Родните учени вече нямат за нищо научните звания и титли
Ркторът на Техническия университет във Варна бе уличен в плагиатство и използване на чужд научен труд при изготвянето на докторската си дисертация. Официално това бил първият подобен случай на доказано плагиатство. Официално - да, но не неофициално - не. Преди години бившият преподавател и по-късно ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов бе проверяван също за плагиатство след сигнал,
 
Бих искала да говорим за „слаби места”, а не за „вратички” в Закона за авторското право и сродните му права. Един от минусите е в моралната старост на регламента, който е създаван за касетки - един праисторически носител в ерата на дигиталните технологии. Освен от флашки и дискове отчисления за частно копиране.
 
Брюксел отчита, че политическата стабилност у нас подпомага бързите реформи
- Г-н Радев, само на пръв поглед ли изглежда, че докладът на Европейската комисия за България е положителен, или наистина отбелязваме прогрес? - Европейската комисия наистина представи един изключително позитивен доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.
.
Да отгледаш кадри
Българският бизнес често се оплаква, че няма работна ръка, квалифицираните кадри липсвали, а тези, които са на линия, не искали да работят за малко пари.
.
Един постен чипс, моля
На 15 ноември започна рождественският пост и, както винаги преди задължителните пости, постановени от Православната църква,
.
Малка дясна нощна музика
Група самодейци огласят публичното пространство. На избори не могат да хванат и половин процент подкрепа, но си въобразяват,
.
Една далечна гара
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени търга за доставката на 42 нови влака за 675 млн. лева. Така дълго чаканата модернизация на БДЖ се отлага за пореден път.
.
.
Епидемия от невежество  От едната страна са фактите, от другата - конспирациите

ПолиПантева

България е най-негативно настроена към имунизациите от всички страни в ЕС.

26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания. Ето от какво ни пазят ваксините. Ето срещу какво се обявяват стотици, дори хиляди българи, които отказват да имунизират децата си... Въпросът е защо? В търсене на отговор прекарах половин година във форуми и групи на антиваксъри. Исках да прочета всеки аргумент, да чуя всеки мотив и да разбера причините за това движение. Но не успях. Научих само колко безполезно е да спориш с хора, които са убедени, че зад ваксините стоят илюминати или други могъщи организации, които целят световен геноцид. Серумите са опасни, отровни, причиняват аутизъм. Това са част от митовете, които се разпространяват като грип и всяват паника у всеки родител. Наскоро дори четох, че имало връзка между имунизациите и джендърите. Не е смешно! Положението е сериозно! А битката между фактите и конспирациите - ожесточена.

За да съм напълно честна като майка, аз също съм имала притеснения, когато съм водила детето си за поредната имунизация. Плачът, подуването на мястото на убождането, повишената телесна температура. Това са неща, които биха разтревожили всеки родител. Ваксината срещу дифтерия например причинява подобни реакции при 20% от децата. Това заболяване обаче убива 1 на всеки 10 души дори при наличие на лечение. Сега извадете калкулаторите и сметнете сами кой риск е по-голям. Ако сте готови, нека продължим с фактите.

Годината е 1979 г. Световната здравна организация обявява окончателното унищожаване на вируса на вариолата. Сещате ли се как е постигнато това? Благодарение на ваксинацията.

За да вникнем в мащабите на този медицински триумф обаче, е добре да сме наясно и със статистиката. Средно в периода на 20 век едрата шарка причинява между 300 и 500 милиона (!) смъртни случая. Към днешна дата това е единствената зараза, която е напълно ликвидирана вследствие на имунизацията. Същото би могло да се случи с още две от най-опасните и смъртоносни заболявания. Едното е морбили, което през тази година осъществи пробив в Европа, заразявайки 41 000 души и убивайки десетки. Другото е полиомиелита (детски паралич). Понастоящем се среща само в три държави: Афганистан, Нигерия и Пакистан. Но също очаква своя пробив. Защото няма по-страшна епидемия от невежеството. С него учените все още не са успели да се справят.

Едно решение. Една инжекция. Един спасен живот. Толкова е просто!