56 кметства са на ръба на фалита, сочи доклад на Сметната палата
За последните шест месеца министърът на финансите в оставка Владислав Горанов не е одобрил оздравителните планове на 16 общини пред фалит, поискали финансова помощ от държавата. Причината е, че нито един от тези планове не е отговарял на критериите за отпускане на помощ, предвидени в Закона за публичните финанси, съобщиха от ведомството. През 2016 г. Министерството на финансите (МФ) предложи промени в Закона за публичните финанси, с които се предвиди създаването на план за преструктуриране на финансово затруднени общини. Оказа се, че 36 кметства в България са в практически фалит и имат нужда от държавна помощ. С промените в закона се даде възможност правителството да отпуска безлихвен заем на закъсалите общини, който впоследствие да се преобразува в трансфер и да не се връща.
 
Британска правна кантора иска компенсации за собствениците на автомобили заради „Дизелгейт”
Германският производител на автомобили Volkswagen заяви, че е приключил 2016 г. с 5,66 млн. продадени леки автомобила от едноименната марка, което е ръст от 2,8%спрямо 2015 г., съобщи Reuters. Повишението се дължи основно на Китай, който е най-големият пазар на компанията. През декември компанията е доставила там 303 100 коли, което представлява ръст от 28,7%. В Германия обаче доставките са намалели с 14,3% до 38 800 бройки.
 
