Цената є ще продължи да върви нагоре
След няколко години на застой само в рамките на 12 месеца задължителната по закон застраховка за автомобила е скочила с 50 на сто, показа проверка. Най-ощетени са собствениците на МПС-та с регистрация в големите градове и младите шофьори. Заради засилената конкуренция на пазара данните показваха друга реалност в периода 2011 до 2017 г., когато те се понижаваха. През тази година за пръв път има по-значително поскъпване на полиците - например при опитните шофьори е между 25% и 30%. С 50 на сто повече обаче, или 270 лева, ще платят за полицата собствениците на възраст под 25 години на най-масовите автомобили с до 1300 кубика обем на двигателя, а с 15 лева по-малко шофьор от по-малък град.
 
Цената за 24 часа по-късна доставка със 7,8% по-ниска
Сделките за електроенергия на едро ден за ден се оказали през юли с 12% по-евтини, отколкото през юни. През миналия месец средната цена на мегаватчас в сегмента „Пазар в рамките на деня” е била 78,81 лв./МВтч. Със 7,8% е била по-ниска цената на енергийната борса за сделки с 24 часа по-късна доставка, показват последните данни на публикувани на сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), цитирани от БТА. Данните сочат още, че през юли средната цена на базов товар електроенергия се е търгувал за 64,98 лв./МВтч, докато през юни цената в този компонент е била 70,51 лв. Това означава, че през юли средната цена на базов товар електроенергия на борсата се е продавала с 5,53 лв. по-ниска от юни.
 
Същинската тема в настоящата търговска война е дали глобализираната пазарна икономика е съвместима с китайската икономика, която е на 30 до 40% контролирана от държавата. Този ключов въпрос не беше решен, когато Китай се присъедини към Световната търговска организация, защото по това време Пекин нямаше сегашното си икономическо значение.
.
Собственик на два хотела чупи рекорди с 23 данъчни акта
Само за няколко часа данъчните инспектори, които извършват проверки по Южното Черноморие, установиха редица нарушения на данъчното и осигурителното законодателство при два хотела, които са собственост на един и същи човек. Инспекторите ще наложат общо 23 акта за установяване на административни нарушения, а двата обекта ще бъдат запечатани. За неиздаване на касова бележка предстои да бъде затворен и хотел в Бургас. Поради укриване на обороти, същата мярка ще бъде наложена и на две от най-големите дискотеки в областния център. Те са били проверени на принципа на тайния клиент, като при контролните покупки инспекторите не са получили касови бележки.
.
И след 5 г. бизнесът у нас ще има нужда от висококвалифицирани кадри
И след 5 години работодателите в България ще имат нужда от висококвалифицирани кадри. Това сочат резултатите от първото проучване на потребностите от кадри, реализирано от Агенцията по заетостта през февруари тази година. В него са се включили на доброволен принцип 5012 различни по вид, икономическа дейност и големина фирми и организации от публичния, частния и неправителствения сектор.
.
Инж. Таньо Стойчев: Трудно се привличат млади инженери с 800 лева заплата
Дисциплината е основният проблем в образователната ни система, казва директорът на ПГТЕ „Хенри Форд” инж. Таньо Стойчев. Според него е крайно време родителите да разберат едно нещо, че българската икономика сега няма нищо общо с тази от преди 20-30 години. Всички фирми имат материална база, която отговаря на европейските регламенти, работи се с най-съвременна техника.
.
Парите вече не купуват всичко
Мусаки Харада иска да напусне работата си като рецепционистка в компания за управление на ресторанти в Токио и да се премести в маркетинга на производител на дрехи. 24-годишната жена обаче казва, че не иска просто по-голяма заплата. Следващият й работодател трябва да подобри качеството й на живот. „Ако ме попитате дали искам повече пари или по-гъвкаво работно време, ще избера по-гъвкавото работно време,” казва тя. „Искам скоро да се омъжа и да имам семейство. Искам да съм сигурна, че ще имам време да се грижа за децата си”, допълва тя.
.
Италия продава дела си в най-старата банка в света
Италия планира да продаде мажоритарния си пакет акции в най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena. Това заяви икономическият министър Джовани Триа, сигнализирайки за възможни разногласия между управляващата коалиция в Рим. Държавата притежава 68% от оснонанатапрез 1472 г. финансова институция, след като є предостави финансова помощ през 2016 г. в рамките на 5-годишна спасителна програма, договорена съвместно с Европейската комисия, която включва ангажимента Рим да продаде целия си дял в рамките на срок, който обаче не се разкрива.
.
И Munich Re се отказа от въглищата
Най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re съобщи, че планира да прекрати инвестициите си във въглищни компании, както и да спре да застрахова нови топлоелектрически централи на въглища на фона на натиск от природозащитни групи, предаде БТА. В сектора на индивидуалния риск, където можем точно да видим рисковете, в бъдеще - по принцип, няма повече да застраховаме нови въглищни централи или мини в промишлено развитите страни, пише главният изпълнителен директор на Munich Re Йоахим Венинг в коментарен материал за германския всекидневник FAZ.
.
.
Бизнесбрифинг Над 5 пъти паднали измамите със субсидии за застъпени ниви

