Тя и ние ще загубим опора, когато изчезне обстановката, при която се е развивало действието
Трябва да сме почтени към историята, защото имаме сложни отношения с нея. Тя ни води през времето, независимо от нашите колебания и страсти, а всичко, което ние се опитваме недомислено да интерпретираме, в последна сметка се превръща в наш минус. Умението опира до бистрия поглед към нещата, които са се случили, и проумяването на това, което не ни харесва. Историята е низ от факти, а тези факти дават смисъла на настоящето. От гробницата на карийския цар Мавзол около 350 г. пр. Хр., мавзолеите са със спорен обществен знак. Пренасянето в наши дни на езическо-варварските похвати в почитта на важните покойници е част от впечатляващото си с варварство дело на болшевиките в Русия в началото на XX в.
 
Живеем в „Матрицата” и това си има хубавите страни. Както и лошите, разбира се. Матрица за огромен брой хора по света са социалните мрежи, на които им викат „социалки”. Но преди да продължа, искам да се изповядам за един стар грях. Или по-скоро, за една от големите идиотщини в живота си, от която обаче успях да се измъкна навреме. Накратко, някъде в зората на Фейсбук, бях един от първите българи, които си направиха там профил. В моя даже качих една снимка, която скоро си бях направил. Снимката беше, и още е, много хубава, щото е от връх Митикас, а той е най-високото място на планината Олимп.
 
Броят на жертвите при самолетни катастрофи расте с бързи темпове
Тази година започна с няколко кошмарни самолетни катастрофи със стотици жертви. Миналата седмица при катастрофата на бангладешкия пътнически самолет, разбил се при кацане на международното летище на Катманду, са загинали 49 души и 22 са ранени, предаде ДПА, цитирайки говорител на непалската полиция. „Открихме 40 тела в самолета. Девет други починаха в болницата”, заяви говорителят. На борда на самолета на бангладешката авиокомпания “Ю Ес Бангла еърлайнс” е имало общо 71 души. Пътниците са били 33 непалци, 32 бангладешци и по един гражданин на Китай и на Малдивите. Двамата пилоти и двамата членове на екипажа са били бангладешки граждани. Катастрофата вероятно се дължи на объркване на пилота, показва анализ, базиращ се на публикувания във в. “Непали таймс” разговор между пилота и контролната кула.
.
Първите седем
Таа работа не е като онаа. Даже и лебедите схващат разликата. Белите лебеди. Черните са проблематични. Излезе ли им веднъж име, сто открити писма да напишат на хъшлашки език, все тая. В интернет пространството не ми е попадало открито писмо до оня „да-кащия” политик, дето произнесе сакралната фраза за черния лебед, но жална му майка, ако лебедката го хване. На лозена сармичка ще го навие най-малкото. Не му стига, че не може да озапти езика на някои от съпартийките си, та и това чудо да му дойде на главата. А „чудото” може и да му шибне един, щот' хулиганките мноо не мислат. Маат крошета и си мислят, че сички мъжове са им длъжни, щот' жената и с цвете не се удря. По джендърската философия даже тя може да удря, а истинският мъж (един „лозан” е мерилото) само требе да си менка бузите, за да се запази автентичния син оттенък.
.
Скрита камера
Преди повече от 25 години ядях бой почти всеки ден от учителката в детската градина. Все нещо бях сгрешил. Или се хранех малко, или изобщо. Сигурни за хапване бяха само шамарите. А те бяха за закуска, обед и следобедна закуска. Преди лягане и след ставане. По време на игра и по време на почивка. И нито една телевизия не застана пред детската градина. Нямаше протести. Нямаше подписки. Имаше само доволни физиономии (включително и на моите родилите), че ме възпитават. И може би във всичко това е имало резон. Имам приятелка. Аз съм мъж, тя е жена. Ям по три пъти на ден. А в почивните дни предпочитам да почета, вместо да забия нос в телефона. Имам ценностна система. Не си падам по мъже. Не си падам по малки деца. Не си падам по извратени неща. Изучих се. Пиша сравнително грамотно. Мога да чета. Работя.
