„Заможни” хлапета се подиграват на съучениците си, че нямат пари
Купони за обяд в училищата на ниски и високи цени пуснаха фирмите за кетъринг и това веднага раздели децата на бедни и богати. Така родителите трябва да избират дали да купят меню за 2,50 лв., или 3,50 лв., за да може хлапето им да бъде сито преди да започнат часовете в занималнята. За разликата от левче едните малчугани могат да похапнат за основно спаначена каша със сирене, а за другите има карначета с гарнитура.
 
Борбата за кандидати е люта, засичат се датите за изпити по три предмета
Университетите влязоха в люта битка за студенти. Софийският и УНСС обявиха еднакви дати за три от най-важните изпити, установи репортерска проверка. Датите за предварителните тестове вече са публикувани на сайтовете на двата ВУЗ-а. От тях е видно, че те са обявили еднакви дати за изпитите по български език, история и математика. Това ще принуди кандидатите да избират в кой университет да се явят.
 
Актьорът, впечатлил Холивуд в ролята на руския виолончелист Олег, ще се върне в родината след месец за София Филм Фест
Българският актьор Димитър Маринов, който впечатли критика и любители на седмото изкуство в ролята на руския виолончелист Олег в „Зелена книга“, ще представи заглавието на Питър Фарели и в родината си. Това ще се случи в рамките на София Филм Фест, който ще се проведе от 7 до 17 март. „Научих от Питър Фарели, че цял живот е мечтал да режисира драма. И когато този сценарий се появява пред него, първото нещо, което вижда, е надеждата. Надеждата с подадените ръце, как това се случва още по времето на най-тежките репресии над афроамериканците в САЩ през 60-те години - именно това грабва неговото внимание, силата на надеждата и възможността на едно истинско приятелство, което се ражда между два абсолютно противоположни характера…“, обяснява Маринов.
.
БПЦ не е изразявала позиция по стратегията за детето
Във връзка с разпространеното “Становище на Светия синод” относно проекта за Националната стратегия за детето за следващите десет години, сме длъжни да заявим, че подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Светия синод на БПЦ. Това се казва в изявление на Русенския митрополит Наум, публикувано в сайта на Русенската митрополия.
.
„Денят на бащата” хваща за гърлото
С чаша шампанско и притаен дъх изгледах първи епизод на серийния филм на „Денят на бащата”. След около десетата минута вече имаш усещането, че някой е стиснал гърлото ти, и точно това те привлича да чакаш с нетърпение следващия епизод. Ако искате да се превивате от смях на ситком или да разплитате полицейски мистерии, това не е вашият сериал. Но е точно попадение за онези, които имат нужда от среща с реалността и на екран, и не се страхуват да пролеят някоя друга сълза.
.
Тръгна онлайн търговия с теми за матурата по БЕЛ
Търговия с теми за матурата по български език и литература се вихри в един от сайтовете за онлайн продажби. Цената на едно съчинение, с което зрелостникът да напише анализ за „отличен” на изпита, е 6 лв. Толкова ще трябва да даде дванадесетокласник за темата „Човекът и родовият свят в „Майце си” на Христо Ботев. Продавачката обяснява в описанието, че анализите са оригинални и проверени от учител. С което и гарантира оценка над 5,50. За улеснение на клиентите си пък предлага два варианта за доставка - лично или с куриер. Арсеналът от разработки обаче обхваща само няколко автори - Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков.
.
Български ученици с награди от световни компании
Трима български гимназисти са сред победителите в проекта Space Tube, подкрепен от компаниите „Майкрософт”, „Ербъс” и 3М. Те се съревноваваха с ученици от няколко европейски държави, сред които и България. Децата имаха за задача да тестват знанията си и да изследват Космоса.
.
Кийфър Съдърланд: „Определен да оцелее” не е за хора със слаби сърца
Холивудската звезда Кийфър Съдърланд е „определен да оцелее”. Той влиза в главната роля в едноименния премиерен сериал на AXN, който стартира на 5 февруари. Героят му - чистосърдечният министър по жилищния фонд и градската среда Том Киркман, ще се заплете в политически интриги след като катастрофално събитие го запраща направо в Овалния кабинет. Сценарият на 21-те епизода е на младата надежда Дейвид Гугенхайм, който се нагърби наскоро спродължението на 90-тарската класика „Лоши момчета” с Уил Смит и Мартин Лоурънс.