Слагат такси за стоки на стойност над 100 евро
Митничарите намериха цаката на куфарните търговци, които редовно пътуват между България и Турция, като започнаха да обмитяват това, което те пренасят. По закон всеки преминаващ в страна извън ЕС, каквито са Турция, Сърбия и Македония може да изнася безмитно стоки, ако те са за лична консумация. За Турция лимитът е 300 евро. С разпореждане на директора на Агенция „Митници” Розалия Димитрова обаче от началото на годината всичко на стойност над 100 евро се обмитява. Въведена е и облекчена процедура, за да не се задръстват граничните пунктове заради начисляването на мито на многобройните куфарни търговци.
.
Фед трябва да ускори темпа на затягане на паричната политика
Федералният резерв на САЩ трябва да ускори темпа на затягане на паричната политика, в противен случай може да се сблъска с рискове, произтичащи от инфлацията. Това предупреди Ерик Розенгрен, председател на Федералния резерв за Бостън, цитиран от Reuters. „Очаквам подходящата парична политика да се нормализира по-бързо, отколкото през изминалата година”, посочи Розенгрен. По думите му равнище на безработица от 4,7% e устойчиво ниво в дългосрочен план, а инфлацията е на път да достигне целевото ниво от 2% в края на тази година.
.
Световната банка завиши прогнозата си за България
Световната банка завиши очакванията си за икономическия растеж на България за изминалата 2016 г., за настоящата 2017 г. и за 2018 г., става ясно от актуалната прогноза на институцията. За 2016 г. Световната банка очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се повиши с 3,5%, което е с 1,3 процентни пункта повече спрямо предишната є прогноза. За тази година се очаква растеж от 3,2%, което е с 0,5 процентни пункта повече в сравнение с предишните очаквания на банката, а за следващата - 3,1%, което е с 0,1 процентен пункт повече.
.
Януарските сметки за ток с 50% нагоре
Януарските сметки за ток ще скочат средно поне с 16,8% само заради шестте ледени дни от 2 до 7 януари. Тъй като студът продължи и тази седмица, фактурата на хората, които се топлят с електричество, може да стане и с 40-50% по-висока, предупредиха енергетици и призоваха към разумно ползване на ток за отопление. Потребителите, които се топлят с топлинна енергия, ще получат също високи сметки за парно и топла вода за януари. Големият скок заради студа обаче ще се поеме отчасти от декемврийската и от следващите сметки за по-топлите месеци.
.
2,4 млн. по-малко работни места в Япония заради роботите
Броят на работните места в Япония до 2030 г. ще намалее с 2,4 млн., тъй като хората постепенно ще бъдат заменени от роботи с изкуствен интелект. Това се посочва в доклад на Института за проучвания на Mitsubishi, цитиран от ТАСС. Промените, които развитието на изкуствения интелект може да донесе, по-конкретно в производствения сектор, ще доведат до намаляване на работните места. По този повод трябва да се замислим за създаването на система, гарантираща стабилен минимален доход за тези, които ще изгубят работата си, отбелязва сътрудникът от института Сатоши Ширато.
.
L'Oreal купува три марки от Valeant
Френската козметична група L'Oreal купува три марки за грижа за кожата – CeraVe, AcneFree и Ambi от канадската Valeant Pharmaceuticals International, съобщи Reuters. Сделката, която е на стойност 1,3 млрд. долара, ще подобри резултатите на компанията в САЩ, заявиха от L'Oreal. Според френската компания трите марки имат годишна обща печалба от около 168 млн. долара.
.
McDonald's се разделя с контролния дял от бизнеса си в Китай
Веригата за бързо хранене McDonald's продава контролния дял в китайския си бизнес на група инвеститори начело с държавния конгломерат Citic в сделка за 2,1 млрд. долара, съобщиха компаниите, цитирани от AP. Citic и подразделението є за управление на инвестиции Citic Capital ще придобият 52%, а друг партньор ­ американската компания Carlyle Group ­ 28%.
.
118 средни заплати за двустаен в „Лозенец”
За да станем собственици на най-евтиния предлаган на пазара двустаен апартамент в престижния столичен кв. „Лозенец” са необходими 118 средни работни заплати от по 954 лв. Имотът се оферира „на зелено” за 57 800 евро и ще е готов към края на следващата година, сочи справка в имотните сайтове. Максималната оферта в сегмента в най-големия южен квартал е 505 000 евро. Тази астрономическа за родните стандарти сума със средна заплата бихме заработвали 86 години.
.
€250 млн. вложени в бизнес имоти в България през 2016 г.
Инвестициите в бизнес имоти у нас през миналата година са в размер на 250-270 млн. евро, а през тази има шанс те да са и два пъти повече, смятат от Forton. Според Михаела Лашова от консултантската компания увеличаването на инвестициите зависи от много фактори. „Основно у нас влагат пари в бизнес имоти опортюнистични фондове, готови да поемат известен риск и очакват по-добра възвращаемост в бъдеще. Те обикновено остават в България от 3 до 5 години и след това продават проекта на друг инвеститор”, обясни тя. По думите є най-много чужди инвестиции през 2017 г. може да се очакват в офисите и търговските площи.
.
Рекордно увеличение на инвестициите в Скандинавските страни
Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Скандинавските страни отчита нов рекорд през 2016 г. Ръстът на трансакциите се тласка основно от шведския пазар и засилената активност в жилищния сегмент, показват данни на консултантската компания Pangea Property Partners, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu. Обемът на инвестициите в региона надвишава 43 млрд. евро за 2016 г., сочат данните на компанията. Това е с 8% повече в сравнение с 2015 г. и най-високото ниво, регистрирано някога за тези страни.
.
Двойно покачване на британския интерес към ваканционния сегмент у нас
Запитванията от чужденци за ваканционни имоти в България нарастват двойно през декември. Страната ни запазва стабилни позиции в класацията на онлайн портала за имоти TheMoveChannel.com за миналия месец, като заема 12-та позиция – без съществени изменения в класирането през последните шест месеца. Запитванията за имоти у нас през портала, който обслужва основно британски граждани, обаче се удвояват през декември до дял от 0,71% от всички запитвания. Това съвпада с отчетения от водещите агенции за имоти в България ръст на пазарите на ваканционни имоти в зимните курорти, където британците са отново сред най-активните групи купувачи.
.
Топ 10. Емблематични универсални магазини
Големите търговски центрове не са измислени в последните няколко десетилетия. Идеята да се сдобиеш с необходимите стоки от едно място съвсем не е нова. И ако сегашните молове примамват с лъскави витрини и украси, то старите исторически универсални магазини по света са и истински шедьоври на архитектурата.
.
Още новини
.
Бизнесбрифинг Отпуснаха 22,8 млн. лв. за строителството на „Хемус”

