Бизнесът вещае апокалипсис, натиска да се отложи подмяната
Управляващите обмислят искането на бизнеса да бъде удължен срокът за изпълнение на новите изисквания за касовите апарати. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Промяната ще важи за фирмите, регистрирани по ДДС, които трябва да сменят устройствата и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време. За удължаване на срока се заговори още миналата седмица, когато се проведе заседание на Консултативния съвет (КС) към НАП. Според наредбата на приходната агенция това трябва да се случи до края на март, но от Българската стопанска камара поискаха отсрочка.
 
Органите ще ги дебнат на междинни спирки и крайни гари
Близо 3000 нелегални бусове превозват пътници из страната всеки ден, а към чужбина веднъж седмично. Незаконните превози се извършват по всички линии, където има пътници, но най-често са от близките до столицата населени места, както и големите регионални центрове. Според транспортния бранш една трета от всички нелегални бусове возят всяка седмица пътници извън България. Сметките им посочват, че на година броят на превозените достига над 300 000 души. В чужбина пътуват бусове 7+1 всяка седмица в посока на запад, което означава около 7000 пътници без билет, а на месец около 30 000. Сивият сектор увеличава все повече бизнеса си в чужбина, твърди превозвачът Васил Пиронков.
 
Всички основни финансови показатели на А1 бележат ръст през 2018 година според обявените финансови резултати на A1 Telekom Austria Group. Тенденцията за ръст на приходите на компанията продължава вече трета поредна година. През 2018 година те са се повишили с 3.5% до 446,2 млн. евро. Повишението на EBITDA е с 6.1% до 138,0 млн. евро, като средният приход от абонат (ARPU) бележи ръст от 3.1% до 5,6 евро. Тези финансови данни включват еднократния приход от правно споразумение на телекома за 5,8 млн. евро през третата четвърт на 2017 година, като без него реалният ръст на приходите би бил 4.9%, а увеличението в EBITDA - 11%.
.
Ако не обичаш България, не обичаш и себе си
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип. Ако не обичаш България, не обичаш и себе си, казва във видеото шампионът. Клипът бе представен премиерно на конференция на Министерството на туризма, на която 2019 г. бе обявена за година на вътрешния туризъм. Във видеото Кубрат Пулев разказва за красотите и героичната история на страната ни, за великите победи на българските спортисти и защо не би излязъл на ринга под друг флаг, освен родния.
.
10% от храната се поръчва през нета
Около една десета от покупките на храна за в къщи или за доставка на работното място се правят директно през нета. Това показват данните на Българската асоциация за електронна търговия (БАЕТ). Според Петър Ванчев от асоциацията в България делът е малък и подобни поръчки се правят основно от работещите в офисите. „За последните 5-10 години изместването от поръчка по телефона към онлайн е почти пълно.
.
Бум на ново строителство ще натисне цените надолу
- Г-н Ганев, каква беше 2018 г. за пазара на недвижими имоти? - 2018 г. бе една динамична година, въпреки че според данните от Агенцията по вписванията имаме спад и това е най-слабата година от 2010-а насам като брой сделки с имоти. - А имахме усещането за ръст... - Най-високата цифра като обем сделки е 2015 г. - 230 000 сделки. Оттам нататък сделките спадат на 228 000, 214 000 и т.н. до 2018 г., когато сделките са 212 000 броя. Това никак не е малко, но сме длъжни да отчетем този спад.
.
Контраатаката на държавните чиновници
Настанаха смутни времена за китайските предприятия. В момент, когато икономическият растеж на азиатския гигант се забавя, стотици компании, търгувани на борсата, понижиха неотдавна прогнозите си за 2018 година. Окончателната присъда ще бъде произнесена през март, когато те ще публикуват резултатите си, но, според „предупрежденията за печалбата”, преброени от агенция Блумбърг, нито един сектор не остава пощаден от лошите новини - от производителите на месо през въздушния транспорт и финансовите компании до химическата промишленост.
.
Париж удря Airbnb с рекордна глоба
Компанията за отдаване под наем на частни жилища Airbnb може да бъде глобена с до 12,5 милиона евро за незаконно предлагане на жилища в Париж, съобщи кметът на френската столица Ан Идалго, цитирана от ДПА и Франс прес. Незаконното туристическо настаняване води до повишаване на наемите и причинява неприятности на жителите: Достатъчно! Реших да потърся отговорност от тези сайтове, написа в Туитър Ан Идалго. Airbnb е застрашен от глоба с до 12,5 милиона евро, допълва тя.
.
Безусловният базов доход прави финландците мързеливи
Финландското правителство обяви първите резултати от двегодишния проект за изпробване на идеята за безусловен базов доход, предаде Ройтерс. Изследователите отбелязват, че безусловният базов доход не е успял да накара безработните да работят повече и да печелят повече, каквито бяха надеждите. Проектът, приключил преди месец, обхващаше 2000 безработни финландци, които станаха първите европейци, получили гарантиран основен доход - месечна заплата от държавата на стойност 560 евро за две години без значение дали те са си намерили работа или си седят на дивана вкъщи.
.
.
Бизнесбрифинг Кредитите от 100 до 250 бона с 20% нагоре

