С тях играел партиен секретар в „Човекоядката”
Актьорът Тодор Колев в продължение на цели 11 години е носил обувките на цар Борис Трети. След идването на комунистите на власт на 9 септември 1944 г., прогонването и изтребването на царското семейство част от вещите на величествата били предадени на някои от родните театри като реквизит и сценични костюми. Сред тях били и обувките на вече починалия цар Борис. В края на 70-те години Тодор Колев усилено търси малък номер обувки, с които да излезе в спектакъла на Иван Радоев „Човекоядката”.
 
Най-висока е концентрацията на жрици за баровци около Ватикана
След филма „Великата красота”, с който Поло Сорентино възвелича хубостите на Рим и гушна „Оскар”, сега култовият режисьор може би ще трябва да извърти и „Великият сексапил”. Така смята авторитетният италиански всекидневник „Ла Стампа”, който в просторна публикация определи Вечния град като новата столица и на ескортките, тоест на луксозните проститутки. Защото според вестника в Рим днес се вихрели и привличали безброй клиенти от близо и далеч 1756 лъскави жрици - срещу 1575 в „първенеца” до неотдавна Милано, 848 в Торино, 705 в Неапол, 651 в Бреша и т.н.
 
Два пъти го вдигат от пепелта, пазят в него оригинален позлатен иконостас на близо 200 години
В околностите на старата ни столица Велико Тръново има не един манастир, в който са живи спомените за Второто българско царство. Но безспорно с най- голяма слава е Килифаревският, който заема специално място в историята на БПЦ като книжовно средище и духовен център на исихазма. Манастирът е основан през 1348 година от видния български исихаст Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван Александър. Когато османското нашествие достига Търново, манастирът е укрепен със стени и бойни кули. Лично цар Иван Александър дарява средства за главната кула и за нова църква
.
Без свобода на словото демокрацията е измама
Без свобода на словото демокрацията е измама, каза британският писател Иън Макюън в академичното си слово в аулата на СУ “Св. Климент Охридски", след като беше удостоен с титлата почетен доктор на алма матер. Темата на словото му беше “Свободата на изразяването” (Freedom of expression). Свободата на словото винаги е под заплаха - от леви, десни, демагози, организирана престъпност, правителства. Натискът срещу нея е от всички крайни идеологии, религиозни възгледи, възгледи за идентичността ни. Главната идея е да се заглушат всички гласове освен един - това е цел и на всички правителства, които не подкрепят свободата на словото, каза Иън Макюън.
.
Младеж реставрира 45-годишни балканчета
Едва 23-годишен, кюстендилецът Радостин Спасов е един от запалените колекционери на мотопеди „Балкан”. Въпреки скромната си възраст, Ради вече има 7 балканчета, които сам реставрира. Момчето завършва преди около 5 години Професионалната техническа гимназия „Джон Атанасов”, специалност „Електрически инсталации”. Малко по-късно започва работа като оператор в ТЕЦ „Бобов дол”. И въпреки че професията му няма нищо общо с хобито, той е изключително щастлив, че е един от малкото колекционери в България на българските мотопеди „Балкан”. Едва 16-годишен си купува първото балканче.
.
Папагалите се изчервяват
Папагалите могат също като хората да се изчервяват в ситуации на силни емоции. Това твърди екип от френски учени, чието изследване е публикувано в американското научно издание ПЛОС уан, предаде Франс прес. Специалистите са наблюдавали феномена за първи път при пет папагала от вида ара в зоопарка в Бовал във Франция. Част от бузите на синьо-жълтите ара (Ara ararauna), който е един от многото видове папагали ара, е без пера. Именно върху тази бяла кожа учените забелязали почервеняване, когато папагалите имали вземане-даване с гледачите си, и то в моменти, възприемани като позитивни за пернатите.
.
Написаха книга за секса с извънземни
Много хора обичат да се хвалят с интимния си живот, но някои стигат до крайности, твърдейки, че са правили секс с извънземни. Това звучи като пълна безсмислица, но пионерът в изучаването на свръхестествени неща и НЛО - Тимъти Грийн Бекли, написа цяла книга за страстните преживявания на разни хора със същества от Космоса. Произведението се казва „Оправени от извънземни: Истински сексуални преживявания с пришълци”.
.
Apple vs Android
Резюме
.
Още новини