Как функционират и какво може да се случи
Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция на Европейския съюз.
 
Шишмаков и Мойсеев командвали заговора от Белград. Паспортите им с номера, близки до тези на отровителите на Скрипал
Паспортите на двамата руснаци, които бяха осъдени задочно като организатори на опита за държавен преврат в Черна гора през 2016 г., са били от серия, “запазена“ за служители на руското военно разузнаване (ГРУ). Това показва разследване на британския разследващ сайт „Белингкет“ и руското издание „Инсайдър“. Специалната серия паспорти също така свързва тарторите на заговора в Черна гора с тримата агенти на ГРУ, замесени в използването на нервно-паралитичната отрова новичок в английския град Солсбъри срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал.
 
Запалват къщата и избиват семейството на предателя Тодор Чифтеов
Войводата Апостол Петков Терзиев, известен още като Постол войвода или Ениджевардарското слънце е от знаковите личности на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Известен като македонския Робин Худ, той е роден на 6 май (стар стил) 1869 г. в голямото село Боймица (дн. Аксиуполи, Гърция), Гевгелийско, дало името си на целия район между планината Паяк, Вардар и Ениджевардарското езеро - Боймия. Произхожда от стария хайдушки род Терзиеви.
.
Събитията вдъхновяват книги, песни и филми
Паметните събития, в които деен участник е Апостол (Постол) войвода, вдъхновяват множество книги, песни и филми.
.
Неизбежната самоизмама
Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане у дома ни, от две или повече лица, от въоръжено лице, или когато нападението е извършено нощем. Това са част от промените в Наказателния кодекс, която депутатите гласуваха на първо четене миналата седмица.
.
Частната армия на Готвача на Путин също с документи от разведката
Пътуванията на участника в отравянето на Скрипал Денис Сергеев го свързват не само с превратаджиите от Черна гора, но и с частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ на олигарха Евгений Пригожин, когото наричат Готвача на Путин заради близостта му с руския президент.
.
Нов регламент на ЕС блокира традиционна кампания на ЦИК
Новият регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR) блокира традиционната кампания на ЦИК с изпращането на писма до 18-годишните тийнейджъри, чиято възраст вече позволява да упражнят правото си на вот.
.
Подай и другата буза!
Писна ми от грантаджийските напеви в защита на бандити! Писна ми от морализатори! Писна ми от хора, които оправдават финансирането си с призиви битите и е*аните да гледат философски на нещата! Писна ми от дебилските доводи, с които се оправдава кражбата, защото... това е просто някаква вещ.
.
Цацаров поиска информация за офшорки на лица от властта
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска цялата налична информация, в това число и от финансовото разузнаване, относно недекларираните по съответния ред банкови сметки в чужбина, имоти, участие в офшорки и инвестиции на всички лица, заемащи публични длъжности, както и на подставени или свързани с тях лица, съобщиха от държавното обвинение.
.
Наказание за скандален следовател
На заседанието на прокурорската колегия на ВСС беше гласувано наказание за скандалния столичен следовател Бойко Атанасов. Магистратите от ВСС решиха заплатата му да бъде намалена с 15% заради неизпълнение на служебни задължения.
.
Политическо джебчийство
От СДС обвиниха в кражба един от кандидатите за ЕП от общата листа на „Демократична България“ - Стефан Тафров. Партията се закани да сезира ЦИК за кражбата на символите и името на СДС и за неправомерното им използване. Според старата десница Тафров използвал в предизборни клипове символиката на СДС, без да е кандидат на тази партия.
.
Стратегия
Националната стратегия за детето продължава да буни духовете и да инспирира какви ли не слухове. Основното притеснение на родителите е, че заради неясните формулировки всеки може да отнема деца от родителите им.
.
Фейлетони и карикатури на журналисти
Колко прави нула плюс нула? Понеделнишкият коментар на вестник „Дума“ е категоричен – даже двойкаджиите по математика знаят верния отговор. А от това съответно произтича въпрос – защо тогава са им писали двойка, след като демонстрират такива познания?
.
.
Секретарят на Съвета за сигурност на Русия ходил да се извинява