Броят на кредитите се увеличава с 12,3% на годишна база, като достига 2,918 милиона при 10,8% годишно повишение в края на септември. В края на декември в сравнение с края на третото тримесечие на миналата година броят им нараства с 0,1%, а размерът им - с 1,9%. Най-голям е ръстът на броя на кредитите, които гражданите са вземали в диапазона от 100 хил. до 250 хил. лева, като на годишна база те са с 20% повече, сочат данните на БНБ. В края на миналата година изтеглените заеми от банките възлизат на 54,739 млрд. лева, като размерът им се повишава със 7,7% на годишна основа в сравнение с 6,2% годишно увеличение към края на септември 2018 година, показва статистиката на Българската народна банка.

Промишленото производство отчете спад през декември

По предварителни данни на НСИ през декември 2018 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 2.3 на сто в сравнение с ноември 2018 г., съобщава националната статистика. На годишна база, календарно изгладеният индекс на промишленото производство е със спад от 3.8%. На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 4.4 на сто и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.6%, а в добивната промишленост производството се запазва на равнището от декември 2017 г.
 

Следим в реално време спазва ли влакът разписанието

Компанията „БДЖ-Пътнически превози” въвежда подобрения в информационното обслужване на своите клиенти за движението на влаковете в страната. За целта е разработена нова функция в официалната страница на БДЖ, чрез която се предоставя информация в реално време за движението на влаковете в страната. Услугата е достъпна чрез активния бутон LIVE електроно табло, който се намира в началната страница на сайта на дружеството. При въвеждане на конкретна гара всеки потребител може да проследи има ли закъснение на интересуващия го влак, с колко минути и кога се очаква да пристигне или замине от съответната гара.

Повечето безработни младежи нямат специалност и професия

Близо 29 хиляди са безработни младежи до 29-годишна възраст с регистрация в бюрата по труда у нас през януари. 16 хиляди от тях нямат специалност и професия, а над 6 хиляди са с начално или по-ниско образование. 5 300 от младите безработни са с работническа професия, а 7 300 са специалистите, висшистите са 4 600. Областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и Благоевград са първенците по регистрираните млади без специалност или професия, предава БНР.
 

Фирмите плащат дълговете си все по-бързо

В България се наблюдава ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията между фирмите, като за 2018 г. срокът е сведен до 28 дни при 38 дни през 2017 г. За сравнение, средноевропейското време за разплащане за 2018 г. е 34 дни. Страната обаче не се представя добре по отношение на отписаните приходи. Това съобщава Българската търговско-промишлена палата, която цитира последния доклад на Intrum (European Payment Report 2018) за разплащанията от и към бизнеса. Проучването обхваща 29 страни, представени от 9607 компании. В него са отразени данни за 2017 и 2018 г.