.
За щъркелите и еколозите
Зелени неправителствени организации блокират спешен ремонт на селска черква заради двойка щъркели. За това алармира кметът на старозагорската община Опан Генчо Колев. Приоритетите на т.нар. еколози са меко казано странни. Може селската църква да се срути върху главите на хората, но важното е дали женската щъркелка е оплодена. Всъщност нека да отбележим, че никой не иска да разрушава гнездото на пернатите, а само да го премести, за да се направи ремонт на храма, който е в плачевно състояние.
.
Налага се да образоваме и възпитаваме и някои родители
В последните години залагаме на повече възпитателни дейности в училище. Не сме очаквали специално министерството да ни го зададе като задача, защото виждаме какво се случва в клас. Не трябва да третираме възпитателните дейности като допълнително занимание, особено като се има предвид, че в много от случаите ни се налага да образоваме и възпитаваме допълнително не само малкия ученик, а и неговите родители. Подготовката на детето е равна на образователните и възпитателните институции. Казано по-кратко, когато в семейството съществува образователен дефицит, няма как майката и бащата да се заинтересуват от това какво ще има в раничката на малчугана, дали той е написал домашните и ги е прибрал вътре.
.
ДС изнудва патриарх Кирил с любовница
Държавна сигурност е притискала първия български патриарх след възстановяването на патриаршия Кирил да стане неин агент, използвайки информация за негова любовна връзка. Това става ясно от документ, публикуван в новия сборник на Комисията по досиетата озаглавен „Държавна сигурност и вероизповеданията”- част 1 (1944-1991), който беше представен във Великотърновския университет. Патриархът, чието светско име е Коста Константинов, неколкократно попада на мушката на ДС още от времето когато е Пловдивски митрополит. Той бил набелязан като кандидат-агент, който притежава качествата „годност, надлежност и възможност”. Това става ясно от рапорт за вербовка от 9 март 1948 г., публикуван в страниците на сборника.
.
Европа трябва да се вслушва повече в гражданите
Европа трябва да бъде по-близо до гражданите, ние трябва да се вслушваме в това, какво те очакват от европейските политики. Основното е да се гарантира както физическата, така и социалната им сигурност. И, разбира се, да бъдем по-близо до тях, до тяхното населено място, до града, до държавата и да се вслушваме най-вече в това, което ги вълнува. Защото в момента виждаме как се играе със страховете на гражданите, играе се с техните легитимни страхове в много от случаите, и те се използват от най-различни популистки движения за набиране на съответни политически дивиденти.
.
Маринчо в плен на предишния строй
Днешната ми история е за Маринчо! Маринчо е роден някъде в края на 60 - те години на 20 век в центъра на София. Учил е в техникума “Вилхелм Пик”, а после е служил в поделението в "Горна баня" като водач на Т55. Маринчо има един неуспешен брак и дете, което вижда един път месечно и за което плаща издръжка. През 1989 година комунизма у нас пада и Маринчо разбира, че причината за неговия крайно безмислен и изпълнен с неудачия живот е предишният строй.
.
Страстите на Савидис
Минувачите по централен булевард в Атина не обръщат внимание на шума в близката сграда с висока ограда и богата растителност. На шестия етаж на облицованата с бял мрамор постройка се помещават новите офиси на тютюневата компания СЕКАП, където всъщност се намира и атинската централа на Иван Савидис, бизнесмен и президент на футболния клуб ПАОК. Офисите сигурно са оборудвани и с кухня, а преди седмици миризмата на пастърма на фурна издаваше, че собствеността им продължава да е привързана към понтийските кулинарни традиции. Скоро, разбира се, че може да настъпи и обрат в посока на сушито, след като преди дни стана известно, че “Донской табак”, притежаваща контролния пакет от акции на СЕКАП е купена от Japan Tobacco за 1,6 милиарда щатски долара.
.