Експозицията с тракийски артефакти ще блесне в музея „Пол Гети“
Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети, както и други експонати от родните музеи ще гостуват на световноизвестния музей „Пол Гети“ в Лос Анджелис. Това е станало ясно след срещата на председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов с главния куратор в музея "Пол Гети" Джефри Спиър.
 
Субсидията за ученици и студенти скача на пет лева
С 1 938 440 лв. повече от предвидените в държавния бюджет ще бъде финансирано закупуването на топки, тенис ракети, волейболни мрежи и баскетболни кошове в школата, както и участието на учениците в различни спортни състезания. Това става ясно от предложените от спортния министър Красен Кралев промени в размера на средствата за физическа активност.
 
Изключително шоу на Филип Киркоров в НДК. Реквизитът за него е докаран с 10 тира, а спектакълът е вдъхновен от Цирк дьо Солей. Музикантът се раздаде на сцената и разплака присъстващите с трогателното си слово, в което призна, че българските му корени са в основата на успеха му и че никога няма да забрави това. „Мисля като българин, затова успявам“, каза Киркоров.
.
Откраднатият финал
Финалът на тазгодишния турнир Шампионска лига ще се запомни с малко интересни неща и почти нито едно от тях няма нищо общо с футбола. Ливърпул спечели с 2:0 срещу Тотнъм, като Мохамед Салах даде преднина на „червените“ от дузпа в първата минута и интригата приключи. Резервата Дивок Ориги отбеляза второто попадение за победителите в 88-ата минута на мача. Ливърпул печели Шампионската лига, след като миналата година загуби на финала на турнира от Реал Мадрид с 3:1. Тотнъм загуби първия си финал в историята на турнира.
.
Актьори каръци
Шоубизнесът е различен от всеки друг бизнес. Това брадясало клише се изпълва със съвсем друга форма, ако направим преглед на възхода и падението на много голми актьори. Една, единствена роля може да изстреля даден човек в орбитата на могомилионните хонорари и оскарите.
.
Пеещите чаши
Mасажистът подрежда различни по големина чаши върху тялото на полегнала жена. В едната си ръка държи дървено чукче, което прокарва по ръбовете на чашите. В другата държи камбанки. Вибрацията изпълва организма с енергия. Дотук добре, но какви са тия пеещи чаши, откъде са се взели?
.
Вашият хороскоп за 15-21 юни
В събота е Задушница. Включва се каналът на космическата любов. Не отминавайте протегнатите за помощ ръце. Ден за уединение, молитва и смирение. Не си позволявайте изблици на гняв. В неделя се заемете със себе си, полезните продукти чудесно се усвояват. Идете на релаксиращо тялото и душата място. До вечерта ще получите важна информация, която ще позволи в понеделник да действате изпреварващо и да покажете ниво.
.
Марк Зукърбърг ни подслушва
Все повече хора се оплакват напоследък, че социалната мрежа Фейсбук ги шпионира, а на база придобитата информация ги изкушава с реклами на различен тип продукти. Така например ако харесате снимка на приятел с колело, то скоро може да очаквате реклами на велосипеди.
.
Нейка Кръстева бие камбаната в книга за МС
Известната журналистка Нейка Кръстева подхожда безстрашно към тема, която повечето колеги заобикалят. В първата си авторска книга „Присъдата“ тя влиза в обувките на млад мъж, болен от множествена склероза (МС), над който витае облак на обреченост.
.
Имена
.
Изкуствени камъни върху стената
Декоративни облицовки

 
Сайт на „Камдизайн“ ЕООД – ловешко дружество, производител на висококачествени декоративни изделия от бетон предназначени за облицовка на стени и подове. 

Тракийски зид

 
Тракийски зид, тънка тухла антика, троянски и речен камък, декоративен мрамор и гранит – това са само част от разнообразните продукти на „Арткам“ - Ямбол.

Облицовки за фасади

 
Сайт на фирмата „Термостон“, специализирана в производствто на изкуствени и декоративни камъни, декоративни тухли и облицовки за фасади от бетон с едноименната търговска марка.

