Политиците да спрат да използват човешките трагедии за трупане на партийни дивиденти, защото в тази битка няма наши и ваши
За рекорд по пътни произшествия с участието на крави на едно и също място информираха по една телевизия. Бихме си помислили, че и “чипът” на кравите нещо е сбъркан. Не е смешно. Не кравите, а безстопанственост е причината. Утехата обаче, че вината не е във водачите или строителите на пътя, не успокояваща. Напротив този парадоксален на пръв поглед случай подсказва, че ироничното сравнение на царя със сбъркания чип продължава да е главната причина за нещастията по пътищата ни. Например данните за пътните произшествия през 2017 г., публикувани от Националния статистически институт недвусмислено показват, че 95% от катастрофите са резултат на неправилни действия на водачите.
 
Каквото и да си говорим, плащането на данъците е една от предпоставките за просперитет на обществото
Всички, които сме били ученици по времето на соца, помним как ни се втълпяваше, че Андрешко е положителен герой и чрез него Елин Пелин едва ли не ни представя един от борците срещу буржоазната държава. Причината - оставил съдията в блатото и така спасил свои съселянин от конфискация на житото за прехраната му. Естествено преди 1990 г. не се споменаваше как и комунистическата власт се издържа от данъци и при това срещу събирането им никой не смееше и дума да обели по понятни причини.
 
На дъното на външния клозет няма как да падат звезди
Тъкмо си помисли човек, че няма накъде по-надолу, и ето ти изненада. Появява се поредният телевизионен формат и откриваш, че една група хора са изключително способни и талантливи в риенето на дъното. VIP кочинка, в която разни измислени герои се въргалят, хапват демонстративно филе от ципура или сьомга на тиган, редят черешки на тортата, състезават се във ферми, пеят и танцуват, пият шампанско и си въобразяват, че тъпизмите и инфантилните им ролички са безкрайно провокативни и интересни. Риалити формати, ама друг път. Всичко тече по сценарий, няма никакви непредвидени ситуации. И дори когато някакви абсолютни недоразумения, които се прехвърлят на циганско колело от едно предаване в друго в съответната телевизия, биват представяни като звездни личности, не е изключено нивото да падне още по-надолу.
.
Чалга, реклама и още нещо
Един видеоклип взриви интернет пространството през последния месец. Попфолк певецът Азис пусна песен и клип с участието на голямата Цветана Манева. Шумотевицата стана толкова оглушителна, че реших и аз да видя за какво става дума. Всъщност, още преди да пусна търсачката, знаех, че Азис е спечелил. Независимо от продукта и целите, скандалът бе осигурил поне милион гледания на клипа. Направил е удар, подобно на „случайно” разпространено сексвидео на прохождаща певачка, която съвсем „без да иска” се е явила на участие без бельо.
.
Арестуват Гаврил Кръстевич по пижама
Около 3 часа през нощта пред конака в Пловдив пристигат запасняците на Чардафон, на който се падна честта да арестува генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, наричан иронично от Захарий Стоянов в неговите памфлети Треперко паша. Това пише хронистът Симеон Радев в труда си „Строители на съвременна България”. Според него на майор Данаил Николаев се пада отговорността да се запази живота на Кръстевич. Разтреперан, възрастният вече генерал-губернатор слиза по пижама и халат на окупирания вече двор на конака под възгласите на множеството: „Долу!” и „Да живее княз Александър!”, „Да живее Съединението!” После го настаняват в специално приготвен за него файтон.
.
Комуналка или студио?
Българският студент, колкото и бройката му да намалява с всяка изминала година, е принуден да живее в условията на съветски човек от 50-те години на миналия век. Към момента само за Софийския университет свободните бройки са 850. Ако родителите му са бедни или единият от тях е починал, ако няма баба и дядо рентиери и реститути, ще трябва да се свира в студентско общежитие. По-точно в панелна стаичка за трима, като в това число не влизат хлебарките, течовете в баньо-тоалетната и да преминава по няколко пъти на ден покрай будката с всякога вкиснатата портиерка.
.
Шараните се ловят през лятото
Морето завря от паламуд и чернокоп, а кръчмите надуха цените. В края на лятото заведенията по родните курорти примамват окъснелите туристи с пресен улов. „Столичани изядоха замразения паламуд и чернокопа, който им предлагахме като пресни, защото не подозираха, че цяло лято тези риби няма как да излязат“, шегуват се ресторантьори край пристанището на Созопол и даляните. На морето паламудът се лови наесен, а шараните - през лятото. Хиляди туристи налапват въдицата, че замразената риба, която им пробутват в кръчмата като прясна, е току-що извадена от морето.
.
Светът е заплашен от гигантска несигурност
Целта на всички отделни атентати, които започват с големия взрив, с експлозията, с използването на компоненти от оръжия за масово поразяване и свършват с елементарното на пръв поглед внасяне на несигурност. Фактът, че всеки отделен гражданин на една страна като Германия или която и да е друга, може да стане жертва на атака с нож или без викане „Аллах Акбар”, говори за това, че светът е заплашен от гигантска несигурност. Точно това е средата, в която става възможно осъществяването на съюза на дълбоката държава с международната организирана престъпност.
.