Разследващите открили инсектицид срещу молци и червеи в кафемашината в дома на оръжейния бос
13 разпита на свидетели проведени до момента, българските и британските служби работят в екип
Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. "Новичок". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща в Министерския съвет. Тя се проведе по искане на премиера Бойко Борисов и на нея присъстваха посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Те са разговаряли за евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод „Дунарит” Емилиян Гебрев.
 
Веществото хлорперифос, с което е отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, не е от групата на отровните вещества като новичок. Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с новичок и може да се купи дори от аграрен магазин. Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в ефира Нова телевизия. Той обясни, че веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар.
 
Оръжейният търговец Емилиян Гебрев е вечерял с руснаци и поляци преди отравянето. Това заяви в сряда главният прокурор Сотир Цацаров, след като взе участие в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. „Към момента на отравянето, а и предната вечер, г-н Гебрев е бил на вечеря с чужди граждани - негови бизнес партньори. Установяването им също е предмет на разследване. Те са от руски и полски произход”, категоричен беше обвинител N1. По думите му мотивите за опита за убийство чрез отравяне на Гебрев пък трябва да се търсят в нещо, което се е случило в онзи момент – април 2015 г. или малко преди това. „Имаше медийни изяви на хора, които се представят за близки и са действително близки до г-н Гебрев.
.
Казачок с Новичок
Знаете ли какво яде сутрин на закуска Делян Пеевски? Ще ви издам една тайна от кухнята, така да се каже - малки деца. Не ви се вярва ли? Почакайте до утре и ще прочетете това в някой незначителен сайт или в нечий още по-незначителен фейсбук профил. Ако имате търпение, ще станете свидетели на това как новината се мултиплицира по вестници, включително чужди, по телевизии, радиа и всякакви средства за масово разпръсване на каквото там дойде. Със сигурност ще видите две вече бивши журналистки - Соня Колтуклиева и Люба Кулезич, удобно разположени в някое телевизионно студио, да коментират разтърсващата история със своите събеседници - политолози, социолози, психолози и всякаква други специалисти по всичко, също бивши и отдавна забравени дори от живите им съученици.
.
Мустаката връзка със случая
Факт №1 - Според разследването на Bellingcat втория път, когато Федотов е бил в нашата страна, той е трябвало да се върне в Москва с полет през България. Вместо това той се прибрал в Русия със самолет, излетял от Сърбия. Сещате ли се кой се намира там и до ден днешен? Точно така. От 2014 г. Цветан Василев използва сръбската столица като убежище от българското правосъдие, а всичките му авери ходят там на крака, за да му носят документи, пари или да плетат нови схеми.
.