От фасадата до банята

 
Сайт на магазините „Сико“, в който между всичко останало „от фасадата до банята“ също може да се намери продукцията на „Камдизайн“. 


Термометър
Доматеният сок понижава кръвното налягане

 
Учени от Токийския университет изтъкнаха ползата от доматения сок, който способства за понижаването на кръвното налягане, пише сайтът ЮрикАлърт. Този продукт помага за понижаването на нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта, които се свързват с "лошия холестерол". В изследването взели участие 184 мъже и 297 жени на средна възраст 58 години. В продължение на една година те консумирали толкова доматен сок, колкото пожелаят. Употребата на напитката способствала за намаляването на кръвното налягане на 94 участници в експеримента с хипертония. Систоличното им налягане спаднало от 141 на 137 милиметра живачен стълб, а диастоличното - от 83 на 80. Нивото на холестерола, свързано с липопротеините с ниска плътност, при 125 участници се понижило средно от 155 на 149,9 милиграма на децилитър. Положителният ефект, оказан от доматения сок, не се влияел от пола и от възрастта на участниците. 

Енергийните напитки поразяват сърцето

 
Консумацията на литър енергийни напитки за кратък период допринася за нарушения в сърдечния ритъм. До този извод са достигнали учени от Тихоокеанския университет в Стоктън, Калифорния, на които се позовава сайтът MedicalXpress. Изследването обхванало 34-има доброволци на възраст от 18 до 40 години, на които било предложено да изпият около литър енергийна напитка с кофеин или същото количество плацебо. Съдържанието на кофеина достигало 304-320 милиграма. Напитките били изпити за час, но не по-бързо от половинлитрова бутилка за половин час. Учените направили електрокардиограми на участниците и измерили артериалното им налягане до началото на експеримента, а също на всеки 30 минути след консумация на напитката в разстояние на 4 часа. Предполага се, че 400-милиграмовата доза кофеин не може да предизвика каквито и да било изменения в електрокардиограмата. Но у консумиралите енергийни напитки т.нар. QT интервал, който е показател за сърдечната дейност, бил с 6-7,7 милисекунди по-дълъг, отколкото у останалите участници. Освен това било констатирано увеличаване на систоличното и диастоличното налягане с 4-5 милиметра живачен стълб у консумиралите енергийни напитки. QT интервалът показва времето, което е нужно на сърдечните стомахчета, за да се подготвят за повторно свиване. Прекалено краткият или прекалено дълъг QT интервал може да доведе до неправилно функциониране на сърцето и до опасна за живота аритмия.

Оспориха ползата от диетичните напитки за децата

 
Децата, които пият диетични безалкохолни, не успяват да намалят калориите за деня, установиха американски учени, цитирани от ЮПИ. Такива деца в крайна сметка поемат с 200 калории повече дневно от предпочитащите вода. Възможно е те да компенсират, защото са преминали към диетични напитки от подсладени. Резултатите в никакъв случай не означават, че нискокалоричните напитки са лоши. Децата, които пият диетични безалкохолни, в крайна сметка консумират по-малко захар за деня от пиещите подсладени напитки. Водата обаче е по-полезна. "Водата е най-добра и трябва да наблягаме предимствата й пред нискокалоричните сладки напитки" - каза ръководителят на изследването Алисън Силвецки от университета "Джордж Вашингтон". Изследвания с възрастни са показали, че изкуствените подсладители предизвикват желание за сладки храни. Ако вкусовите рецептори вече са настроени за сладко, обикновената вода може да помогне да бъде намалено това желание. 

Забраняват пърженото в детските заведения

 
В детските заведения няма да се предлагат пържени храни. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за здравословно хранене на децата на възраст от три до седем години в детски заведения. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В седмичното меню на децата трябва да присъстват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове, а консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Предлаганите мармалади от плодове и конфитюри с плодово съдържание ще трябва да съответстват на "екстра качество". Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. В детските заведения няма да се предлага прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Месото, което ще се предлага на децата, трябва да е охладено, като телешкото и свинското - да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, а птичето месо - без кожа. Няма да се предлага солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер.
В проекта се предвижда да не се допускат храни, съдържащи хидрогенирани, напълно и/или частично, мазнини.