Основните ни търговски партньори са Германия, Италия и Румъния
Само през първите три месеца от настоящата година сме продали стоки за 8,9 млрд. лева в рамките на Европейския съюз (ЕС), сочат данни на НСИ. Това е ръст в размер на 13% спрямо периода януари-март на миналата година. Основните ни търговски партньори пък са били Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Само през март експортът ни се е увеличил със 7,4 на сто и е възлизал на 3,2 млрд. лева. Най-голям ръст в изнесените артикули има в категорията храни и живи животни, в която попадат месо, млечни продукти, риба, зеленчуци и плодове - с цели 43%. Продавали сме на чужденците и повече сурови кожи и каучук. Спад обаче се наблюдава при въглищата, нефта, газа и електрическата енергия.
 
България е една от страните в Европа с много висок процент на млади хора между 15 и 24 г., които нито учат, нито работят
България е една от страните в Европа с много висок процент на млади хора между 15 и 24 г., които нито учат, нито работят. У нас този процент е 22 или 170 хил. души при средно европейски 12 на сто. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на националната конференция „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”. За това поколение успехът не е свързан със системно полагане на усилия, а по-скоро на късмет. Има дефекти в държавните политики, които допускат да има хора в активна възраст, които биха могли да се реализират, а да не го правят, смята Дончев. „Ако в средата 70-те години един млад човек не работи, то по всяко вероятност до една-две години би умрял от глад. Сега е напълно възможно човек на 20 години да не работи, да има нов телефон и да има пари да се показва в някое кафе”, коментира още той.
 
Президентът на страната дава старт на проект за 550 млн. евро
Икономиката на Кипър отново започва да ускорява, като основна причина за ускорения ръст е целенасочена политика за превръщане на хазартния бизнес в стратегически сектор. Кипърската икономика отбелязва по-висок от очаквания растеж през първото тримесечие на годината, съобщава кипърското издание ”Филелефтерос", като се позовава на официални данни на кипърската статистическа служба. Според сезонно изгладени статистически данни растежът през първото тримесечие на 2018 г. е 4 процента спрямо съответното тримесечие на 2017 г., докато прогнозите от май бяха за растеж от 3,8. Растежът през първото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. е 1 процент.
.
Рисковете за глобалната икономика са все по-големи
Увеличаващото се търговско напрежение представлява все по-голяма заплаха за световната икономика. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на конференция в Берлин. „Облаците на хоризонта... стават все по-тъмни с всеки изминал ден”, посочи тя, цитирана от CNN Money. По думите є „най-големият и най-мрачен облак, който виждаме, е влошаването на доверието, което е предизвикано от опита за предизвикване на начина, по който се извършва търговията, по който се водят отношенията и по който многонационалните организации оперират”.
.
Нови изисквания ще променят пазара
Вече ще е описано колко точно месо има в колбасите. Вече ще знаем, че когато купуваме кренвирши, съдържанието на месо в тях ще е минимум 50%. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. В каймата, съдържанието на месо ще трябва да е поне 70- 80 процента. За млечните продукти ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни. Новите правила са подготвени от Министерство на земеделието, а целта им е да се избегне двойният стандарт в храните. В Италия например, има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок. В момента в България има стандарт “Стара планина” за храните, но той не е задължителен.
.
Подготвяме 5 нови стандарта за продуктите
- Г-н Урджанов, в последно време отново се заговори за стандарти на месните продукти. Каква е позицията ви по този въпрос? - В този момент имаме 26 продукта с контролирано качество - 20 по утвърден стандарт „Стара планина”, 5 са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер и един е със защитено географско указание. В момента се подготвят 5 нови утвърдени стандарта „Стара планина”. Едва ли има друг бранш, който да има повече продукти с контролирано качество по съответен стандарт. Още повече, че не става дума за стандарти, а за подготвяне на Наредба за наименование, характеристики и състав на групите месни продукти. Стандартите са доброволни.
.
Важното е как проверяваме качеството
- Господин Николов, според вас предлаганото указване на минималното количество месо в кренвиршите ще реши ли проблемите с ниското качество на някои продукти? - Пазарът обикновено обхваща от най-ниското до най-високото качество. С тази инициатива министерството иска да вдигне долната летва на качеството и да има един минимум, от който нагоре да се вместват продуктите с по-добро качество. По доброволния стандарт „Стара планина” минимално количество месо в кренвиршите е 82% и това може да се приеме за „екстра качество”.
.
В кренвиршите няма месо
- Г-н Иванов, какво съдържат в момента кренвиршите и колбасите? - Категоричен отговор на това не може да се даде. Какво е слагал вътре знае само производителят. Живеем в България, продуктите съдържат възможно най-евтиното. Ползват се много заместители, пълнители. - И все пак какво има? - В един кренвирш има свинска кожна емулсия, механично отделено месо, вода, сланина, картофено нишесте, соев протеин, нитритна сол, колаген, тоест желатин - от него се състоят сухожилията, и т.н. Това е обичайното съдържание на един кренвирш, това е основният пълнеж на колбасите. Тази информация вземам от етикета на кренвирш. В него няма месо.
.
Бежанец пуска собствена марка лукс маратонки
Когато Даниел Еса напуска Сирия през 2014 година, той е изправен пред несигурното бъдеще на бежанец във Франция, където няма много познати, а и не знае добре френски, информира Ройтерс. Сега той продава луксозни маратонки собствена марка на богатите хора в Париж и Холивуд. Трийсетгодишният сириец е учил мода в Дамаск, но е изоставил надеждите за кариера в родината си, която напуска заради войната, и се установява във френския град Лил.
.
Създателят на „Гес” подаде оставка след сексскандал
Съоснователят на “Гес” (Guess), Пол Марчиано, който се оттегли от модната компания през февруари, след като беше обвинен в тормоз и сексуално насилие, ще подаде оставка като президент на управителния съвет и ще напусне поста си на творчески директор в началото на 2019 година, предаде Франс прес.
.