.
Пет личности, които никой не познава
Ако си мислите, че съседът ви се държи странно и крие някакви тайни, не бързайте да го заобикаляте отдалече и не го подозирайте за масов убиец. Последните често по нищо не се различават от околните и не правят никакво впечатление, докато въпросният странник може и да е непознат гений. Като нищо може да се окаже, че този чудак е достоен да се присъедини под номер 6 в тази загадъчна класация на хора, които никой не е успял да разгадае.
.
Старчески дом за пенсионирани марковци
Петдесет и шест са магаретата на достолепната възраст над 30 години, които се обгрижват в приюта край село Баничан. Това разказа ветеринарният лекар д-р Марио Дърпатов от Гоце Делчев. „В четирите обора повече от 60 не може да приемем, но интересът на стопани не само от Гоцеделчевско е голям и вече фондацията „Ветеринари в действие” мисли приютът за магарета да се разширява”, каза той. „През зимните месеци ги глезим, храним ги не само със сено, но и с моркови, ечемик и ябълки. Отопляваме ги с инфрачервени лампи”, допълни още ветеринарят.
.
Законът на Менделеев спира да действа
Периодичният закон, открит от Дмитрий Менделеев, престава да действа при 112-ия химически елемент. За тази научна сензация алармира научният ръководител на лабораторията по ядрени реакции към Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) академик Юрий Оганесян. ОИЯИ е международна научноизследователска организация, разположена в град Дубна, Московска област, в която участва и България. А акад. Оганесян е световноизвестен учен - единственият жив човек, на когото е кръстен химически елемент. Това е 118-ият и последен засега елемент от периодичната таблица - оганесон.
.
Аз съм истинската Вирджиния Улф
Книгите на Вирджиния Улф са четени и анализирани стотици пъти. Има обаче една интимна област, която доскоро оставаше неразкрита. „Дневникът на една писателка” (издателство „Ентусиаст”) поправя този пропуск и разголва душата на истинската Вирджиния Улф, лишена от всякакви условности и пози. Дневникът на писателката, една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма на XX век, е последното от големите й произведения. Чрез него получаваме достъп до най-съкровените є чувства и мисли, отразени на страниците на дневника в ритъма на пишещата машина. „Думите препускат безобразно по страниците”, както споделя това. И това е най-ценното в случая, тъй като при такова темпо всичко излиза неподправено и искрено, сякаш блика от самото сърце.
.
Емоционален стриптийз
В книгата „Неизлечимият романтик”, откъс от която предоставяме на нашите читатели със съдействието на издателство „Колибри”, английският писател и клиничен психолог Франк Талис ни предлага 12 истории на негови пациенти, полудели от любов в буквалния смисъл. Сред тях са: жена, която нищо на света не може да убеди, че зъболекарят й не е тайно влюбен в нея; вдовица, посещавана от духа на мъртвия си съпруг; нощен пазач, обладан от похотлив демон. И още, и още. Талис ни въвежда с дълбока симпатия в света на болезнено влюбените и ни показва какво става, когато „любовта се обърка”.
.
Фейсбук зароби 25% от човечеството
Петнайсет години след раждането й в общежитието в Харвард Фейсбук (Facebook) се превърна във водещата социална мрежа в света с над 2 милиарда потребители. Един успех, който има и своите тъмни страни, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. На 4 февруари 2004 година Марк Зукърбърг пусна ембриона на Фейсбук онлайн. Социалната мрежа тръгна с инвестиция от едва 1000 долара, направена от неговия познат Едуардо Северин. Още при самия старт Зукърбърг е обвинен, че е откраднал идеята на двама свои колеги, които го наели да направи затворена социална мрежа за Харвард. Но това вече е минало, защото компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството и струва 500 милиарда долара на борсата.
.
Топ 10. Съвети как да запазим връзката
Започването на интимна връзка е нещо съвсем обичайно за милиони хора по света. Запазването на връзката жива, обаче може да се превърне в почти невъзможна мисия след лавина от скандали и безкраен лабиринт от компромиси. Предлагаме ви 10 трика, които могат да спасят връзката ви и да запазят жив пламъка на чувствата с вашата половинка. В никакъв случай не претендираме, че сме открили универсално лекарство, но нищо не ви пречи да пробвате нашата формула.
.