22,8 млн. лв. за довършването на магистрала „Хемус” отпусна на заседанието си в сряда кабинетът. Средствата се дават от националния бюджет за авансово финансиране на строителството на аутобана. Плановете са в следващите години да бъдат изградени 60 км от магистралата, като за първите 10 км вече има избран изпълнител. Завършването на „Хемус” един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България. Автомагистралата ще свързва столицата с пристанище Варна, имащо определящо място в Черноморската икономическа зона. Трасето на аутобана е част от европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като остава да се построят към 250 км.

Безработицата в ЕС е на най-ниското ниво от февруари 2009 г.

Безработица в ЕС през ноември се е понижила до 8,3% ­ най-ниското равнище от февруари 2009 г., съобщи Евростат. Безработицата в еврозоната е останала без промяна спрямо октомври на равнище 9,8 на сто ­ най-ниската стойност на показателя от юли 2009 г. През ноември 2015 г. безработицата в ЕС е била на равнище 9%, а в еврозоната – 10,5%. Сред страните-членки на ЕС най-ниска е била безработицата през ноември в Чехия ­ 3,7% и Германия ­ 4,1%. Най-висок показателят е бил в Гърция ­ 23, 1% през септември и Испания ­ 19, 2%. В България равнището на безработица се е понижило от 7,2% през октомври до 7,1 на сто през ноември.

Евро 2016 донесе €1,22 млрд. приходи на Франция

Организирането на Европейското първенство по футбол е донесло на Франция приходи от 1,22 млрд. евро, съобщи AFP, цитирайки изследване на министерството на спорта на страната. Според данните, по време на турнира Франция е била посетена от 613 000 туристи, като всеки от тях е харчил по 154 евро дневно и е прекарал средно по 7,9 дни. Изследването, цитирано и от AP, сочи също, че Евро 2016 е донесло допълнителни данъчни постъпления от 74,3 милиона евро.

 

„Алроса” е продала диаманти за 4,5 млрд. долара през 2016 г.

Руският гигант в добива на диаманти „Алроса” е продал обработени и необработени диаманти на стойност 4,486 млрд. долара през 2016 г., което е с 26% повече спрямо година по-рано, предаде ТАСС. През декември миналата година компанията е продала необработени диаманти за 173 млн. долара и обработени диаманти за 3,3 млн. долара. „Алроса” е най-големият световен производител на диаманти в карати. Компанията се занимава с проучване, добив и продажба на диаманти на територията на Якутия и в Архангелска област. През 2015 г. е добила 38,3 милиона карата диаманти.

 

Yahoo сменя името си, Мариса Мейър излиза от съвета на директорите

Yahoo Inc съобщи, че ще смени името си на Altaba Inc, а главният изпълнителен директор Мариса Мейър ще излезе от съвета на директорите, след като приключи сделката по придобиването на интернет компанията от телекома Verizon, съобщи Reuters. Yahoo се споразумя да продаде основния си интернет бизнес, който включва дигиталната реклама, пощата и медийните активи, на Verizon за 4,83 млрд. долара. Условията по сделката могат да бъдат променени или трансакцията може да бъде напълно отменена, след като Yahoo разкри миналата година два отделни случая на изтичане на лични данни ­ при единия са засегнати около 500 млн. потребителски акаунта, а при втория ­ над един милиард. Представители на Verizon заявиха, че макар да виждат силна стратегическа съвместимост с Yahoo, те все още разследват изтичането на лични данни. Още пет директори от Yahoo ще подадат оставките си, след като сделката приключи, съобщиха от компанията.