Само руини останаха от дома на Иларион Драгостинов
Клошари запалиха пожар в избата на Ботев предтеча
Наркомани и клошари са превзели емблематични сгради - паметници на културата, включително къщи на възрожденци и революционери. За тях се сещаме предимно по актуален повод - поредния пожар, поредното срутване, поредния инвеститорски апетит. Докато съдбата на тези исторически сгради се решава или по-точно се отлага във времето, те не само усилено се рушат, но и стават опасни за преминаващи покрай тях граждани. Така в някой хубав за наследниците на имота ден сградата просто престава да съществува. И на нейно място изниква жилищна кооперация, търговски център, офис сграда. Чиито архитектурни достойнства са под съмнение. От чувство за срам някой може да постави каменна плоча, че тук е живял забележителен български поет или историческа личност. А може и никой да не си направи труда да отбележи тази подробност. Който се интересува от тези неща, да ходи в музея.
 
Александър Николич и Георги Бранеков бяха обвинени, че са разрушили умишлено сградата
Собствениците на бутнатия тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 сърбинът Александър Николич и Георги Бранеков са невинни, постанови съдия Розалия Шейтанова от окръжния съд в Пловдив. Причината е, че държавното обвинение в лицето на прокурор Дилян Пинчев не успя да докаже пред съда, че събореният склад е паметник на културата и е част от групов такъв. Това стана по време на продължили почти през целия ден във вторник разпити на свидетели от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН). При кръстосан разпит в деня преди присъдата бившият експерт от НИНКН Иван Колев призна, че той е автор на текста на втория протокол, с който тютюневият склад на ул. „Одрин” 8 е обявен за паметник на културата.
 
На 17 март тръгна дългоочаквания ремонт на къщата-музей на Христо Смирненски на ул. „Овчо поле” 116. Нейното затваряне през 2004 г. е грешка. Като мотив за това решение беше посочено, че тя е опасна, а аз не мисля, че това е така. Това заяви пред БГНЕС директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. Според него ако това не е било допуснато, домът, в който Смирненски живее от 1916 до края на живота си през 1923 г., е нямало да бъде в толкова тежко състояние, в каквото се намира сега.
.
Нямам претенции към имота, само облигационни искания към собственика
Аз нямам никакви имотни претенции към дома на Яворов. Имам само облигационни искания към г-н Васил Панчев, които ако той издължи, ще си остане собственик на имота. Става въпрос за облигационни претенции по главницата, възлизащи на 259 000 €. Останалата част са натрупани законови лихви след преустановяване на изплащането на задължението и натрупани такси и разходи по делата! Имотът е закупен с кредит – 800 000€ от БЕЛВЮ ПРОПЪРТИС за 720 000€ - 2009 г., и прехвърлен на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България (ВЛССПЗБ) - сдружение с идеална цел. Беше собственост на около 30 други такива сдружения, в които членуваха близо 2000 души! През 2015 г. сдружението ВЛССПЗБ беше обявено в ликвидация и впоследствие закрито!
.