Мистър Евро спаси мястото на Гърция в Европа
Холандецът Йерун Дейселблум, който в понеделник председателства последното си заседание на Еврогрупата, се появи от нищото и се превърне в посредник със самочувствие. Той изигра важна роля за Европа в най-тежкия момент от гръцката дългова криза. Само два месеца след като става финансов министър на Холандия през ноември 2012 година, Дейселблум трябваше да поеме ръководството на влиятелната Еврогрупа, обединяваща 19-те финансови министри на еврозоната, и да се хвърли с главата напред в кипърската криза. Заради прямия си маниер Дейселблум бе упрекван за начина, по който се е справя със спасителните програми през 2013 година, като най-често това се обясняваше с липсата на опит при навигирането в коварните води на световната икономи в период на срив.
 
Мариу Сентену приема ключов пост в деликатен момент
Португалският министър на финансите Мариу Сентену беше избран за председател на Еврогрупата, съобщи Съветът на ЕС в туит, цитиран от Франс прес. „Той ще встъпи в длъжност на 13 януари”, уточнява институцията. Сентену, който е социалист, беше избран от своите колеги от еврозоната на втори тур, побеждавайки люксембургския министър на финансите Пиер Граменя (либерал), след като другите двама кандидати - Дана Рейзниеце-Озола от Латвия (дясноцентристка) и Петер Кажимир от Словакия (социалдемократ) - се оттеглиха от надпреварата след първия тур.
 
Дългогодишният консервативен съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел Хорст Зеехофер ще бъде заменен на поста премиер на Бавария в началото на следващата година, предаде ДПА. Постът ще бъде поет от финансовия министър на провинцията Маркус Зьодер, казаха източници от срещата на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) тази сутрин. Мнозинството делегати на срещата са гласували Зьодер да замени Зеехофер в началото на 2018 г. Зеехофер остава лидер на ХСС, но изрично е посочил Зьодер за свой приемник. Вътрешните борби в ХСС затрудняват Меркел в намирането на коалиционен партньор след незадоволителното й представяне на парламентарните избори от септември.
.