Попът, кметът и даскалът в битка с ало-мафията
Църквата обявява война на ало-мафията. След като бъде получена благословията на патриарха, до всички енорийски свещеници и манастири ще бъде спусната заповед, в която се препоръчва на поповете, особено в малките населени места, да предупреждават възрастните хора за схемите на телефонните измамници. Баба хвърли 5 бона през терасата, дядо метна пакет с 30 000 лв. през балкона, пенсионерка се прости със 100 000 лв. Такива новини ни засипват по сто пъти на ден. Колкото и МВР да тръби за схемата на наглите бандити, наивните старци продължават да хвърлят спестяванията си на вятъра. То не беше за д-р Иванов, агент Петров, че вече и майор Деянов е в схемата.
 
Едно е ясно - италианец ще бъде начело на Европарламента
След седмица ще се избира наследникът на Мартин Шулц, а надпреварата за шефското място в Европейския парламент (ЕП) придоби черти на кална борба. Лидерът на християндемократите оповести някаква уж тайна договорка, постигната със социалдемократите и либералите още през 2014 година, според която наследникът на Мартин Шулц би трябвало да е от консервативния лагер. Всъщност това не е никаква тайна. Всички в Брюксел знаят, че християндемократите отдавна настояват да издигнат консерватор за шеф на Европарламента, коментира „Дойче веле”. През 2014 година шефовете на отделните фракции не само са постигнали такава договорка, но са я скрепили и с подписите си, създавайки по този начин нещо като неофициална голяма коалиция.
 
Агент Сашо на ДС се курдиса за глас на новата партия на Агнешките главички. Бившият посланик в Москва Илиян Василев, които е с дебело досие и тъмно агентурно минало, се захвана да брани със зъби и нокти от прокуратурата неуспелия кандидат за президент Трайчо Трайков. Ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма е обвинен в умишлена безстопанственост. Щетата, която е нанесъл с действията си, е в размер на 20 829 200 лева, става ясно от съобщението на държавното обвинение. Както „Телеграф” вече писа, през 2011 г. Трайков е продал остатъчния пакет акции от „EVN България Електроразпределение” АД на занижени цени.
.
За планината и студента
Най-старият университет у нас промени начина си на прием, като въведе тест и есе, подобни на тези от матурите, и се приближи до кандидат-студентите. Вероятно по този начин ръководството ­ не без основание, смята да възвърне поизгубения си в последно време блясък и да привлече повече кандидати. Заедно с по-доброто финансово управление през последната година, което според отчета на ръководството вече дава резултати, това са само първоначалните стъпки на реформите, които са нужни на университета, споделят често в разговор преподавателите там.
.
Когато възпитаваш по скайп
Запитвали ли сте се какво е да чуваш и виждаш родителите си веднъж на ден и само по скайп? Когато майка ти и баща ти са на стотици или дори хиляди километри, за да изкарват прехраната на семейството, а ти си оставен под надзора на близки или роднини. А реално си сам. Няма на кого да кажеш, когато се скараш с приятел или когато те боли гърлото. Няма и кой да ти помогне за уроците в училище. В такова положение са над 200 000 деца у нас. Поне данните сочат това. Според някои - оставени на произвола на съдбата. Да, сигурно е така. Много от тях всъщност се скитат безцелно по улиците, почти не влизат в класните стаи и пропускат уроци.
.
Чистене между снежинките
Между снежинките минава чистенето на пътищата у нас от години. Още при първите капки се блокират магистралите в страната, заледени тротоари, хора, ринещи снега пред домовете си и почти непроходими улици са обичайна гледка всяка зима. На пръв поглед са необходими няколко прости условия за ефективно зимно почистване на шосетата. Първо, трябва да има пари за това. Второ, желателно е да има добра организация. Трето, да са ясни критериите, които трябва да покриват снегопочистващите фирми. Четвърто, да има санкции за тези, които не са спазили изискванията. Колкото е просто на думи, толкова е сложно да се приложи на практика.
.
Авторските права се приемат за бутикова тема в съда
От 1 януари 2017 г. Българското национално радио няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението на композитори, автори и издатели „Музикаутор”, или над 14 000 000 музикални произведения от цял свят. В рамките на пет години, в които действаше договорът ни с БНР, условията за медията останаха непроменени. Радиото заплащаше 1% от държавната си субсидия и 4,55% от приходите си от реклама. В този период частните радиа направиха няколко промени в тарифите си и ги доближиха до средноевропейските.
.
“Еразъм” - европейски успех и нови предизвикателства
Програмата “Еразъм”, дала възможност на над 5 милиона млади хора да учат чрез студентски обмен в чужбина, празнува своята 30-а годишнина. Програмата е доказателство за успех на ЕС, въпреки съмненията за бъдещето на съюза, появили се вота на британците за Брекзит. “Това е уникален опит”, спомня си Лила две години след като е преживяла това приключение. Пребиваването й в Дъблин е позволило на 24-годишната французойка, тогава студентка по търговия, а днес работеща в тази сфера, “да съзрее и израсне”, и да се запознае “с куп хора”. Програмата “Еразъм” (на латиница ERASMUS - акроним от European Region Action Scheme for the Mobility of University Students), която носи името на един от великите хуманисти на Ренесанса - холандеца Еразъм Ротердамски, стартира на 15 юни 1987 г.
.
Краят на света? В Бразилия той вече дойде
Краят на света вече дойде в Бразилия. Така поне казват хората. Конституционна поправка, приета от Сената миналия месец, е наричана от противниците й “края на света”. Защо? Защото последиците от поправката изглеждат катастрофални - и дълготрайни. Тя ще наложи 20-годишен таван върху федералните разходи, включително за образование и здравеопазване. Правителството оправда мярката с аргумента, че Бразилия е изправен пред остър бюджетен дефицит. Хората обаче не приемат това обяснение за чиста монета.
.
Г-жа Можеби - шест месеца на власт в сянката на Брекзит
Идването й на власт вдъхна надежди на страната, разединена от референдума за Брекзит; шест месеца по-късно върху Тереза Мей отвсякъде се сипят нападки заради очевидна нерешителност, с която ръководи излизането от ЕС. С отказа да разкрие стратегията си в преговорите за бъдещите връзки с ЕС тя породи подозрения, че всъщност няма такава. А с оттеглянето на ред обещания да подобри участта на най-онеправданите попари очакванията, че консерватизмът й ще бъде с по-социален уклон.
.
Исторически шанс за мир за разделения Кипър
Новата година започва с лъч на надежда на хоризонта за Кипър, островната държава, разделена от повече от 40 години. Надеждите са, че конфликтът на третия по големина Средиземноморски остров може да бъде решен и той да се обедини отново. В понеделник двете страни се срещнахаза разговори в Женева. Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш каза: “Преговорите предоставят историческа възможност за пробив”. Подобен оптимизъм е в контраст с дипломатическия опит от миналото. Безброй много кръгове преговори през последните почти 43 години не доведоха до нищо.
.
Куба заляга над английския
Колкото повече се отваря Куба към външния свят - включително към туристите от чужбина, толкова повече кубинци учат като чужд език не руски, както навремето, а английски. Английският вече е задължителна дисциплина в средните и висшите училища, но кубинците усърдно залягат и без принуда над езика за международно общуване. Джаз фестивалът в Хавана събира всяка година музиканти и зрители не само от Куба, но и от много други страни. Пред сцената са насядали на пластмасови столове наред с кубинците гости от САЩ, Европа и Китай. На сцената виждаме саксофонист от Дания и негови стари приятели от Куба.
.