След като Черна гора заяви за задържането на престъпната група, готвила преврата, информацията бе потвърдена и от тогавашния премиер и сегашен президент на Сърбия Александър Вучич, според когото задържаните са координирали действията си с чужденци.
След това според в. „Комерсант“ в Белград е пристигнал секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. По време на това посещение на Патрушев в сръбската столица е било съобщено, че Сърбия е депортирала няколко руснаци във връзка с подготовка на акцията в Черна гора. Според източници на „Комерсант“ Патрушев е бил в Белград, за да урегулира този конфликт.
По-късно британският в. „Гардиън“ пък съобщи, че Патрушев най-вероятно е поднесъл извинения на Сърбия за “недопустимата операция, която не е била санкционирана от Кремъл”.
В пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия за заявили, че Патрушев не се е извинявал пред никого, защото нямало за какво, пише Би Би Си.
Само три дни след посещението на Патрушев в Сърбия, на 29 октомври, сръбската полиция откри в гората, в непосредствена близост до дома на семейство Вучич в белградския квартал Яийнци ръчен гранатомет, 4 ръчни гранати, 100 патрони за Калашников и още 20 патрона от различен калибър, пише The Insider. Арсеналът е открит в кола, скрита на 20 метра от пътя към дома на бащата на сръбския премиер, когото той често посещава, а засадата е била на място, където колата на премиера намалява скоростта до 10 км/ч.
По-късно разследващите откриват още една кола, но този път в гараж в Нови Белград. В нея са открити автомати Heckler & Koch, амуниции, 200 г тротил, детонатор, прикрепен към мобилен телефон и пистолет.
Службите за сигурност скриха премиера на сигурно място. След предотвратяването на покушението срещу Вучич министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в съобщението си за пресата заяви, че вероятно то е организирано от сили извън страната, които не са доволни от суверенния избор на сърбите „История доказа, че тези сили винаги могат да намерят някого в Сърбия да им свърши мръсната работа“.
По-късно на пресконференция Вучич отново потвърди версията за чуждестранната следа и отбеляза, че сръбските правоохранители неведнъж са получавали данни за възможни покушения, организирани от чужбина, въпреки че преди те не са намирали потвърждение.
И Сърбия, и Черна гора отначало не отправиха обвинения срещу руските власти, защото допускаха, че престъпната група може би не действала от името на държавата, но тогава се появи информация, която не бе особено приятна за Москва. Единият от двамата руснаци, които Черна гора обяви за издирване чрез Интерпол, известен на следствието като Едуард Широков, е пресякъл границата с друг, официално издаден руски паспорт, но с друга фамилия (Шишмаков), при това съвсем доскоро Шишмаков е работил като военно аташе в руското посолство във Варшава. Всички събрани доказателства свидетелстват за това, че той е щатен сътрудник на ГРУ, макар че Русия отрече този факт и отказа да го предаде на Черна гора.
Според бивш лидер на една друга балканска страна, запознат със ситуацията (той се съгласи да разговаря с авторите на това разследване, но пожела анонимност), премиер-министрите и на Черна гора, и на Сърбия получили уверенията на Патрушев, че замесените в тази история лица нямат никакво отношение към Русия, затова сведенията, че поне един от тях е свързан с ГРУ, дошли като гръм от ясно небе.

Обрат в позицията на основния свидетел

От АФП коментираха, че има няколко неясни момента в обвинението. Според разследващите десетки сандъци с автомати и муниции са били хвърлени в езеро на съседна страна. Тя обаче не е била уточнена, нито е било посочено кога се е случило. Доставчикът - сърбин, който издал заговорниците, ги бил унищожил по този начин по искане на черногорското правосъдие.
Прокуратурата се сблъска също с обрати в поведението на основния свидетел по обвинението - Александър Синджелич, който първоначално бе арестуван, но бързо бе освободен.
Синджелич, който е издирван от хърватското правосъдие по отделен случай за убийство, бе приел да сътрудничи на прокуратурата и да свидетелства по обвинението.
Но през март той обясни пред сръбската телевизия "Хепи", че не е имало "план за насилие в Подгорица", а "единствено демонстрация" на противници на НАТО.
Съдът отказа да го изслуша отново, обяснявайки, че обратът в позицията му е бил изразен извън всякаква юридическа рамка.

Телефоните за неосъществения метеж купени в България

Владимир Попов
Историята беше забелязана от световните медии на 24 октомври, когато Сърбия арестува трима руски граждани, у които, по данни на сръбската полиция, са били открити фалшиви полицейски униформи, 122 000 евро кеш и оборудване за зашифроване на телекомуникационна връзка. The Insider, позовавайки се на източници в българските гранични служби, твърди, че Владимир Попов е бил в България на 10 октомври 2016 година, няколко дни преди планирания преврат в Черна гора. А в черногорската преса с позоваване на източници от полицията, се твърди, че телефоните с шифрована връзка, ползвани от заговорниците са купени именно в България.