За какво ги ядохме преференциалните жаби?
Темата за недействителните гласове, подадени на избори и референдуми, е важна както за България, така и за демократичните държави по света. Нещо повече, големият брой такива гласове дава основание както за съмнение в изборните резултати, така и за тяхното оспорване от страна на изгубилите изборите партии, коалиции и кандидати. Затова е важно да знаем каква е истината по този много съществен за демокрацията и за нейните основни механизми въпрос.
 
Черният петък е чужд на българската култура, ние му викаме просто „разпродажба“
От няколко години т.нар. „черен петък“ се превръща във феномен и у нас. Това е един от „подаръците на демокрацията“, които дойдоха в България с американските филми и култура – Хелоуин, Свети Валентин, пуйка за Коледа и, разбира се, черния петък.
 
Празните кутии под елхата са като празните обещания – отложени и неизпълнени
Наближават най-топлите и уютни празници – Бъдни вечер, Коледа, Нова година. В края на годината дните от календара буквално хвърчат. За да се стигне до неизбежния маратон в предпоследната – 51-ва седмица, когато хората се втурват на юруш да купуват подаръци.
.
БГ печалба
Всеизвестен факт е, че разбиранията за търговия и печалба в България са изкривени като сварен макарон. И правилото важи за почти всяка обществена услуга, без значение дали я предлага частник или държавата и дали заплащаш за нея кеш, чрез осигуровки, данъци и т.н. Традицията у нас повелява ден година да храни, а законът за БГ печалбарството е суров и се спазва безотказно.
.
Тротоари, тротинетки...
Аварирал трамвай се покатери на тротоара, влак прегази мъж край Благоевград, друг повлече автомобил край Асеновград. И на тоя фон вестниците са тръгнали да се занимават, моля ви се, с тротинетките. Щели да ги свалят от тротоара, осведомява читателите си „24 часа“. „Забранени по тротоара“, гърми от първа страница по същата тема и „Труд“.
.
Оставяме светините ни да се рушат
Една от светините на българското освободително движение – къщата, в която е била печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, от години тъне в разруха.
.
Скучни избори
"За президента няма значение дали там ще има трима-четирима самозабравили се опозиционери. Нали не те ще определят политиката на парламента, още по-малко на страната", заяви беларуският президент Лукашенко, след като гласува на изборите за долната камара на беларуския парламент.
.
Хонконг: Град на ръба
Пекин и правителството на Хонконг не само не желаят да направят стъпка назад, те продължават да ескалират кризата.
.
Още новини