Слушайте жена си, когато каже „Стига!”
Пиенето трябва да е с мярка. Ама мярката на всеки е различна. Едни пият шише ракия на сядане, други 50 грама. Малко е относително. Но въпреки всичко наистина консумацията на алкохол трябва да е премерена толкова, че да не те носят, особено когато си се срещал с американския президент. За един европеец говоря, дето страдал от ишиас. Но пък си изпил хапчетата и вече бил наред. Та, за да не се налага да пием хапчета за ишиас, е хубаво да си имаме някаква мярка на пиенето. А то е до момента, в който ни изтръпнат бузите и решим да разказваме мръсни вицове. До тогава всичко е наред, след това става страшно. А и ако съдим по последната сбирка на разни фермери, то и целите можем да изтръпнем за постоянно.
 
Все по-често обикновените хора на Запад и на Изток се питат, дали лидерите на света наистина са полудели, или само така изглеждат? Вероятно и двете хипотези са верни, въпросът е в каква пропорция се намират. Но каквато и да е пропорцията, ако лудостта, привидна или истинска, на владетелите не се укроти, нищо добро не чака както народите, така и хората, повярвали си, че са началници на света. Или на някои негови по-малки части. Примерите са толкова много, че човек просто не знае откъде да започне.
 
Хърватия показа, че има надежда
Двадесет и първото световно първенство по футбол е вече в историята. По терените на Русия се изиграха страхотни мачове. Зрителите се наследиха на качествени изпълнения и много голове. Само един двубой завърши при нулево реми - този между Франция и Дания. Организацията от страна на домакините беше перфектна. Съдийството с помощта на ВАР беше на висота със съвсем малки изключения. Дидие Дешан стана едва третият футболист в историята, който печели световната титла и като треньор. Другите са Марио Загало и Франц Бекенбауер. Килиан Мбапе стана вторият най-млад голмайстор след Пеле, който вкарва гол във финалния мач. Марио Манджукич пък е единственият, отбелязал гол и автогол във финална среща. Нападателят на „петлите” Оливие Жиру стана шампион без въобще да е уцелил вратата на противниците.
.
Вечността на понятието кантар
Цялото милиардно население на Земята иска да е богато. Просто няма как да стане тази работа. Едни чрез работа, други чрез измама, но всички се стремят към своето Елдорадо. Друг е въпросът, че конкистадорите така и не са го открили, но стремежът към богатство, колкото по-лесно и достъпно е то, е вечен. Човешката история и литература преливат от очарователни мошеници - от измисления Остап Бендер до реално съществуващия Виктор Лустинг, който успял да продаде Айфеловата кула. Накратко, това е един стаен стремеж на хората, за който те не искат да си признаят, но съкровено искат да използват за своя облага.
.
Игра на оцеляване
Хората, живеещи в 2000 планински села, са оставени без лекар. Всъщност броят на българите, които нямат достъп до медицинска помощ, е много по-голям. Планинските селища не се различават oт всички останали малки, отдалечени, обезлюдени места в родината ни. Места, които съхраняват история, но не и бъдеще. Бабите и дядовците там не са виждали лекар от години. Трудно е за вярване, че някъде там, недалеч от нас има хора, които се нуждаят от помощ, а няма кой да им помогне. Защото ние тук си говорим така, сякаш София е България. Занимаваме хората със задръстванията в столицата, с метрото в столицата, с мръсния въздух в столицата. Но там също има хора.
.
Между двата полюса
Светостта не е просто праведност, за която праведниците се удостояват с блаженство в Царството Божие. Това е такава висота на праведността, когато хората се изпълват с Божията благодат до такава степен, че тя се лее от тях и върху онези, които общуват с тях... Думи, изречени от светец, които е редно да си припомняме от време на време. В един объркан свят, заобиколен от меркантилност, комерсиалност и липса на всякакви добродетели. Толкова сме зажаднели за доброто, че на моменти отчаяно го търсим около нас. А добрите хора просто се открояват. Те са извън тълпата. И как няма да е така, нали е казано „направи добро и забрави”.
.
Открихме още 1100 язовира фантоми
Въпреки големите валежи в страната в последните седмици засега всичко около язовирите е под контрол. Не бива да забравяме обаче, че има ситуации, в които хората сме безсилни срещу стихиите на природата. Но ние правим всичко по силите си, за да вземем превантивни мерки - непрекъснато се следят водоемите и не се допуска да стане авария и да се нанасят щети. Преливане винаги има, но то трябва да е контролирано през преливника. В последните месеци поддържаме свободни обеми в язовирите, които да могат да поемат високите води, породени от честите и нерядко обилни валежи.
.
Първият концлагер в Европа правен за българи
Хиляди български военнопленници загиват в първия концлагер в Европа, създаден в Гърция след победата й във Втората балканска война от 1913 г. Лагерът е организиран на остров Трикери, а за него най-дълбоки и изчерпателни наблюдения споделя чешкият журналист и военен кореспондент Владимир Сис, който се включва като доброволец в българската войска. С манлихера на рамо, с фотоапарат и бележник във войнишката си раница той е не само свидетел, но и участник в славните бойни битки през Първата, Втората балканска и Първата световна война.
.
Глоби на хартия
Наредба №1 на Столичната община е може би най-променяният документ в местната управа. Това е нормално, защото градът е жив организъм. Той „расте и не старее”, но пък непрекъснато се модифицира. Затова и наредбата за опазване на обществения ред е претъпяла шест поправки от 1994 г. насам, като преди десетина години й беше направена „пълна промяна”. Последните дебати по новия вариант на наредбата течаха допреди месец. Гражданите изпратиха над 100 становища с предложения и критики. Съветниците ще гласуват наредбата в края на юли. В нея са заложени основните правила, с които трябва да се съобразяват членовете на една общност, каквито сме всички жители на столицата.
.
Още новини