Високите цени на енергията удрят конкурентността на бизнеса
Скъпият ток ще вдигне цената на хляба с 10%, а на колбасите - с 5 на сто, прогнозират производители. Повишените цени на енергията ще вдигнат и други хранителни и нехранителни стоки от потребителската кошница, като например мляко, безалкохолни, дрехи и обувки. Хлебопроизводителят от Балчик Николай Пармаксъзов съобщи,
 
От тях през 2018 г. най-голям е делът на онези, които предвиждат финансов стимул
Готовността на работодателите в България да предоставят коледни бонуси се увеличава спрямо предходната година, става ясно от традиционната годишна анкета на БСК за нагласите на българските работодатели към допълнителното стимулиране на техните служители по повод коледните празници.
 
Само 5-10% от клиентите се доверяват на един брокер
Имотни посредници у нас успяват да прилъжат продавачи или наемодатели да подписват с тях договор за изключително представителство не с определен срок, а до извършване на сделка. В същото време едва 5-10 на сто от решилите да купят или продадат имот подписват договор за изключително представителство и се доверяват само на един брокер.
.
Транспорт
Съветът на министрите на транспорта от ЕС се договори за реформата в международните пътни превози. Сьмо България, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватия и Малта гласуваха
.
Швеция се отказва от парите в брой
Шведският пазар за разплащания на дребно се отдалечава с голяма скорост от използването на пари в брой. Наличното количество банкноти в обращение
.
Бизнесбрифинг
От 9 декември влезе в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият,
.
.
Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ: Трябва да ремонтираме световната търговия
 
Кристин Лагард призова за възобновяване на международното сътрудничество, опасявайки се от настъпването на „ера на гнева”, при която неравенствата могат скоро да станат по-големи, отколкото по време на „златната ера” на капитализма през 19-и век, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в престижната библиотека на Конгреса във Вашингтон, Лагард призова за „нов мултилатерализъм”, който да направи така, че „икономическите облаги от глобализацията да бъдат разпределени сред всички, а не само сред някои”.

По думите й световната търговия трябва да бъде „ремонтирана”: „Необходимо е да се стремим към деескалация” на търговското напрежение и да подобрим системата за обмен, като „премахнем субсидиите, които водят до изкривявания” и като защитим правото на интелектуалната собственост. На въпрос за сключеното 90-дневно примирие между Пекин и Вашингтон Лагард заяви, че не е „сигурна” дали това ще прерасне в търговско споразумение за три месеца, но приветства „значителния напредък”. Според нея е важно да има разбирателство между двете страни и те да се споразумеят по ключови принципи.

Освен това в речта си Лагард призова за нова система на международно данъчно облагане. „Компаниите имат в момента планетарно присъствие, но правителствата не са намерили добрия данъчен отговор”', изтъкна тя, критикувайки стратегиите за данъчна оптимизация, при която много постъпления от данъци не влизат в хазната.

Има опасност „бездната между стремежите и действителността” да „подхрани гнева и огорчението”, предупреди тя.