Човекът амфибия Яне Петков:
Почупих се от 12 метра, а той ми шепнеше в ухото: „Ти можеш! Не се предавай!”
64-годишният Яне Петков, наричан от своите съграждани Яне Амфибията, прослави Сандански, Петрич и целия Пирински край с подобряване на рекорд на „Гинес”. На 24 юли той преплува за 3 часа в Охридското езеро в чувал с вързани ръце и крака 3380 м, с което подобри стария рекорд на индиеца Гопал Карди от 3071 м.
 
До 10 000 лева глоба грози организаторите на хорото в района на Седемте рилски езера, след като част от участниците нагазиха във водите на Близнака. Освен инициаторите на проявата от фондация „Нашият дом е България“ издирени и санкционирани ще бъдат и мъжете, заснети да танцуват в езерото. За физическите лица минималната глоба е от 5 до 100 лева, а максималната от 500 до 5000. За юридическите пък размерът на санкцията е от 1000 до 10 000 лева. Това съобщиха от дирекция „Национален парк Рила“, която започва процедура за налагане на административни наказания за неспазване на режимите в защитената територия.
 
Как дебатът за криво разбрания патриотизъм се трансформира в яростно отричане на българщината
Няма спор - нагазването в едно от Седемте рилски езера в опит за поставяне на рекорд на Гинес е недомислица. Празноглавие. Позьорщина. Балкански бабаитлък. Криворазбран патриотизъм. „Динковизъм”. Всички знаем приказката за лъжицата катран в кацата с мед. 14 юнаци с навирени калпаци се превърнаха зорлем в символ на байганьовщината. Нека сега инициаторите си платят глобата и да обясняват до второ пришествие, че се разграничават от тази волна проява. От 300 души, участвали в съгласуваното и разрешено мероприятие, свързано със заснемане на филм, как не се намери някой да вразуми смелчаците, които наджапаха гордо във водата. Да им каже, че целта не оправдава средствата. Да им покаже, че има и друг начин да се покажат като родолюбци, патриоти или каквото там си мислят, че са.
.
Още новини