Срещу 1500 евро и германец би се цанил на сезонна работа у нас
Младите столичани се чудят, защо няколко блока в „Красна поляна“ са популярни като Виетнамските общежития. Ами защото в тях живееха виетнамци. А живееха там, защото работеха в строителството през 70-те години. Тогава „внасяхме“ чужди работници предимно от Виетнам. От онези години, резултат на българо-виетнамската дружба, се родиха българо-виетнамчета, които останаха да живеят у нас и успешно израснаха тук и се интегрираха в родната действителност.
 
Ортакът на Иван Костов Георги Кирчев нарушил закона, но само за глоба
Сградата на столичната улица “Алабин”, която през септември 2006 г. рухна и уби две млади жени, е паднала сама. Това e записал в мотивите към оправдателната присъдата си Софийският градски съд. От документа става ясно, че основният подсъдим по делото Георги Кирчев е нарушил Закона за паметниците на културата и музеите, като е започнал строителни работи по зданието без да уведоми за лошото му състояние, но това представлява административно нарушение, а не извършено убийство по непредпазливост, гласят част от мотивите на съдия Величка Маринкова. На 14 ноември м.г. Тя оправда и четиримата подсъдими по делото - Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома” (купувач на рухналата сграда), инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на “А3-Архитектура и изпълнение”, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ “Медия Манчо”.
 
За домашно: протестиращите с еднакви плакати да ги препишат по сто пъти
Добре организиран протест - така най-общо може да се определи инициативата, при която неграмотни с грамотни плакати настояваха за оставки. Няма да ги наричам тълпа. От един комитет само това чакат. Няма да ги наричам и цигани, въпреки че те самите си викат точно така. Език на омразата? Дрън-дрън! За разлика от тия по форумите, дето се сещат за ромите, когато им замирише на грантове, аз ги срещам ежедневно. Наблюдавам ги, чувам ги. Напълно съм се интегрирала сред тях. Имаме си доверие, няма какво да делим в градския транспорт.
.
Великият Гетсби трето качество
В духа на неотдавна отминалата Коледа да напомним шегата, че изкуствената елха е първа стъпка към надуваемата жена. Тъжно, но заместителите са неизбежно зло. Целокупното милиардно човечество на Земята иска да живее като Великия Гетсби, но тъй като това е трудна работа, се получава пак нещо като Великия Гетсби, ама трето качество. Заместителите са красивата илюзия на бедните - омарът без черупка, стридата от медуза, раците на ролца, обувките от мушама, сиренето от соя. Може да се изрежда до безкрай, толкова до безкрай, колкото са надеждите на човечеството за лукс, добра храна и богат живот. Приемете, че животът е несправедлив и не се заблуждавайте, че всички ще пием сухо мартини на о. Мартиника.
.
За един изглед към морето
Несъмнено дерибейството и вандалщината вървят ръка за ръка. Дюните Му закривали гледката към морето, затова платил на двама с булдозер да ги затрият. В резултат на това са унищожени близо декар и половина дюни, включително и от най-ценните бели дюни. Както обикновено, в такива случаи се вдига голям шум – едни се правят на “ни лук мирисали, ни лук яли”, институциите се събуждат, почват нещо да измерват, валят дежурните укори. И точно, когато се създава впечатление, че с емоционалната глъчка се търси затлачване и прикриване на престъплението, прокуратура и полиция, без вой на полицейски сирени и медийни изяви, бързо разкриват извършителите и ги обвиняват в умишлено престъпление.
.
Смешни критерии с измислени точки
Столичната община затяга приема на хронично болни малчугани в детските си ясли. Това предвижда проект в правилата за прием, който ще бъде внесен за гласуване в Столичния общински съвет. Досега в група се приемаха до 5 хронично болни деца, а с новите правила броят им е отрязан до 3. Вероятно това е заради избухналите скандали миналата година, когато стана ясно, че стотици хлапета са приети по втория начин - сиреч, с измислени болести. В същото време истински болни деца останаха извън борда на яслите.
.
Феодалът „Топлофикация”
Тази година Франция и светът ще отбележат тържествено навършването на 230 години от Великата революция, премахнала феодалните права и монополи. А Българя - 30 години от „нежната революция”, свалила тоталитарния режим. Оказва се обаче, че политическите промени са едно, а феодализмът в икономиката - съвсем друго. Напук на всички принципи на пазарната икономика, монополистът, наречен „Топлофикация”, продължава да издевателства над клиентите си като френски барон над крепостниците си от времето на „стария режим”.
.
Няма опасност за българите във Великобритания
Българите и останалите над 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение за преходен период до края на 2020 г. или 2022 г. Такова уверение е получил главния преговарящ за ЕС Мишел Барние от британското правителство. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 15 януари 2019 г. в Страсбург, непосредствено след двустранна среща с главния преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние.
.
Абе, къде е Динко?
Вече втора седмица в пловдивското село Войводиново има протести срещу ромското население там. Поводът - две циганета от махалата пребиха български военен заради псувня на пътя. Дори няма да коментирам „смелостта” на протестиращата, добре охранявана от полицията тълпа да се репчи срещу гетото, което отдавна е напуснато от обитателите си. Надали тези юнаци щяха да веят шумно байраци, ако ромите ги очакваха с брадви и колци. Чудя се и на солидарността на моите мили сънародници, които на централната емисия новини вече пият втората ракия и люто, по Ботевски, псуват циганския гнет.
.
Интеграция на книга
Странно нещо сме ние, българите. Бием се в гърдите с мисълта, че сме европейци, но все излиза „булгар, булгар”. Помните онзи израз на бай ви Ганя в банята. Нещо такова се случва и в момента у нас по отношение на дневните центрове за деца с увреждания. Проверка на държавната агенция за закрила на детето показва, че не един и два центрове от тях не само, че не разполагат с рампи за инвалидни колички, но нямат и первази, по които малките клетници да си помагат при придвижването.
.
Още новини