Британци останали впечатлени от „родния кетчуп” - лютеницата
Български клуб, поставил си за цел да съхранява и популяризира в Англия родната култура процъфтява в сърцето на Острова. Той действа под председателството на 20-годишния български студент в Уорикския университет. Всяка седмица членовете на клуба се събират да танцуват народни танци, а често организират и събития за промотиране на българската кухня, като възнамеряват скоро да отворят и за чужденци своеобразната си танцова школа.
 
Правил е „Игра на тронове” и „Господарка на злото”
Българинът Владимир Койлазов ще бъде награден с най-високата награда „Оскар” от киноакадемията в САЩ. Това става ясно от официално съобщение на известната филмова организация. Софтуерът на българската компания Chaos Group е един от 18-те носители на престижната награда за технологични постижения, съобщи Американската филмова академия. Българинът Владимир Койлазов е съосновател на фирмата, която от години е сред световните имена в бранша. Той е номиниран за оригиналната концепция, проектирането, изпълнението и приноса на технологията V-Ray от софтуерната компания Chaos Group за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното.
 
Всичките им помощи да бъдат обвързани с посещението в училище
Ромите, чиито деца не влизат в клас, могат да останат без безплатни винетки. Това става ясно от подписка на учителския синдикат „Подкрепа”, който настоява най-сетне да бъдат взети мерки и децата от ромски произход да влязат в клас. Синдикалистите настояват да бъдат засилени санкциите спрямо ромите, чиито деца не влизат в класната стая. На първо място те държат детските надбавки, които сега родителите на хлапетата получават, да бъдат обвързани с делегирания бюджет на училището, а не със социалните служби.
.
Алкохолът в планината води след себе си бялата смърт
В никакъв случай не трябва да се приема алкохол при извършване на преходи, дори при измръзване, защото той действа малко измамно – първо разширява кръвоносните съдове и дава възможност организмът да бъде малко по-енергичен, но след това идва умората и тогава има голяма вероятност да настъпи така наречената бяла смърт. При туристите проблемът е, когато се предприемат преходи, които не са съобразени с техните възможности, особено във високите части на планината.
.
Пращат 260 000 деца на гурбетчии на кръжоци и спорт
Курсове по рисуване, музика и спортни тренировки предвижда Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) за хлапетата, чийто родители работят в чужбина. По последни данни на фондация „Партньори - България” 267 753 българчета се отглеждат от баби и роднини, защото семейството им се труди зад граница. „Ще търсим начин да ангажираме времето на тези деца”, обясни председателят на агенцията Офелия Кънева. За финансирането на допълнителните занимания социалните ще разчитат на местните читалища и сдружения.
.
“Лунна светлина” взе “Златен глобус” за най-добра филмова драма
Лунна светлина” получи “Златен глобус” за най-добра филмова драма на церемонията по връчването на 74-ите филмови и телевизионни награди в Бевърли хилс, Калифорния, предаде Франс прес. Американският филм на режисьора Бари Дженкинс разказва за съзряването на афроамериканско момче от Флорида. “Лунна светлина” имаше общо шест номинации, но взе само един “Златен глобус”. Филмът бе отвят от американския мюзикъл “La La Land”, който получи седем от седемте награди, за които бе номиниран.
.
Откриха 79-ия орган в човешкото тяло
Органите в човешкото тяло вече се увеличиха с още един. Той е 79-ият в нашето тяло, нарича се мезeнтериум и обединява няколко отделни структури в храносмилателната система, предаде в „Индипендънт”. Ирландски лекари, ръководени от д-р Дж. Калвин Кофи от университета в Лимерик, класифицираха мембраната, която обгръща червата и ги свързва с коремната стена, като непрекъсната структура и отделен орган. Той представлява надиплена прегъната тъкан около червата, която се разпростира от основата на стомаха до ректума. Функцията му е да държи в едно положение вътрешностите в корема. Въпреки това обаче новият орган може би изпълнява и други задачи, като разпределянето на белите кръвни телца във вътрешните органи.
.
Сенки от миналото по стария Римски път
Лестър е малък, индустриален град в Англия с население малко повече от 300 000 души. Няколко хубави стари къщи, катедрала и неизбежните останки от крепост. Както се казва, нищо особено в добрия смисъл на думата. Но докато се разхождах из центъра, за да намеря с какво да зарадвам фотоапарата си, попаднах на тази странна табелка: „Нова разходка е пешеходна зона, създадена преди повече от 200 години (1785). Молим ви да уважавате нейния уникален характер. Забранено е за колоездачи”.
.
По следите на канибалския клан
Сауни Бийн бил наглед съвсем обикновено бедно шотландско момче, родено в края на IV в. Баща му си изкарвал хляба като общ работник, копаел дупки, строил сгради, изобщо занимавал се с всичко, от което да припечели някакви пари. Той искал и синът му да тръгне по неговия път. Но грешал, много грешал. Малкият Сауни бил откровен социопат, жестоко и безчувствено дете. Един ден избягал с приятелката си и никога не се завърнал. Заселили се в пещера в района на Гирван и Балантри в югозападна Шотландия. При всеки прилив входът на пещерата оставал под вода и по тази причина цели 25 години никой не знаел точно къде се намира. Сауни имал осем сина и шест дъщери. Впоследствие след кръвосмесителни връзки, семействодо достигнало до 48 човека.
.