Фотографията е платното, на което той рисува с вярата, че първо трябва да си добър художник
Петдесет подбрани емблематични творби на един от създателите на съвременната иконография Арнолд Нюман ще бъдат подредени в Софийска градска художествена галерия между 6 ноември и 9 декември. Експозицията пристига като част от десетото издание на платформата „Майстори на фотографията” и с благословията на фондация „Арнолд и Аугъста Нюман” и галерия „Хауърд Грийнбърг”, чиито собственик посети страната ни в края на март тази година.
 
Съвместна изложба “Сетивни отражения” подредиха в художествената галерия “Проф. Веселин Стайков” в Пещера пазарджишката художничка Маргарита Иванова и скулпторът Спас Киричев заедно с техния приятел от Пловдив Румен Андреев. Те са подредили общо 91 творби. Всеки един от тях показва най-новите си произведения, създадени през последните година-две, отразяващи личните им сетивни отражения, мисли и чувства. Маргарита Иванова представя 41 керамични картини с тематика, отразяваща тракийската и древногръцка митология, прабългарската история и съвремието. Използвани са различни техники в керамиката - подглазурна и надглазурна технология и древнояпонската - раку.
 
Датският учен, преводач и преподавател Кай Долеруп ще изнесе няколко публични лекции в България
Тези, които вече са подредили в библиотеката си първия том „Събрани приказки и разкази” на Ханс Кристиан Андерсен, непременно ще искат да вземат и втория том от издателство „Ентусиаст”. Освен оригиналния превод на приказките от датски език на Петър Милков Петров, книгата съдържа и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, създал рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки.
.
Разклонена наука
От древни времена философите си блъскат главите над проблема - какво е мястото на съзнанието в еволюцията на живота и какво отношение има степента на умственото развитие към въпросите на етиката и морала. „В този кратичък сборник Ервин Шрьодингер е изложил, ясно и сбито, голяма част от великите концептуални въпроси, пред които се изправя ученият, реши ли да разбули тайнствата на живота. Сборник, който трябва да бъде задължително четиво за всеки студент”, казва Пол Дейвис за книгата „Какво е животът?(Физическият аспект на живата клетка)” на Ервин Шрьодингер, откъс от която публикуваме със съдействието на издателство „Бард”.
.