100 платна на Светлин Русев, подредени в изложба в негова памет
Над 100 картини на академик Светлин Русев, някои от които непоказвани, са представени в изложбата „Пътят”, посветена на творчеството на едно от най емблематичните имена в българското изкуство. Тя се организира от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове предоставят творби от личните си колекции. Маестрото, както Светлин Русев бе извоювал правото да бъде наричан, твори в противоречивия отрязък от време – втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век.
 
Доразвивайки теорията на Аристотел, той обосновава съдържанието на понятието res publica
Той е един невероятен мъдрец, чиито мисли често цитираме, без да имаме представа кой ги е произнесъл. Това, едно на ръка. И, второ, не е много сигурно, че ги осъзнаваме. Какъв обаче е приносът на мъдреца Цицерон за разбирането на понятието държава и за нейното най-добро организиране и управление?
 
Примамливо далечно в последния поглед, който хвърляш към него
Тук е студено и красиво. Имам чувството, че преди стотици години всичко е било същото. Че същите хора са живели в този спрян като в кадър град, който наричат Виена. Тук всичко е толкова старо, че както и да нарека предметите, няма да сбъркам. Те още преди векове са имали десетки имена и са ги запазили. Малките улички в центъра винаги ме извеждат до някоя църква.
.
Столица Литература '2019
Международната платформа СтолицаЛитература реализира единадесето издание със специален фокус върху съвременна имигрантска литература. Събитията стартираха на 12 юни, за да продължат между 17-19 юни.
.
Шпиони, шифри и партизани
Написана от изтъкнат съвременен историк, „Тайната война“ на Макс Хейстингс (издателство „Изток-Запад“) проследява един от най-важните, но недостатъчно проучени аспекти на Втората световна война – разузнаването. Тя разкрива как успехите и провалите в шпионажа на САЩ, Великобритания, СССР, Германия и Япония са повлияли върху хода на войната и крайния ? резултат.
.