Бонус или кошмар са тестовете за тригодишни?
Специален скрининг тест под формата на игра ще бъде въведен за 3-годишните деца от детската градина... - Знаеш ли, Пух. Мислех си… - Това е добър навик, Прасчо! Окуражаващата реплика на Мечо Пух би могла да ни влезе в употреба. Особено ако сме родители и решаваме най-трудния ребус - да отгледаме и възпитаме своето дете.
 
Глупостта граница няма. Нито горна има, нито долна. Мисля, че няма и странична. Според Нобеловия лауреат по физика, германеца Алберт Айнщайн (1879-1955), Вселената и глупостта са безкрайни, но първото не е сигурно. Наградата си Айнщайн получава през 1921 година за обяснението на фотоелектричния ефект, открит от германския физик Хайнрих Херц (1857-1894). Някои свързват името на Айнщайн с една зависимост между енергията и масата. Тази зависимост, обаче, е открита от трети германски физик и е доказана от четвърти германски физик. Айнщайн също на няколко пъти се е опитвал да я докаже. Според един пети физик пък, водородът и глупостта са двете най-разпространени неща във Вселената.
 
Не е необходимо нравствена полиция да гони сборищата с бутилки в парка, това не е демокрация, а чист келешлък
Идеята на Столична община да забрани употребата на алкохол в паркове и градинки роди коментари, че следващата стъпка ще е завръщането на нравствената полиция. В никакъв случай не бива да се стига до такива неща. Само си представете - бойно настроен полицай или полицайка, да порицава майката, чието невръстно дете гребе с лопатка пясък и дундурка с едната ръка количка с бебе, а с другата ръка балансира - крепи едновременно пакет с цигари, пакет семки и бутилка бира. Седи си отрудената женица в компанията на още няколко отрудени женици, водят дълбокомислени разговори за акото в памперса, пафкат цигари и отпиват от биричката, защото такива сериозни теми не върви да се обсъждат на единия гол чай.
.
Джигит се лесно не плаши
С 200% може да скочи цената на застраховката „Гражданска отговорност” за джигитите на пътя след въвеждането на т.нар. бонус-малус система. Това заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури. Агайн даде пример, че за един изряден шофьор цената на задължителната застраховка може да е 100 лева, а за нарушителите тя може да скочи с 200-250% и да стигне до 600-700 лева. Идеята е ясна - да има превенция срещу безразсъдните айдуци зад волана и така да намалеят фаталните инциденти на пътя. Само че по този начин предложена идеята не е доизпипана и хващам бас, че дори след евентуалното въвеждане на бонус-малус системата България ще си остане сред челниците в Европа по загинали при катастрофи.
.
Няма защо някой отвън да ни казва колко университети да имаме
В последните повече от 15 години по различни причини искаха да ни обединяват, да сливат университети и т. н. Но до този момент, слава Богу, нищо такова не се е случило. Що се отнася до изказването на проф. Люк Соте, то е само препоръка. Не знам как и от кой е изготвен анализът на Европейската комисия. Ако говорим за брой университети на базата на население на определена държава, разполагам със справка, според която в Германия има 340 университета. Това означава по едно висше училище на 237 600 човека, а в Испания висшите училища са 105 на 422 933 души.
.
Сава Доброплодни праща Раковски в затвора
Един от най-големите учители и будители на българския народ през Възраждането - Сава Доброплодни, има бурни противоречиви отношения с патриарха на българската националноосвободителна борба през същия период Георги С. Раковски. Доброплодни е роден на 3 декември 1820 г. в Сливен. Баща му Илия и майка му Трендафила уреждат в собствения си двуетажен дом славянско училище за момчета и отделно за момичета. Така отрано малкият Сава е закърмен с науката.
.
Каталуния се отцепи, но не съвсем
Урните казаха „да” на независимостта и това е пътят, по-който съм склонен да поемем. Приемам правомощията, дадени ми от народа, който иска Каталуния да бъде независима държава под формата на република, обяви в началото на речта си във вторник каталунският регионален президент - сепаратист Карлес Пучдемон. Минута по-късно обаче той уточни, че парламентът отлага влизането в сила на тази декларация, за да започне диалог с Мадрид за намиране на решение чрез споразумение. Тази еквилибристка позиция повтаря предложение на евродепутат от партията на Пучдемон, дал идея да се последва примерът на Словения, която преди време също отложи влизането в сила на декларация за независимост, за да преговаря със страната, която искаше да напусне - разклатена Югославия.
.
Последен шанс за удавника
В руската столица пристигна президентът на Венецуела Николас Мадуро. Номинално - за да участва в дискусията на „Руската енергийна седмица-2017”. А и защо да не вземе участие в една престижна проява на високо равнище? Нали Венецуела е сред държавите с най-големи запаси от въглеводороди и въпреки неотдавнашното поскъпване литър бензин струва там по-евтино от шише минерална вода. Но парадоксът е, че страната, връхлетяна от обща криза, усеща крайно остър недостиг на горива за зареждане на колите.
.
Ким копира бомба от холивудски трилър
Севернокорейският диктатор Ким Чен-ун се закани да спре тока на половината свят, като взриви водородна бомба в атмосферата. Той вероятно се е вдъхновил от холивудския филм „Бягство от Ню Йорк” от 1981 г. В знаменитата киносага на режисьора Джон Карпентър, Кърт Ръсел, в ролята на Снейк Плискин се спасява -първо от Ню -Йорк, после от Ел-Ей и накрая въобще от Земята, поразени и обречени на гибел от електромагнитен импулс, предизвикан от ядрената война.
.