 

Значително са намалели случаите на умишлено заявените за субсидии застъпени земеделски площи, като спрямо 2014 г., когато са били 50 хил. сега те са паднали на по-малко от 10 хиляди. Това каза по БНР Янислав Янчев, началник отдел „Директни плащания” в Държавен фонд „Земеделие”. Според него това се дължи на новите средства за очертаване на площите, които използват собствениците на парцелите и санкциите. „Кандидатите за европейски субсидии все повече използват нови средства за очертаване, включително и чрез GPS технологии и по този начин подобряват точността на дигитализиране на земеделските си парцели в интегрираната система за администриране и контрол. Със сигурност санкциите имат възпиращ ефект”, смята Янчев
Проучват трасето за тунел под Петрохан

Агенция „Пътна инфраструктура” обяви обществената поръчка за изработване на прединвестиционно проучване за трасе по направлението Монтана - София, с тунел под Петрохан, съобщиха от ведомството. Целта е бъдещият изпълнител да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване под Петрохан. Въз основа на извършеното проучване трябва бъде определен пътният габарит на направлението. Ще бъдат проучени необходимите капиталовложения за реализацията на проекта , както и разходите за поддържане и годишна издръжка на пътя и пътните съоръжения след тяхното реализиране.

БВП нараства с 3.4 на сто през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.4 на сто спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.8 на сто спрямо първото тримесечие на 2018 г. според сезонни данни на Националния статистически институт. Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2018 г. БВП в номинално изражение достига 26 047 млн. лева. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2018 г. е 22 445 млн. лeвa. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (79 на сто), което в стойностно изражение възлиза на 20 586 млн. лева. През второто тримесечие на 2018 г. бруто капиталообразуването е 6 009 млн. лв. и заема 23.1 на сто относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно. През второто тримесечие на 2018 г. спрямо първото тримесечие на същата година брутната добавена стойност нараства с 0.6 на сто.

Безработицата е спаднала до 5,5% в средата на годината

Безработицата в България продължава тенденцията на спад. През второто тримесечие на 2018 година показателят достига 5,5%, като на годишна база намалява с 0,8 процентни пункта. При мъжете намалението е от 6,9 на 6,1%, а при жените - от 5,7 на 4,7%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за работната сила. През първото тримесечие на 2018 година безработицата се понижи до 5,7% по данни на националната статистика.

ЕБВР влага 100 млн. евро в новите облигации на БЕХ

 

Европейската банка за възстановяване и развитие ще инвестира 100 млн. евро в новите седемгодишни облигации, които Българският енергиен холдинг (БЕХ) успя да емитира успешно в края на предходния месец, става ясно от съобщение в сайта на ЕБВР.  БЕХ увеличи своята трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса, от 400 милиона на 550 милиона евро при годишен лихвен процент в размер на 3,5% и падеж от 7 години, след като в края на юни компанията съобщи за пласирането на третата емисия облигации на борсата в Дъблин. С набраните средства ще бъде изплатена емисията, изтеглена през 2013 година, с която БЕХ плати задължения около АЕЦ „Белене", чиито падеж е през ноември 2018 година, както и за „общи корпоративни цели". Участието на ЕБВР ще помогне на холдинга да продължава да оказва подкрепа на ключови реформи в енергийния сектор, както и за преструктурирането на финансовия баланс на холдинга и за подобряване на дългосрочната финансова устойчивост на енергийния сектор в България, се казва още в съобщението.