяви, че е организирала търг за продажбата на 5-процентен дял от основния телеком на страната ОТЕ, съобщи Асошиейтед прес. Инвеститорите трябва да подадат офертите си до 15 март, уточни агенцията. Съгласно международните спасителни споразумения Гърция се е ангажирала да продаде части от притежавани от държавата компании и имоти. Страната загуби достъп до международните пазари на облигации през 2010 г. и оттогава зависи от спасителните заеми от европейските й партньори и МВФ. В замяна на парите правителството беше принудено да приложи строги мерки за икономии, увеличение на данъците, икономически реформи и приватизации. Текущата трета спасителна програма изтича това лято, след което страната ще трябва да се финансира независимо чрез издаване на облигации.

 

Tui се разделя с хотели, за да компенсира загуби

Най-голямата в света компания за туризъм и пътувания, германската Tui, продаде три хотела, за да компенсира загубите от последното тримесечие в резултат на фалита на авиокомпания Niki, предаде ДПА. За периода октомври-декември 2017 г. компанията от Хановер отчете свиване на чистата си загуба с 15% до 99,6 млн. евро спрямо същия период през 2016 г. Фалитът през декември на туристическата авиокомпания Niki, подразделение на фалиралия германски авиопревозвач Air Berlin, доведе до загуби от 20 милиона евро за Tui. Макар компанията да увеличи печалбата от собствените си хотели и круизни кораби, оперативната загуба при туроператорската дейност е нараснала.

MGM Resorts откри хазартен комплекс за 3,4 млрд. долара

MGM Resorts откри луксозен хазартен комплекс за 3,4 млрд. долара в Макао, информират Асошиейтед прес и Франс прес. Отварянето на комплекса е висок залог в бъдещето на хазарта в някогашната португалска колония, където лицензите за хазартна дейност изтичат след по-малко от две години. Новият комплекс е „скок на доверие”, че китайското правителство ще удължи лицензите, макар властите да са дали малко информация за намеренията си, посочи Джеймс Мърън, главен изпълнителен директор на компанията с централа в Лас Вегас. Новият курорт MGM Cotai е вторият на компанията в Макао и първият в „ивицата Котай” - азиатският вариант на „Ивицата” в Лас Вегас. Той отвори врати в навечерието на празниците около китайската Нова година, когато обикновено туристите от континентален Китай наводняват единственото място в страната, където хазартът е законен.