Няма как от това заглавие в стил „Гугъл преводач” да разберете за какво иде реч, освен ако не сте достатъчно посветени в приложната криптография и езиковите каламбури. Затова нека посвещаването започне сега. Незабелязано за широката публика, компютърният свят, тоест практически целият свят, се приближи на крачка от блатото с крокодилите. От онези големите и най-вредните. И прави отчаян опит да свърне обратно, преди неприятните влечуги да са го набарали. Същевременно България смело се е запътила точно натам и се кани да цамбурне в блатото, докато от него се измъкват, къде загубили крак, къде ръка, такива държави като Естония (много малка), Словакия (средно голяма) и Испания (голяма и отскоро размирна), на които им опорочиха смарт-картите. И не само. Ударен беше и Bitlocker, системата за защита на файловете на Windows.
 
В Русия се появи първото убежище за гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални
Никол е искал да стане жена и прекарал девет месеца затворен от родителите си, докато избяга и отиде в първото отворено в Русия убежище за хомосексуални и транссексуални. “Когато пристигнах тук, не можех да стоя прав, мускулите ми бяха атрофирали. Борех се със себе си, с вътрешното си “аз”, с външния си вид”, разказва Никол. Никол се представя с това женско име, но говори за себе си в мъжки род. Той взема женски хормони, а неотдавна му е направена операция за премахване на тестисите. Той е един от обитателите на първото убежище за млади ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), отворено в Русия, където хомофобията често се изразява открито, особено след приемането през 2013 г. на закон, който наказва “пропагандирането” на хомосексуалността сред малолетни и непълнолетни.
 
Къде са парите на българина, дали не ги изпи?
Жена изоставила мъжа си от Златарица, защото изпивал всичките им пари. Извадка от бюлетина на МВР. Казал после, че са я отвлекли, защото още не бил изтрезнял. Пак от същия бюлетин двама мъже обрали друг, за да имат пари за пиене. Хванали ги. Прокуратурата във Каспичан пък иска от съда да остави в ареста трима обирджии, които пребили старец, за да му вземат пенсията и дебитната карта. Те били заловени, а похарчили парите за водка и шоколад - из съобщение на държавното обвинение. Седмица по-рано пък пиян и дрогиран мъж заби колата си в мантинела. Ден преди това пияно момиче се обърна по таван с автомобила си в подлез в Пловдив.
.
Диагноза: пациент
В България да си болен не означава само да страдаш от определено заболяване. У нас да си болен е повече от диагноза - това е безизходица. Първата причина: Ако имаш някаква симптоматика или чувстваш, че нещо се случва с теб, трябва да издебнеш момента, когато джипито ти има направления, които му се дават под бройка. Превиши ли докторът броя на раздадените, глобата от националноосигурителна каса е неизбежна. Докато се вредиш за заветното талонче, може да мине месец, че и два. Дотогава едно бързо прогресиращо заболяване може да нанесе маса поразии. Представете си как за направление чака млад мъж, който се оплаква от болки в ръцете, в костите, а понякога и от схващанията им нощем.
.
Последният шаран
През 90-те години, преди голямата приватизация, когато кокошкарниците бяха още държавни, в Шуменско имаше един стопански ръководител, на когото бяха поверили най-големия птицекомбинат в областта. Всяка година по Петровден Митьо Пилето - така беше известен в стопанските и репортерските среди директорът - свикваше пресконференция. На нея описваше фаталното състояние на бранша, изчезването на популацията от бройлери и нерентабилността на отглеждане на пернати, след което следваше ритуално изяждане на последното българско пиле. Пълнено с ориз, по един брой на репортер, плюс мезета и напитки, в които да удавим мъката от нерадостното положение. Пернатите обаче бяха издържливи, изтъркулваха по още една година, за да ни събере пак, вече по традиция, последното българско пиле.
.
ЕС да финансира приоритетно обезлюдени райони
Радвам се, че България беше най-често споменаваната държава след срещата на ЕНП във връзка с кохезионната политика. Посланията бяха положителни. Затова и изтъкнах, че съм спокоен за българското председателство. Историята сочи, че когато ни е най-трудно, сме способни да покажем най-добри резултати. Наистина сме изправени пред голямо предизвикателство през следващите шест месеца. Основната част от преговорите за Брекзит ще се случат точно по време на нашето председателство. Предложението за следващата финансова рамка също ще бъди внесена от комисар Йотингер по време на председателство ни. Така че трябва да решим задача с доста неизвестни - как да постигнем повече с по-малко пари.
.
Тодор Паница стартира братоубийствата във ВМОРО
На 28 ноември 1907 г. в софийския си дом е разстрелян легендарният войвода от Илинденското въстание Борис Сарафов. Убит е и Иван Гарванов, друг лидер на ВМОРО - Вътрешната македоно-одринска организация. Екзекуцията е поръчана от Яне Сандански и е изпълнена от Тодор Паница, с което се поставя началото на братоубийствената война във ВМОРО, после ВМРО, белязала организацията за целия є жизнен път. Убийството на двамата членове на Временното задгранично представителство на ВМОРО е извършено от Тодор Паница по решение на Серския окръжен комитет, ръководен от Яне Сандански.
.
Речите, които спасиха Европа от комунизма
Животът и делата след 1945 г. на една от най-разпознаваемите политически фигури в историята на XX век – сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил, са разгледани обстойно в книгата „Заветът на Чърчил” (с подзаглавие „Как две речи спасиха Европа от комунизма”). В ценния си труд лорд Алън Уотсън поставя акцент върху две възлови речи на британския държавник, чрез които се смята, че Чърчил обръща посоката на историята и спасява Европа от комунизма. Първата е добре известната му реч във Фултън, Мисури, където оповестява разделянето на Европа от Желязна завеса и призовава за силен англо-американски съюз. Във втората, произнесена в Цюрих, Чърчил подканва за безпрецедентно помирение между Франция и Германия, които да станат основа на съюз, който САЩ да подкрепи икономически и военно.
.